Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Zaříkání Lenky Jirkové Táborské

Spolek Apeiron, foto archiv L. J. Táborské

Sobota, 24. června 2023

Zaříkání Lenky Jirkové Táborské

Ještě do 2. července je možné navštívit v Zeleném domečku v Polici nad Metují výstavu nepřehlédnutelných obrazů náchodské rodačky Lenky Jirkové Táborské. 

Lenka Jirková Táborská je rodačka z Náchoda a dnes patří k nepřehlédnutelným výtvarným osobnostem české scény. Na přelomu století studovala na Výtvarné škole Václava Hollara, potom přešla na Univerzitu v Olomouci (obor výtvarná výchova pro SŠ a ZUŠ) a v letech 2008-2014 studovala na Akademii výtvarných umění v Praze. Zároveň má za sebou studijní pobyt na Liberta Academia di Belle arti Brescia v Itálii (2007) a Bezalel academy of arts and design v izraelském Jeruzalémě (2013).

Dnes žije v Boušíně u Babiččina údolí a na hoře Ostaš nad Policí nad Metují. Výstavou „Zaříkání“ se vrací do rodného kraje a jak sama přiznává, je krajinou skal, stolových hor a říčních údolí doslova prosáklá.

Její tvorbu lze jen těžko zařadit do nějaké „škatulky“, protože její svébytný výtvarný projev se zuby nehty jakémukoliv „škatulkování“ brání. Při nahodilém pohledu můžeme mluvit třeba o inspiraci figurativní tvorbou Kazimira Maleviče, ale pokud se člověk-divák zadívá pořádně, začnou k němu obrazy Lenky Jirkové Táborské mluvit zcela jinou řečí.

V katalogu k výstavě se můžete dočíst např. toto: „Lenka Jirková Táborská ve svých obrazech mluví o věčné pravdě. Stejně jako mnoho jiných umělců nebo myslitelů – malíři počínaje, přes básníky a spisovatele k filozofům nebo filmařům: ti všichni občas podlehnou nutkání sdělit věčnou pravdu, tu, která je skrytá uvnitř, v naší vnitřní krajině, v naší DNA, v naší duši a je pra-podstatou každého živého tvora. Ale jen málokdo má odvahu se do vnitřních krajin podívat, a ještě méně je těch, kterým se z toho nezamotá hlava. Ti potom mohou vypovídat. A nezáleží na tom, zda před soudním dvorem, před senátem anebo prostě jen tak před lidmi. V samotné schopnosti sdělení je jejich síla.“

 

Na fotografiích zleva: Lenka Jirková Táborská, Boušínská madona, Pomoc-rovnost a Hadí král

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)