Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Sport
  • Nový průvodce po Broumovských stěnách je na světě!
banner

Nový průvodce po Broumovských stěnách je na světě!

Honza Meško, Martin Havlík

Čtvrtek, 11. února 2021

Nový průvodce po Broumovských stěnách je na světě!

Trvalo to s dlouhými přestávkami necelých sedm let, ale dnes už můžu s klidným svědomím říct, že je to konečně venku! Sedm let výletů do zapadlých končin Broumovských stěn, kam už jenom přístup trvá minimálně půl hodiny, nakonec nebylo to nejhorší. Naopak, toulat se po místech, kde celý den nenarazíte na člověka, to byl kolikrát parádní relax. Nejhorší možná bylo, že poslední rok se mě čím dál víc lidí ptalo, kdy že ten průvodce konečně vyjde. No a já na to čím dál hůř vymýšlel odpovědi...

Naštěstí ale všechno klaplo a nová knížečka už dělá radost prvním z vás. A co že v ní najdete? Soustředil jsem se jen na místa, kde je lezení povoleno. Ne, že bych byl takový puritán, ale říkal jsem si, že když už má člověk omezené prostředky a musí si vybírat co vlastně zpracuje, tak je zbytečné lézt někam, kde by to mohlo někoho popudit... Průvodce se jmenuje V Horách, což je jedna z pěti velkých oblastí, na které jsou celé Stěny rozděleny. Aby to ale nebylo tak jednoduché, tak celá oblast V Horách v průvodci zpracovaná není. Chybí sektory U Turka a Barklovy rokle, na které už zkrátka a dobře nezbylo místo. Naopak zcela mimořádně je tam zařazený Božanovský špičák, který spadá do oblasti Velká plošina Stěn. Protože je ale zbytek této oblasti zakázaný, zdálo se mi jako dobrý nápad ho do průvodce také zapracovat.

Vesměs se jedná o místa, ke kterým je poměrně dlouhý přístup. Od nás z Broumovska se jako nejlepší výchozí bod jeví Božanov. Od starého tábora pod lesem vyjdete nahoru na „Novou cestu“ a po ní dojdete až na Pánův kříž. Pak už záleží jen na vás, jestli dáte přednost Božanovskému špičáku, nebo skalám okolo Junácké vyhlídky. Z obou míst jsou nádherné výhledy na Hejšovinu. Ze Špičáku je lépe vidět dolů do Božanova a Radkówa. Za dobré viditelnosti se na obzoru rýsuje i Kralický sněžník. Z Junácké vyhlídky je zase lépe vidět Bor a kopce, které se svažují do Machova. Pokud byste vyráželi z Policka, pak doporučuju zaparkovat v Bělým až na konci vesnice u rybníka. Odtud se dá jít po neznačených lesních cestách nahoru až k rozcestí mezi Mydlářskými kameny a Spáleništěm.
Největší devizou celé této oblasti je klid. Ne, že by na Špičáku a na Junácké vyhlídce nebyli žádní turisté. V létě a o víkendech se to tu lidmi celkem hemží, ale stačí poodejít trochu dál od turistické cesty a hned máte klid na lezení, nebo rozjímání. To už záleží na prioritách a vnitřním rozpoložení... Pokud byste si snad mysleli, že v těch lesích narazíte jenom na zamešené bouldery, tak jste na omylu. Už titulní strana, kde mimochodem zdařile pózuje naše parťačka Jarča Lemfeldová, dává tušit, že se tam dají najít parádní věže.

No a kolik tam toho je? Ve starém "šedivém" průvodci od Karla Šmída je v těchhle místech zapsáno 36 věží a masivů, na které vede 54 cest. Standa Beneš má ve svém bílém průvodci už 64 věží a masivů, 158 cest a 11 variant. No a jestli jsem počítal správně, tak já tam mám 136 skal, 377 cest a 33 variant. Takže se nemusíte bát, určitě je tam co lézt. Klasifikace je ještě pořád trochu rozlítaná a s jištěním je to podobné jako jinde v Broumovkách, ale myslím si, že co je označené hvězdou, tak to opravdu stojí za to.

Tak, a teď už jen čekat na dobré počasí (a příznivou korona-situaci), abychom mohli společně vyrazit do těch míst zaslíbených. Ale zahálet nemusíte ani teď v zimě. Většina skal leží poblíž turistické stezky, takže až vás přestanou bavit běžky a skialpy, můžete vyrazit na obhlídku. Anebo se mnou můžete vyrazit do Barklových roklí, kde mapuju terén pro pokračování. Za každou pomoc budu rád.

Pokud byste si chtěli průvodčíka koupit, tak by měl být brzo k dostání v Teplicích v Redpointu, v hradeckém HUDY, anebo na stránkách vydavatelství JUKO. Jeden kousek bude k dispozici v naší oddílové knihovně. Tak skalám zdar! A v létě na viděnou V Horách...

Honza Meško

Dovětek k představenému průvodci

Autorem průvodce je rodák z Broumova, a taky aktivní člen místního horolezeckého oddílu Honza Meško. Jsem rád, že i náš oddíl malou měrou přispěl ke vzniku tohoto horolezeckého průvodce. Byl jsem rád, když nás Honza provedl mapovaným regionem a ukazoval nám nové věže, které při svých toulkách po "Broumovkách" objevil a lezecké cesty, které na ně vytvořil. Některé jsem měl možnost přelézt vůbec jako první a potvrdit mu jeho navrhovanou obtížnost. Třeba moc pěknou cestu "Měj se, jak umíš" na věž s názvem Vesmírná odysea, kterou vytvořil se svou ženou Markétou. Nikdo z nás si neuměl představit, co práce je spojené s vytvářením nového průvodce. Najít věže v mapované lokalitě, přesně je zakreslit do geometrického plánu ve správném měřítku, pokud je to možné, tak na každou věž vylézt a opsat z vrcholové knihy všechny cesty. Když něco nesedí, tak vypátrat autora cesty, zkontaktovat ho a vyžádat si další popisy cest. Bohužel, někteří autoři se už nedají dopátrat anebo si už nic nepamatují.

Když už Honza klesal na mysli a zdálo se mu, že to všechno trvá strašně dlouho, tak jsme ho vždy povzbuzovali, že dělá záslužnou práci a udělá mnohým lezcům obrovskou radost.

A to se také stalo! Držím v ruce nového průvodce, který ještě voní tiskařskou barvou a listuji si jeho stránkami. Spřádám plány na léto, až skály shodí sněhovou čepici a oschnou, půjdu na vandr do Broumovských stěn a do báglu přidám lano, karabiny a nového červeného průvodce! To bude ta zmíněná třešnička na dortu.
Honzovi a všem dalším, kteří se na vzniku průvodce podíleli ještě jednou děkuji.

Za DKH Broumov Martin Havlík

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)