Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Vyšla česko-polská knížka dětí z obou zemí Anička a Antek
banner

Vyšla česko-polská knížka dětí z obou zemí Anička a Antek

Jindřich Horkel

Neděle, 3. června 2012

Vyšla česko-polská knížka dětí z obou zemí Anička a Antek

Další počin v rámci česko-polské spolupráce v našem regionu uskutečnili tentokrát v Polici nad Metují společně s polskou Świdnicí. Knihovny v obou městech pomohly dětem ze 7. tříd místních škol vytvořit společný příběh polského Antka a české Aničky, vytvořit ilustrace, a knížku s názvem Anička a Antek česky i polsky vydat.

V sobotu 26. května se všichni, co se na tvorbě a vydání knížky podíleli, z polské i z české strany, sešli v kulturním centru Pellyho domy v Polici nad Metují, aby si připomenuli společné chvíle a knížku pokřtili. Den předem, v pátek, byla knížka představena v polské Świdnici.

Knížka „Anička a Antek na stopě ztracených figurek“ (polsky „Anička i Antek na tropie zaginionych figurek“) vznikla v rámci mikroprojektu „Literární inspirace“, díky kterému uspořádaly Veřejná městaké knihovna Cypriana Kamila Norwida ve Świdnici a Knihovna města Police nad Metují pro 10 polských a 10 českých dětí 3 literárně-výtvarné workshopy. Na nich děti se svými učitelkami Vilmou Scholzovou ze Základní školy z Police n.M. a Beatou Wiczewskou ze Świdnické školy společně vytvořily příběh české Aničky a polského Antka. Workshopy vedly polská spisovatelka a autorka knih pro mládež Beata Ostrowicka z Krakowa a ilustrátorka knih pro děti a mládež a dětských časopisů Joanna Zagner - Kołat z Wroclawi. Knížka byla vydaná nákladem knihovny ve Świdnici.

Při slavnostním křtu i při náhodných setkáních vzbuzuje knížka svým obsahem i výtvarným uspořádáním a provedením příznivé ohlasy. Líbila se i Sáře Nepilé z Broumovského gymnázia: „Je to vtipný a pěkný nápad, hezké obrázky.“ Příznivé svědectví vydala o kníže i učitelka Domu dětí a mládeže v Broumově Dáša Zbořilová: „Skvělý nápad a velmi kvalitní realizace. Napadá mě jediné, aby se obdobně a tvořivě s dětmi pracovalo co nejčastěji. A že děkuji všem.“

K projektu Literární inspirace jsme se ještě od vedoucí knihovny v Polici nad Metují Věry Plachtové dozvěděli, že měl 3 části. „Druhá část je výstava o českých a polských autorech, jejichž díla byla přeložena do partnerského jazyka a jejich knížky jsou v knihovnách. Takže plakáty s informacemi o 10 českých autorech jsou vyvěšeny v polské knihovně, 10 polských autorů lze vidět u nás. A třetí část je vzdělávací, jsou to vzájemné studijní pobyty knihovníků. My jsme byli v knihovně ve Wroclawi a v červnu přijedou Poláci k nám. Zúčastní se besed s dětmi tu v Polici a v knihovnách na okrese a jeden den pojedeme do Národní knihovny.“

Na slavnosti křtu nové knížky zahráli na kytary žáci polické Základní umělecké školy Zuzana Rainová a Tomáš Ševců. Křtilo se vodou z artézského pramene Julinka, který ústí na náměstí v Polici. O kmotrovství požádala vedoucí knihovny za českou stranu starostku Idu Jenkovou a za polskou stranu obě autorky. Starostka Ida Jenková připomněla, že „město Police nad Metují projekt podporuje ... na knížce se podíleli děvčata a kluci pod vedením dospělých. Myslím si, že takto to v životě má být. Když něco dobrého od mládí očekáváme, musíme se tomu my dospělí věnovat. Jsem ráda, že tento projekt má jako výstup knihu... A tahle knížka má výhodu, že se může číst z jedné i z druhé strany (z jedné polsky, z druhé česky – pozn.red.). Nejen, že ji tvořily děti, ale tvořily ji děti ze dvou států. Věřím tomu, že nás již ta hranice nebude nikdy rozdělovat tak, jak tomu bylo v minulosti. Děkuji všem, kteří jste se na knížce podíleli. Je mi ctí, že jste mne jmenovali kmotrou, ale nezlobte se, já to nemohu přijmout. Moc bych si přála, aby místo mne přišly dvě děti. Jedno z české a jedno z polské strany.“  Po křtu následovala krátká beseda s autorkami a pak společný oběd.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)