Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Obrazy plné moře

Pavel Frydrych, foto archiv pořadatelů

Čtvrtek, 27. června 2024

Obrazy plné moře

Zelený domeček v Polici nad Metují zve ve čtvrtek 27. 6. od 18 hodin na vernisáž výstavy obrazů Alexe Gabriela: Obrazy plné moře.

Blíží se konec školního roku a čas prázdnin a dovolených. Tradičně se spousta lidí z České republiky vydá k moři, aby si užili exotiku, krásné pláže nebo vysoké vlny.

Malíř Alex Gabriel přináší do Zeleného domečku v Polici nad Metují svoje moře. Obrazy plné rozbouřených hladin nebo naopak klidného stavu, který doslova láká ke vstupu do vody. Obrazy na nich se doslova perou dva ze základních živlů: voda a vzduch. Z jejich „souboje“ pak vychází napětí, které prostupuje skrz prostor expozice a zasahuje návštěvníky.

Obrazy na rozhraní snového lyrického realismu a hyperrealismu dokáží okouzlit, dokáží zklidnit mysl, ale také rozvířit emoce a vzpomínky. Návštěvník se pohybuje vlastně ve známém prostředí, ale na druhou stranu, mluvíme o moři v České republice. I v tomto rozporu je cítit napětí. Ovšem napětí smysluplné, bez kterého by svět nikdy nemohl existovat.

Když se podíváme do daleké minulosti, najdeme mnoho záznamů o pozorování moře a námořní plavby nejspíš stály za přesvědčením starých Řeků, že Země je kulatá. Otec matematiky, Pythágorás ze Samu prohlásil, že sůl se rodí z nejčistších rodičů: ze slunce a moře. A moře podle všeho bylo kolébkou života na naší planetě. A ač se dnes může zdát, že jsme ho degradovali na pouhou atrakci, obrazy Alexe Gabriela tvrdí pravý opak. Je v nich totiž hrdost oceánu, něžnost vodní kapky, síla vodního živlu i lehkost vody a s ní spojená lehkost vzduchu a mraků.

Výstava potrvá do 28. 7. Otevřeno denně od 9 do 17 hodin. Vstupné dobrovolné. Pořádá spolek Apeiron ve spolupráci s Merkur Police o.p.s. a s podporou Města Police nad Metují.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)