Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Výtvarné umění
  • Ora et lege II představí tvorbu benediktinského mnicha Doma Sylvestera Houédarda

Ora et lege II představí tvorbu benediktinského mnicha Doma Sylvestera Houédarda

Žaneta Vávrová, foto archiv projektu

Středa, 21. června 2023

Ora et lege II představí tvorbu benediktinského mnicha Doma Sylvestera Houédarda

V sobotu 24. června proběhne v broumovském klášteře vernisáž projektu Ora et lege II (Modli se a čti), který představí tvorbu benediktinského mnicha a avantgardního umělce Doma Sylvestera Houédarda.

Druhý ročník projektu Ora et lege (Modli se a čti) v broumovském klášteře představí tvorbu benediktinského mnicha a významného britského neo-avantgardního umělce Doma Sylvestera Houédarda (1924–1992). Autor, známý též pod pseudonymy dsh či dom, byl za svého života široce uznáván jako jeden z předních teoretiků a významných představitelů konkrétní poezie. Samostatná výstava s názvem "endlessly inside" je první Houédardovou výstavou na českém území a jedním z projektů, které jeho neprávem pozapomenutou tvorbu postupně navracejí do kulturního povědomí. V rámci výstavy proběhne série performancí dalších předních autorů spojených s konkrétní poezií i s její novodobou reflexí. 

V den otevření výstavy proběhnou v prostoru kláštera performance Secondary Information Pavla Büchlera a The Fragiles Barbary Kapusty. Poprvé zde budou ve formě performancí uvedeny vybrané Gramatické texty Bohumily Grögerové a Josefa Hiršala z knihy experimentálních textů JOB–BOJ (1960–1962) ve spolupráci s režisérem Jiřím Adámkem Austerlitz. Současně v den vernisáže zazní přednáška „K radiofonické tvorbě Ferdinanda Kriweta“ básníka, germanisty a překladatele Pavla Novotného. Věnovat se bude kompozici Apollo Amerika Ferdinanda Kriweta z roku 1969 a následovat ji bude prezentace díla.

Na podzim v rámci PAW (Prague Art Week) budou v Praze reprízovány performance vybraných textů Grögerové (23. 9. 2023) a přednáška Novotného o Kriwetově díle (22. 9. 2023) v Muzeu literatury. V tomto termínu proběhnou také dvě performance Fight! a Speech! britské umělkyně Janice Kerbel v Národní galerii Praha v klášteře sv. Anežky České (24. 9. 2023), na které naváže debata s autorkou.

Více informací o výstavě ZDE

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)