Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Každé město má svého „Palackého“

Text a foto spolek Apeiron

Pondělí, 12. září 2022

Každé město má svého „Palackého“

Významné rodáky bude v ulicích Police nad Metují připomínat streetartový projekt spolku Apeiron​.

Každé město nejen v České republice má svoje významné rodáky. Nemusí to být vždy osobnosti všeobecně známé, ale můžeme mluvit i o patriotech, kteří se zasloužili o rozvoj města nebo regionu. Každé město nebo obec se nemůže pyšnit tím, že se tam narodil třeba František Palacký jako moravskoslezské Hodslavice. Ale každé město se může pyšnit „svým Palackým“, písmákem, díky němuž je známá dávná historie dané obce, „svým Dvořákem“, díky němuž vyrostla ve městě řada skvělých muzikantů, „svým Hlávkou“, mecenášem, který se podílel na spolkové činnosti a podporoval kulturní rozvoj.

A stejně tak se většina měst či obcí snaží připomenout činnost svých rodáků. Pamětní deskou, udělením čestného občanství či medailonkem na svém webu.

Tohle vědomí stálo na začátku streetartové intervence v Polici nad Metují. Přesvědčení, že mnohá jména rodáků či významných osobností spjatých s Policí by neměla zapadnout. A snaha o spojení současného umění s historií.

Když spolek Apeiron začal připravovat projekt „Wihanův rok“, plánoval ještě další zviditelnění polického rodáka. Jenže do běhu světa vstoupil covid, projekt se natáhl o celý rok a kvůli těmto komplikacím už na další krok připomínající Hanuše Wihana nezbyl prostor. Ale nápad nezapadl. Jen se odložil.

V letošním roce spolek při plánování projektu „Nová Terasa 2022“ počítal se streetartovou intervencí. A výběr Hanuše Wihana byl naprosto jasný. Stejně jako výběr výtvarníka Josefa Kleinera, který pochází z nedaleké Bukovice a dnes žije v Jaroměři.

Hanuš Wihan se týden před poutí objevil v Polici nad Metují na stěně jedné garáže, na dosah ruky z chodníku a zhruba sto metrů od svého rodného domu.

„V projektu chceme pokračovat,“ říká Martina Frydrychová ze spolku Apeiron, „protože těch lidí, jejichž jména by neměla zapadnout, je v Polici dost a dost.“ A namátkou vybírá některé z nich: Vilém Pelly, zakladatel místní přádelny, Jaroslav Vancl, zakladatel firmy Inventor, která vyráběla stavebnici Merkur, horolezec Miroslav Šmíd, pan doktor Adolf Prouza, jeden z podporovatelů divadelních ochotníků v Polici, polický historik Miroslav Pichl nebo třeba autor Bájí a pověstí z kraje Jiráskova Antonín Krtička. „Uvidíme, jak přijme streetartovou intervenci veřejnost. Nechceme silou prosazovat něco, o co by nebyl zájem. Ale věříme, že tahle myšlenka bude mít kladný ohlas a postupně se ve městě objeví další ze známých rodáků, nebo lidí, kteří pro jeho rozvoj něco udělali,“ uvažuje Martina Frydrychová. Projekt samozřejmě nemusí to skončit u řady portrétů na stěnách. V dalších letech se může ve městě objevit něco nového a nečekaného, co propojí současný život s jeho minulostí. „Umění přece nezná mezí,“ dokončuje své myšlenky Martina Frydrychová. A protože je vystudovaná historička umění a pracovala v náchodské galerii a už víc jak deset let se podílí na výtvarných výstavách pořádaných spolkem Apeiron v rámci projektů „Terasa“ a „Nová terasa“, tak ví, o čem mluví.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)