Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Golf není nic pro kluky, kteří se bojí, že je porazí holka!
banner

Golf není nic pro kluky, kteří se bojí, že je porazí holka!

Otto Tauchman

Středa, 27. května 2020

Golf není nic pro kluky, kteří se bojí, že je porazí holka!

V předchozím článku jsem vás seznamoval jednak s golfovým hřištěm Grosshof v Broumově a taky jsem se věnoval výběru použitých golfových pojmů, takže ty důležité tady ještě jednou opakuji a další i přidávám.

Jamka – na golfu jde jednak o skutečnou jamku o průměru 10,8 cm vyvrtanou do povrchu jamkoviště, nebo-li greenu. Druhý význam je souhrnné označení zahrnující vše od odpaliště, přes fairway, až po green a jeho okolí.

Greeny – plochy na golfovém hřišti s trávou sekanou na délku několika milimetrů a válcovanou tak, aby se po ní míček koulel s co nejmenším odporem.

Fairway – udržovaná travnatá dráha, kudy by v ideálním případě měl golfista jít za další ranou a kam by měl předtím dopadnout jím odpálený míček.

Par – norma, jinak také počet ran, které by měly stačit dobrému golfistovi na tu kterou jamku nebo na celé hřiště. Jamky jsou nejčastěji tří, čtyř nebo pětiparové. Par devíti jamek hriště Grosshof je potom 34 ran.

Odpaliště – místo, odkud se na jamce odpaluje první rána. Barva odpaliště určuje, zda je určeno pro profesionály, běžné golfisty nebo běžné golfistky (ano holky mají na některých jamkách svoje vlastní odpaliště) – v Broumově velcí kluci hrají ze žlutých odpališť a dámy z červených.

Handicap – vyjádření golfových schopností hráče, které upravuje pro některé formáty golfové hry, aby bylo možné porovnat, nakolik se konkrétnímu hráči daří oproti jeho dlouhodobě prokázané výkonnosti. Lepší hráči mají nižší handicap a pro potvrzení svých schopností musí zvládnout na menší počet ran než hráči s vyšším hadicapem. Výsledné srovnání se potom počítá vůči osobní normě pro konkrétního hráče a umožnuje tím, aby se mohli porovnávat výborní hráči s těmi průměrnými nebo se začátečníky.

Flight – skupina golfistek a golfistů, kteří spolu jdou společně. Maximální počet osob ve flightu byl i před koronavirovou karanténou 4. To aby se hra zbytečně nezdržovala čekáním, až všichni odehrají svoje rány.

Golfový slovník obsahuje ještě mnoho dalších názvů, ale na ty je zatím dost času a hlavně na Grosshofu vás trenéři, ale i ostatní golfisté rádi naučí, co se jak označuje v řeči jejich kmene. A vůbec nevadí, co jste si dodnes o golfu mysleli. On totiž golf má tolik tváří, že se mu jen málokterá aktivita dokáže rovnat.

Oproti absolutní většině sportů je v golfu jedna zvláštnost – golf má nastavena pravidla tak, že lze na jednom hřišti porovnat výkon zkušeného golfisty i s úplným nováčkem. Tak se totiž dá nejjednodušeji vysvětlit ten divný pojem, který golfisté používají - hendicap. Čím vyšší číslo, tím více ran má golfista k dispozici, aby dokázal, že hraje lépe nebo hůře, než odpovídá jeho zkušenostem. A čím je číslo nižší, tím lepší musí golfista byl, aby potvrdil svoje golfové dovednosti.

Umíte si představit, že byste si mohli zahrát tenis s Rogerem Federerem jako rovný s rovným? Já určitě ne. Snad jen, pokud by jeho strana kurtu by byla pro moje rány širší a delší než moje strana pro jeho údery. A navíc bych musel mít povoleno, aby mi mohl míček spadnout na zem před úderem dvakrát, než ho doběhnu a odehraju?
Podobně těžko bychom si to mohli rozdat s Usainem Boltem na stovce, pokud by nám nedal fóra od deseti do padesáti metrů. A co basket s Tomášem Satoranským? Navíc, pokud máte sotva průměrných 180 cm? Asi by to bylo hodně nerovné utkání. Tohle golf dávno řešit nemusí. Už to totiž vyřešené má.

Golf má desítkami let vyzkoušená a stále se vyvíjející pravidla, která mj. nastavují podmínky podle toho, jakou sílu vám příroda nadělila. Silní (i ti slabší) kluci mají na delších jamkách postavena odpaliště dál než děvčata. Takže na rozdíl třeba od tenisu, kde mimo techniky můžete, pánové, odvrátit porážku silou, pokud tedy na druhé straně nestojí někdo jako Petra Kvitová, v golfu vám nic takového nepomůže.
Troufnete si postavit výzvě, že vás vaše drahá polovička může v něčem porazit? A co vy, děvčata, chtělo by se vám někdy ukázat, že je sport, v němž ho dokážete porazit, i když budete oba trénovat stejně? I takový totiž umí být golf.

Samozřejmě, že golfové turnaje se vyhodnocují zvlášť pro dámskou a zvlášť pro pánskou skupinu hráček a hráčů. Ale i tak mohou být, a také jsou velmi často flighty smíšené, protože ač hrají hráči na stejném hřišti, nehrají většinou proti sobě vzájemně, ale sami za sebe proti nástrahám hřiště. Mohou ovšem hrát i spolu třeba dva hráči proti hřišti nebo o každou jamku proti jinému páru. Golf totiž mimo klasického formátu hry jednoho hráče proti hřišti nabízí i další varianty, které nejsou nepodobné například tenisovému mixu.

A jak u jsem naznačil, je tady ještě možnost hrát nejen na výsledek na celém hřišti, ale o každou jednu jamku. Kdo má dlouhé, ale nepřesné rány, bude mít možná výhodu na nejdelších jamkách, ale pokud mu bude chybět přesnost, prohraje na těch kratších.

Na hřišti Grosshof si však mohou zahrát i hráči a hráčky, kteří dosud nedosáhli takové herní úrovně, aby se chtěli účastnit přímo turnajů. Má to jen jednu podmínku – musí je doprovázet hráč zkušenější, který se umí orientovat na hřišti a nedopustí, aby nováček hrál míček ve chvíli, kdy by mohl někoho ohrozit, nebo aby naopak vstoupil tam, kde by jemu samotnému hrozil úraz. A samozřejmě aby po odehrání jamky byla tato jamka připravena pro hru dalších golfistů.

A ještě něco. Na Grosshofu vás nikdo nevyžene, když si zrovna nebudete chtít platit trenéra, ale základy vám bude vštěpovat někdo za vašich kamarádů nebo kamarádek.

Ovšem pokud budete chtít golf nejprve opravdu naučit, tak i v Broumově máme trenéry, kteří umí naučit golf od základů jak dospělé, tak i docela malé děti. A nemůžu se nepochlubit, že v dětských kategoriích sklízí trenér Jarda Beran se svými svěřenci úspěchy i při porovnávání s daleko většími golfovými kluby. Takže kdy se nebude chtít dospělým, určitě mohou přivést svoje ratolesti.

Foto Honza Bartoň a archiv GC Grosshof

Článek k tématu: Golf je vážně sport!

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)