Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Judo Club Broumov je jeden z mála oddílů, kde si nestěžují na nezájem dětí

Judo Club Broumov je jeden z mála oddílů, kde si nestěžují na nezájem dětí

René Herzán

Pátek, 4. října 2019

Judo Club Broumov je jeden z mála oddílů, kde si nestěžují na nezájem dětí

Dlouhé roky už v Broumově působí Judo Club Broumov. Jako jeden z mála oddílů si zde nestěžují na nezájem dětí a mládeže. O broumovském judu povídá vedoucí oddílu a trenér Milan Němeček.

Jaké byly tvé začátky a co děláš v současné době?

S judem jsem začal v roce 1970 hned po vojně. První tréninky probíhaly na sále v Martínkovicích a trenérem byl Svatopluk Fröde. Po jeho rychlé a nečekané smrti jsem zanechal činnosti v zakládání oddílu karate, odešel jsem i z kynologického klubu a začal se plně věnovat jen judu. Po neshodách s určitými členy oddílu jsem odešel do Meziměstí. Na přání Tělovýchovné jednoty Adršpach jsem založil i tam oddíl juda. Po mém odchodu z Broumova se místní oddíl rozpadl, a tak jsem se znovu vrátil a cvičíme do dnes. Od roku 2008 učím judo na střední škole. Nejdříve to byla škola v Malých Svatoňovicích. Nyní učím nejen judo, ale také kynologii na střední škole v Praze, na Bezpečnostně právní akademii.

Zdá se mi, že judo je takovou příjemnou výjimkou v porovnání s ostatními sporty. Většina oddílů si stěžuje na nedostatek dětí a mládeže. Jak jste na tom v Judo Clubu Broumov?

Tak já si nestěžuji, členská základna se pohybuje již několik let kolem padesáti členů, což je slušný počet na tak malou aglomeraci, to za prvé, a za druhé, judo je úpolový sport, kde především záleží na psychice sportovce než na širokých ramenech a svalech. Projde nám hodně dětí tělocvičnou, to je pravda. Zůstávají a po turnajích jezdí a perou se jen ti, co jsou uvnitř silní a odporuschopní. Ostatní odchází do kolektivních sportů. A po nich přijdou další, a tak to jde stále do kola. Je to takový nekonečný příběh.

Jaké máte v Broumově podmínky k trénování?

Když jsem přišel poprvé na schůzi TJ Slovan Broumov žádat o členství a prostory na cvičení, tak nebyl problém. Předseda pan Fiala, včetně tehdejšího vedení, byli pro založení oddílu. Tenkrát se nás ujal pro začátek ředitel gymnázia Mgr. Jan Holý, také proto, že i on dělal judo. Dodnes ho slyším, jak tato slova pronesl.

Dnes cvičíme ve slušném prostředí pěkné haly, která byla postavena za starostování pana Streubela. Nepřijíždí k nám na turnaj člověk, kterému by se hala nelíbila. U Města Broumov, ať vezmu kteréhokoli starostu nebo starostku včetně zastupitelstev, jsme vždy našli pochopení a naši činnost finančně podpořili. Nemohu ani vynechat Královéhradecký kraj v čele s hejtmanem Lubomírem Francem, který oddíl podporuje. Pomáhá především se zajištěním turnaje O pohár hejtmana Královéhradeckého kraje, jehož 4. ročník letos pořádáme. Dalším, komu není naše činnost lhostejná, je firma Z-Trade, Zbyšek Záliš senior, i nyní Zbyšek Záliš junior, který byl naším členem a jezdil po turnajích. Rovněž paní doktorka Eva Šrámková z Náchoda. Všem těmto, i dalším nejmenovaným, patří naše DĚKUJEME, mám na mysli i rodiče cvičících dětí, bez kterých by to taky samozřejmě nešlo.

Často startujete na turnajích v Polsku. Jaké mají Poláci podmínky v porovnání s českými oddíly?

Tak na tuto otázku musím odpovědět jednoznačně, lepší. Vzali to za ten správný konec a s pomocí dotací z EU vybudovali nádherné stánky pro sportovce. Nedávno jsme byli v polské Sobótce. Startovalo tam 33 oddílů, 340 dětí, a jen jediný z Čech. Není třeba hádat, byli to judisti z Broumova.

Často vozíte z turnajů medaile. Bylo tomu tak i zde?

První místo v Sobótce vybojoval Martin Hašek, třetí místa Jan Poche, Filip Thér, Ondřej Ptáček, Albert Mynář. Sedmiletá Terezka Freiwaldová rovněž ochutnala ten pocit z vítězství, ale jen jednou, další holčičky byly nad její síly. A tak obsadila páté místo.

V neděli 20. září startovaly v Brně na Českém poháru další dvě naše judistky. Kristýna Vondřejcová a Anna Freiwaldová. V kategorii mladší žákyně Kristýna vybojovala pěkné třetí místo, starší žačka Anna narazila v prvním kole na polskou judistku, přes kterou se nedostala. Ta v dalším kole prohrála, a tím skončila Anina možnost bojovat v repasáži o třetí místo.

V nedávných letech byla výraznou postavou broumovského juda Dagmar Dušánková. V jejích šlépějích šla Káťa Rajnohová. Věnují se ještě judu?

Ano, to je bezesporu pravda, že Dagmar, Dagmaří, Dagi, Magi a já nevím (tedy vím, ale byla by to velká škála přezdívek, kterými jsme ji oslovovali), byla nejúspěšnější judistkou oddílu. Mohl bych jmenovat další děvčata, žáky i dorostence, kteří byli úspěšní a rovněž oblastní přeborníci nebo mistři republiky. Ale nikdo jiný, koho jsem trénoval, nevybojoval, a třeba i se zlámaným prstem, tolik vítězství, turnajů, a stál šestkrát na stupni mistrů ČR jako Dagmar Dušánková.

Dále mohu k Dagi dodat, že neskončila s judem. V současné době předává své nabité zkušenosti v nově vzniklém oddíle SKP Náchod, kde trénuje malé děti právě s Kateřinou Rajnohovou, o kterou se od plenek stará. Takže to nemohlo jinak ani dopadnout, než že Kateřina od plenek cvičila judo. A že rovněž nebyla špatnou judistkou, svědčí také šest titulů mistra ČR a plno dalších vítězných turnajů. Obě se v dnešní době věnují trénování v již zmíněném SKP Náchod. Kateřina ještě v našem oddíle pomáhá při pořádání turnajů.

Dobře si vzpomínám na to, když jsme někam přijeli na závody, tak moc lidí se nenašlo, kdo by věděl, kde je Broumov. Ale po nějakém čase se to změnilo, a do konce se Broumováků začali bát. A za to mohly tyto holky, ale i další judisté, kteří šířili jméno města Broumova.

Je judo sportem spíš pro děti?

Nedá se říct, že judo by bylo spíš pro děti. Jen prostě to dítě si sáhne na medaile a vítězství. Kdežto postarší adept za úspěch může považovat už to, že se přinutil k pravidelnému cvičení a něčemu užitečnému se naučil. Rovněž ale stoupne jeho sebevědomí a hlavně probudí jeho zapomenuté svalové partie a bude mu dobře po těle.

Dá se už u malých dětí odhadnout, že by mohly být v judu úspěšné?

Samozřejmě, jen si musíme ujasnit, o jaké věkové hranice se bude jednat. Úplně malé dítě v rozmezí 4-5-6 let, kde si to dítě jen hraje, a je popřípadě s rodičem, to je takové „baby“ judo. Tam se to ještě nemusí projevit v plné míře. Ale v dalších letech se zjistí vše. Tedy jestli se vůbec pro tento druh úpolového sportu hodí, a to především po psycho stránce. Řečeno krátce, každý se nechce prát.

V Broumově se pořádají významné turnaje. Je to Memoriál Svatopluka Frödeho a již zmíněný O pohár hejtmana. Kdy se konají?

Ano, oddíl pořádá ročně tyto dva turnaje. Memoriál Svatopluka Frödeho děláme v jarních měsících. Letos to bylo 11. dubna. Turnaj O pohár hejtmana Královéhradeckého kraje pořádáme tento měsíc, 10. října. Tímto bych chtěl pozvat širokou veřejnost do Sportovní haly na Spořilově.

Oba turnaje si již získaly svou popularitu, ať už systémem pořádání oproti jiným turnajům. Turnaj má spád, je veden na čtyřech tatami, děti dostávají na prvních místech ceny, zdarma občerstvení včetně pitného režimu. Rovněž trenéři a rozhodčí mají občerstvení zdarma. Dále se pak i cení měření sil s polskými judisty, kteří na naše turnaje jezdí v hojném počtu. To vše když spojíte, tak vše mluví pro to, aby se do Broumova jelo poprat.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)