Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Výtvarnice Zuzana Krčmářová po Polici nad Metují vystavuje na Zámku Adršpach
banner

Výtvarnice Zuzana Krčmářová po Polici nad Metují vystavuje na Zámku Adršpach

Pavel Frydrych

Středa, 20. srpna 2014

Výtvarnice Zuzana Krčmářová po Polici nad Metují vystavuje na Zámku Adršpach

Mladá výtvarnice Zuzana Krčmářová pocházející z Rychnova nad Kněžnou představuje na Zámku v Adršpachu výstavu s názvem Interactive II. Název výstavy odkazuje na expozici v Polici nad Metují, ale číslovkou odlišující se od předchozí výstavy naznačuje, že v Adršpachu se bude dít něco jiného. Oproti expozici na Terase Pellyho domů přibylo několik objektů a hlavně zcela jiný prostor na Zámku budí zdání, že i objekty známé z Police nad Metují vytvářejí zcela jinou výstavu.

Základem expozice jsou objekty, které autorka vytvořila jako svou diplomovou práci v roce 2013 na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zuzana Krčmářová pracuje s přenosem světla pomocí optických vláken. I když se může zdát, že tento přenos nenabízí mnoho prostoru, mladá výtvarnice předkládá množství pohledů na "daný problém" a vtahuje diváka do hry, kterou pracně pro návštěvníka připravila. Autorka pracuje se světlem podobně jako sochař s dlátem či malíř se štětcem a barvou – je jejím jediným nástrojem. A právě tím, že pro své instalace a objekty využívá světlo, důvěrně známé člověku po mnohé generace, nabízí divákům - návštěvníkům cosi důvěrně známého. A ač se jedná o současné umění, často pro širokou veřejnost neuchopitelné, divák se v jejich instalacích snadno orientuje a nakonec se do hry - instalace aktivně zapojuje.

Dalším materiálem použitým v expozici je železo, které chápeme jako těžké, hrubé a dlouhověké; v ostrém kontrastu s lehounkou jemností světla. A člověk - divák, který se stává důležitým aktérem a hybatelem výstavy, je středobodem vesmíru expozice designově dokonalých děl Zuzany Krčmářové.

Výstava Interactive II na adršpašském zámku v sobě dokonale kloubí současné chápání interaktivní expozice s výtvarnou kvalitou, která je jak "hezká na pohled" a výtvarně čistá, tak nabízí i prostor pro až filosofické kladení a zkoumání otázek po smyslu samotné existence člověka a jeho bytí. Je třeba si uvědomit, že všechna sluneční božstva známá z mytologií a dávných náboženství, jsou ve své podstatě personifikací světla samotného. A světlo stálo u zrodu zcela nového pohledu na fyziku a poznání světa i celého Univerza, tak jak ho před více jak sto lety definoval německý fyzik Albert Einstein. Ale výstava Zuzany Krčmářové není určena k tříbení intelektu vybrané skupiny lidí. K jejímu plnému vyznění je potřeba spoluúčasti diváka a pro toho je snadno pochopitelná svou intuitivností a prvopohledovou lehkostí, která se ovšem postupem času mění v úžas nad dokonale provedenou ruční prací mladé výtvarnice, žijící a pracující v současné době v Praze.

Zuzana Krčmářová si pro svůj výtvarný projev vybrala nesnadnou cestu. Nekopíruje už existující, neodkazuje na dávno známé výtvarné techniky a "zkratky", neabstrahuje. Vlastně pouze manipuluje s trasou světla a stínu a předkládá divákovi reálný obraz vytvořený stínem – ať už jeho vlastním nebo uměle vytvořeným vlastním objektem či pískem. Odebírá člověku možnost vyjádřit cokoliv pomocí grimas a mimických proměn obličeje, ale dává divákovi možnost vidět člověka "jako celek". Jakoby sebrala návštěvníka celého a přenesla do přesně vymezeného místa. Ovšem toto vše se děje za doprovodu naprosto intimního a niterného vnímání člověka, jenž je uchvácen hrou, kterou mu Zuzana Krčmářová ve své expozici připravila. Tím se autorka vymezuje proti "kýčovité líbivosti", kterou ve spojení s optickými kabely mnoho lidí vnímá jako jasné a téměř neoddělitelné spojení. Jakákoliv kýčovitost nemá v jejím výtvarném projevu místa.

Dalším důležitým aspektem expozice je citlivé zapojení samotného prostoru, ve kterém je výstava instalována. Přechod od hrubé železné sítě k jemné modelaci kostky či válce je korunován asi nejvýraznějším exponátem – kovovou deskou zavěšenou od stropu, kde autorka ve své hře promítá člověka v jakési miniatuře do jejího středu. Jasně tím odkazuje na fakt, že po dobu výstavy je divák jejím středobodem, centrem, místem, kde se střetává hrubost železa a jemnost světla. Člověk jako by byl výsledkem symbiózy těchto dvou materiálů. Pokud se oklikou vrátíme k fyzice a současným kosmologickým teoriím, je právě železo prvním prvkem Mendělejevovy tabulky, který nemohl vzniknout jinak, než při explozi hvězdy, kterou známe jako vznik Supernovy. Železo pocházející z hvězd, tedy – z pohledu obyvatele planety Země – ze světla samotného.

Tím se uzavírá pomyslný kruh výstavy Interactive II na adršpašském zámku, který začal u světla a optického kabelu a přes člověka – nejprve autorku a následně diváka – pokračuje k železu, aby se v jeho dávném zrodu opět vrátil ke světlu samotnému. To vše je korunováno intimní niterností, vycházející z pokorného přístupu Zuzany Krčmářové jak k materiálům, tak i k celému prostoru expozice na Zámku v Adršpachu.

Výstava potrvá do 28. září a koná se pod patronátem starostky obce Adršpach, paní Dany Cahové.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)