Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Výstava umělce Michala Škapy propojuje Broumov s Norskem

Michaela Plchová, foto T. L. Pettersen, A. S. Andersen, M. Škapa

Sobota, 27. května 2023

Výstava umělce Michala Škapy propojuje Broumov s Norskem

Vzdělávací a kulturní centrum Broumov se ve spolupráci s Baerum Kulturhus podílí na projektu Møt Praha, který prezentuje české umění v Norsku. Již téměř půl roku probíhá v kulturní instituci Bærum Kulturhus v norském městě Sandvika výstava českého streetartového umělce Michala Škapy „Code Keeper“. Výstava potrvá ještě do 18. června 2023.

Vzdělávací a kulturní centrum Broumov spolupracuje s Norskem dlouhodobě. Jedním z výstupů této spolupráce je například letos končící projekt hudebních rezidencí „Hortus Musicalis Broumov – rezidence, kulturní výměna, komunita“, díky němuž přijížděli do Broumova čeští a norští hudebníci, kteří zde nejen tvořili, ale také spolupracovali s místní hudební komunitou a žáky ZUŠ Broumov. Výstava významného streetartové umělce Michala Škapy, který již dříve vystavoval v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře, tak na tuto spolupráci logicky navazuje. „Celé to vzniklo díky naší studijní cestě do Norska, během níž jsme zajeli jsme na návštěvu do Baerum Kulturhus. V tu dobu tam právě připravovali půlroční projekt Møt Praha představující českou kulturu. Do projektu už byl shodou okolností zapojený klavírista a umělecký ředitel Broumovské klávesy Ivo Kahánek a hledal se ještě výtvarný umělec. Díky našemu doporučení padla volba na Michala Škapu, který již dříve vystavoval v Dětské galerii Lapidárium,“ vysvětluje ředitelka Vzdělávacího a kulturního centra Broumov Žaneta Vávrová a dodává: „Z tohoto důvodu je kurátorem výstavy Radek Wohlmut, který je s broumovskými výstavami v Dětské galerii Lapidárium těsně spjatý.“ Vzdělávací a kulturní centrum Broumov také doporučilo Quartet Kristiny Barta, která tvořila v broumovském klášteře v rámci hudebních rezidencí.

Norská výstava Michala Škapy aka TRONa „Code Keeper“ pracuje s představou writera jako aktivního tvůrce městských kódů, který je schopen vnímat, a především reflektovat urbánní krajinu se specifickou citlivostí a jiným způsobem než většina ostatních lidí. „Nový projekt Michala Škapy je intermediální. Klade vedle sebe závěsné obrazy, stavebnicově koncipované objekty a velkoformátovou projekci do společné prolínavé instalace, která umožňuje paralelní vnímání a přesahuje běžné parametry standardních výstav. Nejen, že ovládá stěny a prostor interiéru výstavní síně, ale prostřednictvím videosmyčky promítané na skleněnou výlohu se stává součástí architektury a jako dynamické světelné echo se zároveň propisuje zpátky tam, odkud inspiračně vzešla, ven do městské reality,“ popisuje výstavu její kurátor Radek Wohlmuth.

Výstava v polovině svého trvání zásadním způsobem změnila svoji podobu (jak je vidět ve fotogalerii, pozn. red.) „Představím díky tomu obě hlavní linie své tvorby,“ vysvětluje Michal Škapa a dodává: „Nejprve představím abstraktní písmové kompozice v kombinaci s neony, které těží z mé graffiti zkušenosti, v druhé polovině vystavím drobnopisné městské krajiny vytvářené airbrushem. Ty naopak čerpají z realistického vidění a místy volně i z komiksové a cartoon estetiky.“

Michal Škapa aka Tron (CZ) – Narozen 1978 v Praze. Patří do silné generace českých writerů, která se na české graffiti scéně objevila hned v první polovině 90. let, a postupně prošel nejzásadnějšími uskupeními své doby, ať už to byla oldschoolová DSK crew, nebo provokativní a ironičtí CAP. Konfrontoval se i s mezinárodním prostředím, o čemž svědčí úspěšný atak newyorského metra na přelomu tisíciletí, který se stal jedním z mezníků domácí graffz subkultury. Náleží k okruhu autorů legendární pražské Trafačky, téměř patnáct let spolupracuje s MeetFactory, kde má také ateliér. V rámci volné tvorby se vyjadřuje v různých médiích a formátech od muralů přes malbu akrylem a airbrushem po site-specific instalace a prostorové i světelné objekty. Je spoluzakladatelem sítotiskové dílny Analog! Bros a blízkým spolupracovníkem labelu BiggBoss.

Bærum Kulturhus je jednou z nejvýznamnějších kulturních institucí v Norsku, která ve svém programu kombinuje výstavy, koncerty, taneční a divadelní představení, představeni pro děti a další kulturní akce za účasti významných norských i mezinárodni umělců. Budovu Bærum Kulturhus, postavenou v roce 2003, navrhlo architektonické studio Snøhetta a je známá jako „malá sestra“ Norské národní opery, kterou navrhli stejní architekti.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)