Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Vyšel stolní kalendář s reprodukcemi starých vyobrazení regionu
banner

Vyšel stolní kalendář s reprodukcemi starých vyobrazení regionu

Petr Bergmann

Čtvrtek, 6. prosince 2018

Vyšel stolní kalendář s reprodukcemi starých vyobrazení regionu

Již patnáctým rokem vychází stolní kalendář s reprodukcemi starých vyobrazení z Broumovska, Policka, Stárkovska, Teplicko-adršpašska a Machovska. Kalendář je jednou z nejdéle trvajících a nepřerušených novodobých tradic v regionu, každoročně přináší novou sestavu více než padesáti historických pohlednic s lokalitami z celé oblasti bývalého okresu Broumov, potažmo současné CHKO Broumovsko.

Letošní, 15. výroční, kalendář je pojednán jako zvláštní vydání, ve kterém jsou staré pohlednice nahrazeny vedutami v provedení mistrů rytců, malířů a kreslířů zvučných jmen, kteří zachycovali podobu regionu před sto a více lety. Mnohá z vyobrazení uvedených v kalendáři nebyla od doby svého vzniku již nikdy publikována a na veřejnosti jsou neznámá.

Poskytují nejen romantický pohled na oblíbená místa v dobách dávno minulých, jsou také dokladem vývoje osídlení, hospodaření, architektury a kulturní vyspělosti regionu. Vedle krajinných a urbánních vedut jsou v kalendáři zařazeny také rytiny a litografie madon, silný odraz mariánského kultu, který se v období gotiky a později znovu v barokní době na Broumovsku a v okolí pěstoval.

Panna Marie byla všudepřítomným prvkem religiozity a výrazem důvěry místního obyvatelstva v ochranu vyšší moci, kterou laskavá Bohorodička reprezentovala. Umělecké podoby broumovských, vernéřovických, suchodolských a svatoňovických madon provází kalendářem a přináší do něj pro rok 2019 hlas krásy, naděje, soucitu a porozumění. Udržení vydávání klendáře je možné jen díky vytrvalé podpoře mnoha sponzorů, kterým je nutné vyslovit poděkování.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)