Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Sympozium ilustrace v broumovském klášteře se blíží

Kateřina Ostradecká, ilustrace K. Osoha a M. Ilčík

Pondělí, 21. března 2022

Sympozium ilustrace v broumovském klášteře se blíží

Pět českých ilustrátorů a jeden zahraniční host se představí na čtvrtém ročníku Sympozia ilustrace. To bude zahájeno v neděli 27. března ve Vzdělávacím a kulturním centru Broumov a nabídne i bohatý doprovodný program pro veřejnost.  

Již čtvrtým rokem najde v klášterní zahradě v Galerii Dům útočiště šestice ilustrátorů a galerie se tak promění ve sdílený umělecký ateliér. O jaké akci je řeč? Přece o Sympoziu ilustrace, kterému se v broumovském klášteře zalíbilo zejména pro jeho meditativní atmosféru a možnost nerušeně pracovat v inspirativním prostředí.

Letošní sympozium proběhne od 27. března do 10. dubna 2022. Ilustrátoři tak dostanou prostor nejen k dvoutýdenní koncentrované práci na vlastních autorských projektech, ale také k výměně profesního know-how, setkání s ostatními ilustrátory z oboru a vzájemnému obohacení. Umělci se také seznámí s místní historií, kulturou i krajinou. Veškeré dojmy pak otisknou do realizace děl, která budou k vidění ve vývěskách a výlohách v centru města Broumova od soboty 9. dubna, kdy proběhne vernisáž výstavy s komentovanou prohlídkou.

Mezi účastníky letošního sympozia patří: Alžběta Zatloukalová Göbelová, česká ilustrátorka a animátorka, která se věnuje zejména tvorbě pro děti a seriálové tvorbě, Karel Osoha, komiksový kreslíř a ilustrátor, Tereza Šiklová, ilustrátorka zastupující mladou generaci tvůrců z UMPRUM, Martina Fischmeister, zástupkyně digitální precizní ilustrace a oceňovaná komiksová tvůrkyně, a Matěj Ilčík, slovenský ilustrátor a grafik, který se věnuje zejména knižní a časopisové ilustraci pro mladší publikum. Zahraničním hostem je tentokrát maďarsko-slovenská výtvarnice Bianka Töröková, která se věnuje hlavně hravým zadáním pro děti a mladé, jako například pop-up knihy anebo společenské hry.

Pro veřejnost bude jako vždy připraven bohatý doprovodný program – promítání nejnovějších animovaných filmů, besedy, rozhovory, dílny pro děti. „Pro sympozium jsme opět připravili víkend doprovodných programů. Moc se těšíme, že po dvou letech bude moci proběhnout naživo. Všechny programy se tentokrát odehrají v konferenčním sále broumovského informačního centra a bude tam opravdu živo. Promítneme animovaný film „Myši patří do nebe“ a pásmo vítězných děl Anifilmu 2021. Čekají nás dva workshopy, diskuse s Lukášem Růžičkou z nakladatelství Paseka a diskuse se zúčastněnými ilustrátory o jejich řemesle,“ uvádí za organizační tým sympozia Žaneta Vávrová.

 

Účastníci sympozia představí své realizace v rámci výstavy, která bude zahájena 9. dubna. Sympozium pořádá neziskový spolek LUSTR festival ilustrace a Czech Illustrators ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Broumov. Více informací najdete na www.sympoziumilustrace.cz. O hlavní vizuální motiv se postaral Jakub Bachorík, účastník loňského sympozia.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)