Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Výstava fotografií Štěpána Landy

Martina Váňová

Úterý, 1. března 2011

Výstava fotografií Štěpána Landy

Do 11. března je v předsálí Pellyho domů v Polici nad Metují možné zhlédnout fotografickou výstavu Štěpána Landy. Výstava nese název Portréty svých vrstevníků. Landa fotí od roku 2008 a toto je jeho první samostatná výstava.

Podle mého soudu je výstava jakousi autorovou generační výpovědí, zároveň názvem jakoby si Landa chtěl zachovat určitý zdravý odstup. Fotografie primárně zachycují mladého člověka v městském prostředí. Námět, který je technicky náročný o to víc, pokud je dobře provedený, se stává divácky velmi atraktivní. Do určité míry hraje významnou roli barva a kontrast světla a stínu, které si pohrávají s celkovým vyzněním. Fotografie spolu navzájem korespondují. Pro mne se klíčovým stalo slovo volnost, ta je podle mého názoru ,,cítit" z každé vystavené fotografie. Naprostá volnost nemusí mít vždy charakter euforie, může být také zrádná, až třeba deprimující, lehce v ní člověk může zabloudit a třeba se i ztratit. Jisté je, že pokud ji společnost nemá, intenzivně po ni touží. Když se svoboda stane naprostou samozřejmostí, myslím, že se může stát, že člověk dumá, co si s ní vůbec počít. Zdá se mi, že středobodem výstavy se stal sám autor, sekundárně jeho blízké okolí. Intimní vhled do části autorova života a jeho známých má však ještě další dimenzi. Výstava se stává univerzem, jakousi generační výpovědí. Širokému publiku Landa přibližuje určitou, pro něho typickou městskou atmosféru. Vtipně překvapivým vyrušením byla na vernisáži promítaná skupinka morčat.

Výstavu je ovšem možné „přečíst" i jako jakýsi deník v obrazech. Deník pro mnohé překvapivý, protože představuje generaci, o níž se mnozí domnívají, že žije převážně ve virtuálním světě, jako generaci plnou síly, pohybu, pohybující se v pevně zakotveném prostředí města.

Landa touto výstavou vstoupil na polickou výtvarnou scénu jako mladý nadějný výtvarník, jistě bude mít v budoucnu ještě hodně co říci.

Bc. Martina Váňová (autorka je studentkou Dějin umění)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)