Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Performance a humor v Dětské galerii Lapidárium

Kateřina Ostradecká, foto archiv umělců

Čtvrtek, 6. října 2022

Performance a humor v Dětské galerii Lapidárium

V pátek 7. října 2022 ve 14 hodin bude v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře zahájena výstava MUMLALALAU autorů Davida Helána a Pavla Tichoně. Výstava potrvá do 10. prosince a její součástí budou i doprovodné programy pro školy a veřejnost.

Dětská galerie Lapidárium představí další druh uměleckého vyjádření, kterým je tentokrát performance. Duo performerů David Helán a Pavel Tichoň, kteří jsou v našem prostředí jedni z nejuznávanějších, spojí ve svém projektu pro dětskou galerii jazykovou kreativitu s hravostí. 

Název projektu Mumlalalau, který autoři připravili pro Dětskou galerii Lapidárium, odkazuje na jazyk. „Lalala“ je popěvek, který známe z raného dětství, jedna z prvních slabik, které řekne každé malé dítě. Druhé slovo je „mumlat“ – ztišený způsob komunikace, vyžadující větší pozornost od naslouchajícího. A stejný druh pozornosti vyžaduje performance. Představuje ne úplně běžný způsob uměleckého vyjadřování, na který je potřeba se intenzivně soustředit.

Galerie chce touto výstavou dostát svému konceptu, kterým je dětská galerie jako sociální laboratoř s uměním. „Přestože jde o projekt, který je náročnější na zprostředkování, jsme připraveni představit ho dětskému publiku a vykročit za běžné standardy dětských galerií. Skrz doprovodné programy a interaktivní instalace děti okusí zážitek z uměleckých představení autorů. Návštěvníci galerie se mohou těšit na kreativní hrátky s jazykem, kakofonii, kakao a kakaovou malbu a spoustu dalších překvapení. Nedílnou součástí výstavy budou kreativní listy a omalovánky, se kterými budou moct pracovat a zkoumat výstavu jak školy, tak veřejnost,“ říká vedoucí galerie Pavla Semeráková.  

Více o výstavě a doprovodných programech naleznete na https://www.klasterbroumov.cz/vzdelavani/detska-galerie-lapidarium1

Výstavní program galerie je realizován za finanční podpory Královéhradeckého kraje, Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR, Nadačního fondu GESTOR pro současné umění a GESTOR – ochranného svazu autorského, z.s. Mediálním partnerem je ČRo Hradec Králové.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)