Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

ART klub Broumov: Tvoříme vlastní svět

Dietmar Langer, foto D. Langer, B. Fialová

Čtvrtek, 4. července 2024

ART klub Broumov: Tvoříme vlastní svět

Ve středu 26. 6. se v nově otevřené literární kavárně Café Litera v broumovské knihovně tísnilo na třicet milovníků umění. Dva dny před oficiálním otevřením kavárny pro veřejnost se zde konala vernisáž obrazů ART klubu Broumov. A že bylo opravdu co obdivovat, od snových maleb až po mikrokosmos či výjevy ze života malujících.

Tak jako byl pestrý program vernisáže, bylo pestré i osazenstvo návštěvníků – od mladých lidí až po seniory. Úvodní slovo si vzala Marta Lelková, vedoucí broumovské knihovny. S radostí upozornila návštěvníky na nově opravenou část knihovny, v které vzniklo Café Litera a také prostor pro umění. „Věřím, že se tu nevidíme naposledy a budu ráda, když Café Litera splní svůj účel,“ řekla na závěr a poděkovala také za možnost financovat literární kavárnu z česko-polského fondu Interreg.

Po Martě Lelkové si vzala slovo Miluše Kuřátková z ART Klubu Broumov, která návštěvníky nejenom přivítala po roce na další výstavě, ale připomněla také něco z historie výtvarného sdružení. „My se s humorem nazýváme akademiky, ale jak všichni víte, jsme amatérští malíři, které baví tvořit obrazy,“ řekla s úsměvem.

Část členů současného ART Klubu Broumov začala tvořit již v roce 2013 a postupně se přidávali další milovníci umění. Někdo vydržel, někdo odpadl, až se nakonec zrodil ART klub Broumov. „Mezi současné členy klubu patří: Olinka Pajtnerová, Eva Hejnišová, Jana Szabová, Renata Jehličková, Nikol Trnovcová a nesmím opomenout naši mužnou posilu pana Josefa Rýdla,“ představila Miluše Kuřátková vystavující a dodala: „Věřím, že se vám budou naše obrazy líbit a přeji všem hezký zážitek.“

Mě byly nejbližší byly obrazy Josefa Rýdla, který zachycuje Broumovsko v nezvyklých barvách, ale nenadchly mě jeho kubistické obrazy. U Miluše Kuřátkové mě nejvíce oslovily obrazy přírody, především pak obraz kamenné brány a krystalů. Také z toho důvodu jsem se rozhodl požádat je o krátký rozhovor:

 

Co nejradši malujete a co vás k malování přivedlo?

Josef Rýdl: Rád maluji krajinky, portréty, kubismus… Maloval jsem od mala, bavilo mě to, mám doma i desítky obrazů, ale po vojně jsem nějak přestal. Vlastně jsem s tím úplně skončil. Až jsem se jednou potkal s mojí kamarádkou a ta mě přihlásila na obor Výtvarné tvorby v ZUŠ Broumov, který tenkrát vedl Petr Staněk. Po dostudování oboru mě napadlo založit ART klub Broumov. Kreslili jsme třeba kulisy pro broumovské loutkáře ze spolku Brum, samozřejmě to byla spolupráce celého ART klubu.

Miluš Kuřátková: Maluji od malička, vyhrávala jsem v dětství soutěže malování v rámci školy. Dalo by se říct, že maluji vše od naivních obrázků, kubismus, přírodu… Vždy mám období, na které se zaměřím intenzivněji, a to poté maluji. Moc u mě však neuvidíte obrazy portrétu. To je technika, z níž mám velký respekt. Dokonce jsem učila na základní škole malování a hudební výchovu.

JR a MK: Prostě nás malování baví, milujeme ho!

 

Tohle není vaše první výstava, je to tak? Jak dlouho vlastně už vystavujete? Pamatujete si ještě na svoje začátky?

JR: Jak uvedla v úvodním proslovu Miluška, vznikli jsme v roce 2013, a to jsme měli i první výstavu. Bylo to ve Staré radnici v Broumově a mám dojem, že to nebyla ani vyloženě jen naše vlastní výstava, ale konala se pod Uměleckým oborem ZUŠ. Sami za sebe jako ART klub jsme poprvé vystavovali v roce 2014 zde v knihovně.

 

Co nejradši malujete? Máte svůj ateliér?

MK: Malujeme všichni většinou podle vlastní fantazie, a tím pádem tvoříme vlastní svět, který reprodukujeme na plátno. Nechci mluvit za všechny, ale když o tom spolu v kroužku hovoříme, tak mám pocit, že to všichni vnímáme podobně.

JR: Máme vlastní ateliér, prostory nám zapůjčila Ulita Broumov. Ale teď přes léto nás bude možné potkávat v okolí Broumova. Přes léto totiž utíkáme z ateliéru ven, kde malujeme. Pořádáme i taková sezení v rámci ART klubu, pokaždé u někoho jiného na zahrádce. A při tom se umělecky posouváme, vzájemně si radíme a hodnotíme své obrazy.

 

Máte nějak rozdělené funkce v rámci ART klubu? Chystáte nějakou výstavu v budoucnu?

MK a JR: Většinou spolupracujeme společnými silami. Tahouni jsme však my dva. Dojednáváme prostory a ty organizační věci okolo. Je to tím, že ze všech původních členů jsme od začátku založení ART klubu zůstali jediní my dva. Ale jak už jsme říkali, úplně to nemáme určené, pomáháme si všichni navzájem.

JR: Chystáme výstavu v dubnu 2025 ve skleněném altánu ve Schrolově parku. A kdyby měl někdo zájem zakoupit si naše obrazy, stačí se zeptat zde v knihovně.

  

Výstava je k vidění do 30. srpna v Městské knihovně v Broumově.

Autor je spolupracovníkem redakce.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)