Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Malířka Lenka Černota věnuje svoji výstavu vlkům

Michaela Plchová, foto archiv L. Černoty

Středa, 26. ledna 2022

Malířka Lenka Černota věnuje svoji výstavu vlkům

Ve čtvrtek 27. ledna v 16 hodin se v Dětské galerii Lapidárium v klášteře Broumov uskuteční vernisáž výstavy akademické malířky Lenky Černoty „Svorka“. Výstava potrvá do 26. března a v jejím průběhu se bude konat několik workshopů pro děti a dospělé. Kurátorem výstavy je Radek Wohlmuth.

Výstava Lenky Černoty „Svorka“ prezentuje další zajímavé téma v Dětské galerii Lapidárium, které je Broumovsku blízké. Instalace nabídne dětem pohled do vlastní fantazie z perspektivy vlků i jiné lesní zvěře. Zatímco v češtině svorka představuje nástroj zajišťující sepnutí nebo sepětí – jinými slovy spojení do nejtěsnější blízkosti téměř rovné jednomu celku, slovenština stejným slovem označuje vlčí smečku. Oba významy mají v rámci názvu nového projektu malířky Lenky Černoty (1985) své opodstatnění. Na jednu stranu naznačují hlavní předmět jejího uměleckého zájmu, jímž jsou právě vlci, na stranu druhou ale také její silný vztah k nim. Výstava absolventky ateliéru Vladimíra Kokolii na pražské AVU ukazuje výběr nikdy nevystavených pláten z posledních let s těžištěm v současnosti.

„Na výstavu jsem vybrala kombinaci starších a čerstvých obrazů. Jde mi o to, aby diváci měli možnost uvidět a zažít různé způsoby mé malby. Když se řekne vlk, neprojde to jen tak bez povšimnutí. Pojem vlk má podle mě silnou významovost a emoční kontexty – zmetek, nadpřirozený tvor, bestie… Tohohle balastu jsem se v průběhu vývoje své malby potřebovala zbavit a osvobodit od něj svoji malbu,“ dodává malířka Lenka Černota.

Do expozice jsou zařazeny jak situační vlčí obrazy ukotvené v realitě, tak emotivní velkoformátové abstraktní „zářiče“ často malované živočišně přímo rukama, téměř bez zásahů štětce. Výjimečná malířka si během doby vytvořila individuální techniku, kdy přes sebe vrství akrylové a olejové barvy, ale používá i tuše, pastely, křídy nebo nápisy tužkou. Také v přístupu k obrazu, a především v zacházení s ním, se od většiny jiných malířů liší. Mnohem častěji než obvyklé podložky natažené na blindrámech, používá totiž „osvobozená“ plátna, která nastřeluje přímo na zeď. Některé ze svých vlčích maleb pak umisťuje na několik měsíců do odlehlých lesních samot, kde pomocí fotopasti zaznamenává jejich osud i setkání, která tam prožívají.

„Výstava přichází v době, kdy se pokouším dívat jako někdo jiný. Dříve jsem malovala obrazy pro sebe a pro lidi. Teď navíc maluji obrazy vlků pro vlky. Zkouším si představit, jak vlci vidí a namalovat pro ně obraz,“ vysvětluje malířka.

Výstava připravená speciálně pro Dětskou galerii Lapidárium kombinuje obě polohy do jednoho prolínajícího se celku. Obrazy vnímá jako průhledy do vizuálních míst, která mohou změnit prožívání každodenní reality a přinést vjemy jiného druhu. Výstavní prostor mění v teritorium. Jedno z pláten čeká na své vlky také v zimní broumovské krajině, kam se po mnoha letech postupně vracejí.

Dlouhodobým konceptem Dětské galerie Lapidárium je uvádět děti do světa současného umění pomocí neobvyklého výstavního formátu a skrz umění otevírat diskusi na aktuální společenská témata. Právě doprovodné programy tento koncept rozvíjejí dál. Proto se dětské publikum může těšit na výtvarnou dílnu s umělkyní Lenkou Černotou, na programy pro školy s lektory edukačního oddělení, které navazují na Rámcový vzdělávací program, rozvíjejí kreativitu a další klíčové kompetence, výtvarný ateliér, nebo Jamming / workshop, který je setkáním a spoluprací mezi neurodiverzními umělkyněmi a umělci a těmi, kteří jsou „postižení” výtvarným akademickým vzděláním. Tedy opravdu je na co se těšit. 

Výstavní program galerie je realizován za finanční podpory Královéhradeckého kraje, Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR, Nadačního fondu GESTOR pro současné umění a GESTOR – ochranného svazu autorského, z.s.  

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)