Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Výtvarné umění
  • Netradiční Betlém Františka Nováka v Dětské galerii Lapidárium

Netradiční Betlém Františka Nováka v Dětské galerii Lapidárium

Michaela Plchová, foto František Novák

Úterý, 21. prosince 2021

Netradiční Betlém Františka Nováka v Dětské galerii Lapidárium

Od 18. prosince 2021 do 20. ledna 2022 je možné navštívit netradiční pojetí Betlému od umělce Františka Nováka v Dětské galerii Lapidárium v klášteře Broumov.

Výstava byla v Dětské galerii Lapidárium nainstalována již v loňském roce, vzhledem k přísným vládním opatřením však byla přístupná pouze on-line. „Rozhodli jsme se výstavu nainstalovat ještě jednou právě proto, aby si ji návštěvníci mohli projít naživo. V letošním roce je zde o něco méně postav, zato mezi nimi návštěvník může procházet a prohlížet si detaily lidských tváří. V případě, že se do kláštera Broumov dostane mimo otevírací domu galerie, je možné si výstavu prohlédnout z nádvoří oknem. Za tímto účelem jsou z venku přistaveny malé schůdky, aby každý mohl nakouknout,“ vysvětluje Pavla Semeráková z Dětské galerie Lapidárium.

Betlém absolventa ateliéru Vladimíra Kokolii na pražské AVU Františka Nováka je betlémem poněkud netradičním, je spíše takovým anti-betlémem. Jeho postavy netvoří šťastní lidé, kteří se přišli poklonit Jezulátku, jemuž nesou dary. Jeho předlohou jsou skuteční lidé z ulice, kteří žádný domov nemají a jejichž jediný majetek se skrývá v různých taškách a dalších zavazadlech. Tito lidé nepřistupují před syna Božího s dary, nýbrž jsou zatíženi svým těžkým osudem a životními prohrami. Také předobrazem tradiční svaté rodiny byli skuteční bezdomovci – muž a žena, jež spolu měli dítě.

František Novák po mnoho let pracuje v Azylovém domě a lidi bez domova začal malovat na karton už před lety. Vznikl tak cyklus Člověk na papíře. Karton, či lepenka slouží těmto lidem většinou za postel, či k vybudování úkrytu. Všechny postavy, kterým návštěvník v Betlému pohlédne do očí jsou tedy skuteční lidé, často právě ti, s nimiž si na ulici do očí pohlédnout nechce. Novákům Betlém tak získává silný sociální přesah.

Novákům Betlém navazuje nepřímo na betlémářskou tradici z Třešti, odkud František Novák pochází. Zde je zvykem v rodinách vystavovat nejrůznější historické betlémy, rodiny se vzájemně navštěvují a betlémy si prohlížejí.

Vstup do Dětské galerie Lapidárium je volný. Otevřeno: út – pá 10–16 h / so – ne 12–16 h, během svátků vánočních je galerie zavřena a na výstavu je možno pouze „nakouknout“.

Pořádá Vzdělávací a kulturní centrum Broumov.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)