Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Zeleném domečku dnes bude zahájena výstava českého výtvarníka Igora Korpaczewského
banner

V Zeleném domečku dnes bude zahájena výstava českého výtvarníka Igora Korpaczewského

Apeiron z. s.

Čtvrtek, 3. srpna 2017

V Zeleném domečku dnes bude zahájena výstava českého výtvarníka Igora Korpaczewského

Pod zkratkou KW se skrývá jeden současný český výtvarník Igor Korpaczewski. Zkratku, vycházející z jeho příjmení, používá od osmdesátých let a stala se čímsi, co by se dalo snad nazvat jeho "logem". V Zeleném domečku v Polici nad Metují představuje část z cyklu obrazů Slova spatřená (několik přísloví a rčení).

Přísloví a rčení, která prezentují moudrost předchozích generací, zaznamenal autor se sugestivní odvahou člověka, který si o nich občas dovolí pochybovat, ale ve své podstatě jejich nadčasovou povahu uznává. Ostatně i "zastřešující" název Odrazy evokuje cosi, co nemusí nutně být realitou, ale minimálně se k ní hodně přibližuje.
Ale odrazy v názvu výstavy lze chápat i jako odrazy reality v mysli autora. Díky tomu se význam jeho obrazů posouvá dál, k symbolům, které charakterizují daná přísloví a rčení. Převážně figurativní náměty přestávají mít v cyklu "Slova spatřená" poslání zachycení tváře či postavy daného člověka a stávají se postavou jako takovou, bez nutnosti k ní přiřazovat konkrétní osobu.

Postavou, která "personifikuje" určení a konkrétní rčení, prověřené staletími. Můžeme si dokonce pod každou z postav představit věčného žida Ahasvera, který nespokojen hledá odpovědi a pravdu, když prochází věky. A kdo jiný by mohl posoudit univerzální platnost přísloví než člověk, který - podle legendy - musí bloudit světem tak dlouho, dokud se opět nesetká s Ježíšem Kristem. Rakouský básník Robert Hamerling v básni Ahasver v Římě napsal: "A přidružím-li k časovému reku prvního Ahasvera, myslete si, že kvůli kontrastu, jenž je tak v módě! - Mám pikantní být? Ó, já budu jím, jak miláčkové vaši na Seině." Ahasver může být kýmkoliv z nás - ale vždy bude sám sebou.

A právě tuhle dvojjedinost, kdy lze siluetu či postavu zanonymnit a přesto zůstává jedinečným originálem, nachází KW ve rčeních a příslovích a v přeneseném smyslu i v celém světě kolem sebe. Ale zároveň si uvědomuje, že to co vidí kolem sebe, je odrazem skutečnosti, tak jak mu ji zprostředkovávají jeho smysly. A tak jak on sám - jako jedinečná bytost - se dokáže s přijatými informacemi popasovat.
KW se začal objevovat na výtvarné scéně ve stejné době, jako protagonisté skupiny Tvrdohlaví. V anotaci na stránkách Artlist napsal o Korpaczewského tvorbě Václav Hájek: "Modernismus se pohyboval mezi póly kosmologického symbolu a individuální exprese. Postmoderní reakci představuje mimo jiné jistý návrat k alegorii jakožto fabulační strategii, kdy znovu nabývá na významu otázka role, příběhu. Korpaczewského figury jsou herci rolí, v nichž se spojují konkrétní a obecné rysy." Nutno dodat, že podle všeho herci, kterým role psala sama Historie.

Výstava v Zeleném domečku v rámci Nové Terasy a potrvá do 3. září a pořádá ji spolek Apeiron. Vstupné je dobrovolné.

Novou Terasu podporují Město Police nad Metují, Muzeum papírových modelů Police nad Metují, ZUŠ Police nad Metují, Květinářství U Petry, Martin Cibulka - Kapitol a. s., SDH Velká Ledhuje, Planeta ryb, Restaurace Sokolovna, Vinotéka Sodomková, Zelenina Suchomel a Pizzeria Janeba. Mediálním partnerem je Naše Broumovsko. Patronkou Nové Terasy je starostka Police nad Metují, paní Ida Jenková. Patronem pořádajícího spolku Apeiron je filosof Radim Kočandrle.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)