Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Rozhovory
  • Teplická „hotelovka“ připravila pro studenty exkluzivní novinky

Teplická „hotelovka“ připravila pro studenty exkluzivní novinky

Text a foto Vlasta Drobná

Pondělí, 24. dubna 2023

Teplická „hotelovka“ připravila pro studenty exkluzivní novinky

Rozhovor s Petrou Jansovou, ředitelkou Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie, nejen o novinkách ve vzdělávání.

Jak jste na tom se žáky ve škole? 

Naše škola má stabilně něco kolem 350 žáků na dvou pracovištích, z toho je jedna třetina v Teplicích nad Metují (gastronomické obory) a dvě třetiny v Trutnově (potravinářské a řemeslné obory). Tento počet je pro nás z hlediska prostorových a personálních kapacit dostačující. Nabízíme celkem sedm tříletých (učňovských) oborů, jeden čtyřletý obor (maturitní) a jeden dvouletý maturitní obor (nástavba).

 

O které obory je dlouhodobě největší zájem?

Největší zájem je na trutnovském pracovišti dlouhodobě o obor Instalatér a Cukrář, v Teplicích je to Kuchař-číšník. Myslím si, že důvodem zvýšeného zájmu zejména o instalatéry je v dnešní době energetické krize hlavně značná poptávka na trhu práce o toto řemeslo. Velké množství domácností mění dosavadní způsob vytápění na pevná paliva za ekologičtější tepelná čerpadla, fotovoltaické panely či jiné alternativní zdroje vytápění. V letošním roce nás také velmi mile překvapil zvýšený zájem o obor truhlář. Na 24 volných míst v prvním kole máme 37 přihlášek.

 

A které obory jsou naopak spíše nenaplněné?

Trochu nás trápí menší zájem o maturitní obor Hotelnictví. Myslím si, že je to důsledek covidové doby, kdy byly restaurace, hotely a ostatní ubytovací zařízení zavřené. Další důvod spočívá v tom, že mnoho uchazečů má strach z jednotné přijímací zkoušky a následně i z maturity.

 

Podle řady studií byl opravdu pozorován velký úbytek žáků v gastronomických oborech právě díky covidové anabázi. Tedy přesně tak, jak říkáte. Naopak se zvětšil zájem o studium na zdravotních školách. Co s tím?

Situace, kterou popisujete, je přirozená reakce na pandemii Covid-19. Pandemie způsobila krizi, ale zároveň i značné výzvy pro cestovní ruch, gastronomii a hotelnictví. Zaniklo velké množství provozoven, zaměstnanci odešli do jiných oborů. Proto není překvapivé, že se někteří uchazeči rozhodli studovat v jiných oborech, jako jsou zdravotnické nebo technologické, které v současné době zajišťují jistotu získání zaměstnání. Nicméně hotelnictví a cestovní ruch jsou velmi důležitými obory, které přispívají k rozvoji ekonomiky a jsou klíčové pro mnoho zemí. Věřím, že zájem studentů o tyto profese se postupně obnoví. Pracovní pozice v těchto odvětvích mohou být velmi různorodé a zahrnovat nejen práci v hotelu, ale také ve správě cestovních kanceláří, v gastronomii a v dalších sférách. Je také důležité, aby školy a univerzity v oblasti cestovního ruchu a hotelnictví poskytovaly studentům širokou škálu odborných znalostí a praktických dovedností, aby byly připravené na měnící se trh práce. Přizpůsobení se nové situaci může zahrnovat i nové formy vzdělávání, jako jsou online kurzy, stáže a praxe na atraktivních místech.

 

Máte tedy nějaké perspektivní řešení, jak nalákat žáky právě do hotelnictví?

Dlouho jsme nad tím dumali a nyní mohu říci: Ano máme. Nabízíme žákům, kteří se rozhodnou pro čtyřleté studium Hotelnictví, takovou exkluzivní studijní novinku. Budou mít totiž možnost vykonat po 3. ročníku závěrečnou zkoušku a tím získat výuční list v oboru Kuchař-číšník. U maturity tedy odpadne strach z neúspěchu, protože již budou mít získané střední vzdělání s výučním listem.

 

To zní opravdu zajímavě. A nabízíte například i pomaturitní studium?

To je naše další novinka od příštího školního roku. Nabízíme všem zájemcům zkrácené roční pomaturitní studium oboru Kuchař-číšník. Tato možnost je velmi výhodná pro absolventy gymnázií či jiných všeobecně vzdělávacích středních škol, kteří se nedostanou na vysokou školu a chtěli by například začít podnikat v gastronomii, ale nemůžou získat živnostenské oprávnění, protože nemají odborné vzdělání. Tak my jim to jednoduše umožníme.

 

Letos podle statistik vychází z 9. tříd mnohem více žáků než v letech minulých. Jste na to připraveni?

Na zvýšený zájem deváťáků jsem samozřejmě připraveni. Určitě budeme vyhlašovat i další kola přijímacího řízení. Takže všechny zájemce přivítáme s otevřenou náručí. Mohou se u nás hlásit až do konce srpna.

 

Jak jste na tom ve škole s technickým zázemím? Čekají na žáky nějaké moderní technologie, novinky? Nebo případně, co ještě do budoucna chystáte?

Myslím si, že doba covidová přinesla do všech škol moderní technologie, stejně tak je tomu i u nás. Najdeme je jak v teoretické výuce – zejména se jedná o interaktivní panely nahrazující dataprojektor a interaktivní tabuli, 3D tiskárny, brýle na virtuální realitu a další digitální pomůcky, tak i ve výuce praktické – tedy moderní formátovací pila, multifukční digitální gastrovybavení a podobně. V horizontu tří let budeme mít úplně zrekonstruovaný areál v Trutnově na Volanovské, který se stane moderním výukovým centrem odborného výcviku a bude zde také zbrusu nový moderní domov mládeže.

 

Střední školy se předhánějí v tom, která žákům nabídne zajímavější či prestižnější tuzemskou či zahraniční stáž, praxi, kurzy. Čím se můžete pochlubit vy?

Protože je naše škola specifická v tom, že máme různorodé obory (řemeslné, potravinářské a gastronomické), snažíme se, aby všichni žáci našli uplatnění v praxi. Proto jim nabízíme nad rámec výuky různé krátkodobé i dlouhodobé odborné workshopy a stáže u potencionálních zaměstnavatelů, tuzemských i zahraničních. Tyto aktivity jsou často pro žáky zdarma či za velmi zvýhodněnou cenu, protože spolupracujeme s lektory z řad našich bývalých žáků nebo získáváme prostředky od spolupracujících firem a z projektů. Například minulý týden v Teplicích proběhl třídenní kurz studené kuchyně, mladé kuchaře a číšníky čeká v létě dlouhodobá stáž na Sardinii, cukráře zase workshop v Polsku, instalatéry svářečský kurz, „hotelováky“ kurz baristický a barmanský. Nezapomínáme samozřejmě ani na pedagogy. Ti letos vyrazí na „zkušenou“ na stáže do Polska a Norska. Takže závěrem mohu říci, že rozhodně máme všem co nabídnout. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)