Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Výtvarné umění
  • Výstava Mezisvěty zachycuje proměnlivost okolního prostředí
banner

Výstava Mezisvěty zachycuje proměnlivost okolního prostředí

Kateřina Ostradecká, foto archiv O. Paštékové

Středa, 6. dubna 2022

Výstava Mezisvěty zachycuje proměnlivost okolního prostředí

Ve čtvrtek 7. dubna 2022 v 16 hodin bude v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře zahájena výstava Oľgy Paštékové „Mezisvěty“. Kurátorem výstavy, která potrvá do 5. června, je Radek Wohlmuth. Součástí výstavy budou doprovodné programy pro školy i veřejnost.

První zahraniční autorka, která vystavuje v broumovské Dětské galerii Lapidárium, slovenská malířka Oľga Paštéková (1984), se dlouhodobě zabývá tématem udržitelnosti a proměny životního prostředí ve smyslu postupného pronikání původní přírody a kulturního prostoru formovaného civilizačními zásahy. Na to se také soustředí její nový projekt. Jak už naznačuje jeho název Mezisvěty, snaží se zaměřit na místa, která ještě nejsou úplně jasně pojmenovaná a nacházejí se někde mimo tradiční, a především jednoznačné definice vnímání našeho světa.

„Pomocí symbolů a fragmentů „známého“ se snaží uchopit to, co teprve vzniká a rozvíjí se, aby upozornila na proměnlivost všeho kolem a nové situace a vztahy, které mnohdy nečekaným způsobem utvářejí novodobou realitu. Výstava absolventky Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, která studovala i na Akademie der bildenden Künste ve Vídni, sice vychází z malby, ale tradiční obrazové vyjádření posouvá stále více směrem k prostorovým instalacím. Také v tomto případě konstruuje prolínavý imaginární prostor na pomezí interiéru i exteriéru, který kombinuje industriální i přírodní prvky,“ vysvětluje kurátor Radek Wohlmuth a dodává: „Jakkoli má výsledek smyšlený charakter Oľga Paštéková přitom vychází z konkrétních indicií, prožitků, ale i městských areálů, ať se nacházejí v Košicích, Vítkovicích, nebo třeba právě Broumově. Při svém vizuálním přemýšlení se nezaměřuje jen na poměr člověka k proměněné krajině, ale například také na fungování divokých zvířat v průmyslovém terénu a urbánních celcích. Nejde jí přitom o to, hledat rozdíly, ale naopak to, co obě skupiny spojuje. Důležitým pojmem v tomto případě může být i „zabydlení“, tedy spontánní tendence společná lidem i zvířatům budovat i na těch nejnepravděpodobnějších místech zázemí, ať jsou to doupata, chaty nebo dětské bunkry.“

Interaktivní výstava odkrývá dětem a dospělým dva zvláštní světy. „Deti sa na výstave ocitnú vo zvláštnom, ale nie neznámom svete. Pri prechádzke cez rôzne objekty a príbytky zistia – že ho dobre poznajú. Kto si v detstve nerobil skrýše a bunkre? Je v nich trochu tajomstva a tak blízko k divočine. Malý návštevník bude citlivejšie vnímať vzťah medzi svetom ľudí a zvierat – a takisto medzi našimi prirodzenými prostrediami, ako je mesto a príroda. Pochopí, že tieto dva svety sú iné, ale vôbec nie sú od seba až také vzdialené – že všetci sme súčasťou jedného celku. Jediná cesta je – porozumieť si,“ říká umělkyně Oľga Paštéková.

Výstava potrvá od 8. dubna do 5. června. Pro veřejnost a školní kolektivy chystáme oblíbené autorské workshopy a komentované prohlídky s umělkyní Oľgou Paštékovou, doprovodný program lektorského oddělení, ale i komentované vycházky broumovskou krajinou. Více o výstavě a doprovodných programech: https://www.klasterbroumov.cz/cs/oga-pastekova-mezisvety.

Dětská galerie Lapidárium je otevřená každý den, kromě pondělí: od úterý do pátku 10:00–16:00, v sobotu a v neděli 12:00–16:00.  Výstavní program galerie je realizován za finanční podpory Královéhradeckého kraje, Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR, Nadačního fondu GESTOR pro současné umění a GESTOR – ochranného svazu autorského, z.s.  

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)