Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Karel Klimeš: "Současný trend fotbalu jsou peníze a nedostatek mladých hráčů."
banner

Karel Klimeš: "Současný trend fotbalu jsou peníze a nedostatek mladých hráčů."

René Herzán

Pátek, 9. srpna 2019

Karel Klimeš: "Současný trend fotbalu jsou peníze a nedostatek mladých hráčů."

Karel Klimeš je pět let předseda fotbalového oddílu Spartak Police nad Metují a kolem fotbalu se točí v podstatě celý život. Posledních pár let prožívá opravdu úspěšné období. Narodil se mu druhý syn a "jeho" Spartak se vrací do krajského přeboru. Karel Klimeš odpověděl na několik otázek.

Karle, jak jsem už naznačil, je to pro vás fajn období. Užíváte si ho?

Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Ovšem to hezké červnem skončilo, a teď se už v oddíle připravujeme na podzimní část. Tím hezké myslím postupovou euforii a vítězství v soutěži. Z minulosti vím, že je potřeba být nohama na zemi. Vzpomínky zůstanou, ale jedeme s pokorou dál. A jak osobně tvrdím, já nemůžu být spokojen nikdy. Stále je na čem pracovat. Ale určitá pikantnost tu je. Když jsme vyhráli 1. B třídu, narodil se mi první syn Kája, teď při triumfu v 1. A třídě přišel na svět druhý syn Štěpánek.

Jak je možné, že se z klubu zralého na odhlášení ze soutěží stane, věřím, že "štika" krajského přeboru?

Sešlo se toho víc. Ale, především práce lidí, co mají polické spartakovské srdíčko. Největší faktor je snaha a úsilí pro polický fotbal se doslova obětovat.

Kdo za polickým zázrakem stojí?

O zázraku bych nemluvil. Před dvěma lety se řešila budoucnost dospělého fotbalu v Polici. Situace nebyla růžová. I já, jako bývalý člen městského zastupitelstva, jsem poukazoval na danou situaci v oddíle, ovšem z řad některých členů jsem pochopil, že je budoucnost dospělého fotbalu nezajímá. Nechci v žádném případě hanit město Police nad Metují, jedině díky městu můžeme fungovat, podpora mládeže je na velice dobré úrovni, jen nebyla pochopena otázka dospělých. Já osobně jsem již byl smířen s tím, že mužstvo dospělých nebude vůbec anebo nebude zachováno v podobě nás starých hrajících nějakou okresní soutěž. Když situace vyplynula na povrch, pomocnou ruku nabídl bývalý předseda Jakub Kovář. Člověk se zkušenostmi v profi fotbale. Jasně jsme si stanovili cíle v oddíle a budoucnost s tím, abychom v roce 2020 mohli důstojným způsobem oslavit 100 let oddílu kopané.

Teď obecně. Kam směřuje fotbal na malých městech a vesnicích?

Tím mohu navázat na předchozí otázku. Když se nenajde člověk nebo lidi, kteří jsou schopni oddílu dát veškeré úsilí a snahu, jsou schopni finančně zabezpečit klub, pracovat s mládeží... Bohužel současný trend jsou peníze a nedostatek mladých hráčů. Nepřeženu i ten názor, že i naše řídící orgány s námi zacházejí jako s profesionály. Vše děláme ve volném čase a obětujeme své soukromí. Jedině mé ženě Ladě mohu poděkovat za to, že je shovívavá a chápe můj vztah k Spartaku.

Co mládež? Zájem o fotbal i o sport upadá, kluby jsou nuceny dělat společné týmy, mládežnický fotbal na vesnicích už neexistuje. Ambice některých rodičů jsou smutně velké a ženou své děti trénovat mimo náš region. Tento trend se už zřejmě nedá zastavit.

S přestupovou politikou u mládeže jsem se zatím setkal poskromnu. Ale mládež je kapitola sama pro sebe. Všichni víme, jak se věci mají. Někde jsem četl průzkum o nejhorším předmětu na škole. Byl to tělocvik!!! Dle mého názoru budou sportovat jen děti k tomu vedené rodiči, kteří sami něco dělají. Je to smutný fakt, ale bohužel doba je taková. Pracovat s dětmi jde bez problému do starších žáků. Potom nastane to, co nejvíc ovlivňuje mladé ego... je to ta věta: "Přece ten kretén na mě nebude řvát, ať běhám." Pokora a úcta k autoritám pražádná.

Jistě znáte situaci v broumovském Slovanu. Co byste poradil Broumovákům, aby se zase mohla hrát krajská derby? Pokud tedy Police nemíří výš!

Nemohu vyloženě radit, když sám jsem měl před dvěma lety starosti, co s tím, a bez pomoci svých kolegů bych byl hrobař polického oddílu. Jedině snad obklopit se lidmi, kterým jde o zájem broumovského Slovanu, pracovat s mládeží a pokusit se pracovat. I my víme, že nejdůležitější je práce s mladými, i když je to práce těžká a složitá.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)