Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Literárním domku v klášterní zahradě je živo i o prázdninách
banner

V Literárním domku v klášterní zahradě je živo i o prázdninách

Kateřina Ostradecká

Sobota, 21. července 2018

V Literárním domku v klášterní zahradě je živo i o prázdninách

Literární domek v zahradě broumovského kláštera v těchto dnech obývají manželé Ester a Milan Staří. Díky spolupráci VKCB a Českého Literárního centra sem zavítali na měsíční rezidenci, která jim přináší tvůrčí prostor pro tvorbu a psaní. Položili jsme jim pár otázek...

Ester Stará -  autorka knih pro děti. Pohádky A pak se to stalo! (Albatros) získaly od Internationalen Jugendbibliothek v Mnichově ocenění White Raven, titul Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem (65. pole) byl oceněn Zlatou stuhou. Ester pracuje jako speciální pedagožka a logopedka a zkušenosti z praxe využívá i při psaní knih zaměřených na komunikační dovednosti dětí, např. Mařenka už říká Ř! (65. pole).

Milan Starý - vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor český jazyk – výtvarná výchova. Pravidelně publikuje své ilustrace v Hospodářských novinách. Podílel se na přípravě dětského programu ke stálé expozici Příběh pražského hradu. Je členem nezávislého uměleckého sdružení 65. pole.

Na jakém díle v Literárním domku s manželem pracujete?

Chystáme knížku pro děti. Bude to veršované vyprávění O houseňákovi. Je inspirované skutečným hmyzím příběhem. Každý zvlášť pak pracujeme na dalších věcech. Já píšu knížku pro nejmenší s pracovním názvem Koukadlíci. Manžel v klášteře tiskne grafiky, ke kterým by až následně měly vzniknout texty. Prostě takové ilustrace naruby. 

Působí na vás při psaní nějak pobyt v klášterním prostředí, areálu?

Já se pořád ještě kochám. Klášter je nádherný, zahrada je nádherná i domek je skvělý. Ale není to paralyzující nádhera. Člověk tu rychle zdomácní a cítí se naprosto přirozeně. Ke všemu samozřejmě přispívá, že jsou prázdniny a že všechny povinnosti a rodinná logistika zůstaly v Praze. Takovou koncentraci na práci nemám jinak šanci zažít. Prostě luxus!

Jste na Broumovsku poprvé nebo tento kraj znáte?

Jsme tu poprvé. Takže děláme výlety. Pěšky do širšího okolí Broumova, autem pak Meziměstí, Křinice, Broumovské stěny, Hronov... Je tu krásná příroda, a pro nás z jihozápadních Čech neobvyklá architektura.

Překvapilo vás po příjezdu třeba něco, s čím jste nepočítali nebo co jste nečekali?

Nečekali jsme, že klášter bude ležet v těsné blízkosti náměstí. Je přirozenou součástí města a je to znát. Nadchlo nás, jak vkusně jsou zrekonstruované další objekty v klášterní zahradě i v areálu – dřevník, kuželník, restaurace (kde výborně vaří), kavárna a koneckonců i literární domek. Netušili jsme, že Broumov má městský charakter, krásné náměstí a opečovaný veřejný prostor. A k dalším drobným překvapením patří třeba Plastici v undergroundovém klub Eden v prostorách bývalé továrny, fotbal na obrovské televizní obrazovce těsně pod historickou klenbou v hospodě U Votroka, bizarní výlohy místních obchodů, Lidl ukrytý za klášterní zahradou...

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)