Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Záhada vamberecké mumie

Lukáš Vaníček KHK, MP, foto KHK

Čtvrtek, 13. ledna 2022

Záhada vamberecké mumie

Sýpka – Muzeum Orlických hor připravilo na sobotu 15. ledna od 17 hodin odpoledne přednášku archeologa Bohumíra Dragouna o záhadné vamberecké mumii. Ta sice pochází z Vamberka, ale leží v kryptě v Broumově. Tělesné ostatky ovšem vyvolávají řadu dalších otázek.

Během sobotní přednášky se archeolog Bohumír Dragoun vypraví po stopě jedné z takzvaných „Vambereckých mumií“. Záhadné ostatky nepatřily jen tak někomu, ale jsou spojované se šlechtičnou Magdalenou z Grambů. Ta je známa především díky umění belgické vláčkové krajky, kterému se věnovala a jež na Vamberecku rozšířila. Vamberk je dodnes svojí ručně paličkovanou krajkou proslavený.

V kryptě pod broumovským klášterem opravdu leží nejen jedna, ale rovnou 2 mumie. První z nich je právě ženské tělo, přisuzované Magdaleně z Grambů. Záhadou ovšem je, jak se do krypty kláštera Broumov dostala. Navíc ženské tělo má u sebe mužskou hlavu! Spletitý příběh plný záhad vysvětlí Bohumír Dragoun, který se tomuto tématu léta věnuje. Dokonce se v novém projektu pokouší vytvořit trojrozměrný model tváře flanderské šlechtičny a zjistit, kdo byli její rodiče. Magdalena totiž pocházela z rodu Reichlinů, který se dělil do několika větví.

Druhou mumii považují průvodci broumovského kláštera za fexta. Fext je mýtickou zlou postavou, kterou nebylo možné zabít jinak než stříbrnou koulí. Pro odchod z tohoto světa se fext musel navíc vykoupit dobrým skutkem. Lidově se fext říkalo těm, jejichž tělo se po smrti nerozložilo, odtud tedy nadnesené pojmenování pro druhou mumii. Na Vambersku se toto označení používalo v přeneseném smyslu pro lidi, kterým se rychle hojily rány a snadno překonávali nemoci. Postava fexta se objevila v období třicetileté války.

Účast na přednášce bude možné pouze za dodržení epidemiologických nařízení vlády o kulturních akcích. Vstupné je zdarma.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)