Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • „Svátek bláznů“ čili masopust na Broumovsku
banner

„Svátek bláznů“ čili masopust na Broumovsku

Michaela Plchová, foto archiv Masopust Božanov

Čtvrtek, 16. února 2023

„Svátek bláznů“ čili masopust na Broumovsku

Do kraje se po dvouleté pauze vracejí masopustní průvody. Přinášíme přehled, kam vyrazit.

Stejně jako v minulosti, je i dnes masopust velice oblíben. Třídenní „svátek bláznů“, jak se mu také přezdívalo, předchází období těsně před Popeleční středou, kterou začíná křesťanský půst a jež tento rok vychází na 22. února. Kořeny masopustu sahají zřejmě až do předkřesťanské doby jako slovanská oslava konce zimy a nadcházejícího předjaří. Mezi tradiční masky, které v žádném masopustním průvodu nesmějí chybět, jsou medvěd, čert, medvědář, kominík, žebrák i žebračka, žid a muž. Postupně se do průvodů dostaly i další pohádkové postavy jako víly, vodníci, jezinky a další bytosti. To, že se masopustní průvody masek a zvyky dochovaly až do dnešní doby, je svým způsobem zázrak.

Přesto se v mnoha obcích masopust stále slaví, a to nejen na zvykově bohatší Moravě. Na Broumovsku je velmi populární například Božanovský masopust, který se koná 18. února, a to se vší parádou. Už v 11 hodin dopoledne začínají v hospodě vepřové hody spojené s ukázkou venkovské zabijačky a venkovním prodejem ovaru a prdelačky. Ke všeobecnému veselí hraje skupina Klapeto. Ve 14 hodin vyráží od hospody průvod masek skrze celou vesnici, v minulých letech ho vždy doprovázel vůz s koňmi, který vezl malé maškary. U jednotlivých stavení jsou také připravena zastavení s koláčky, chlebíčky a kořalkou. V 17 hodin pokračuje v hospodě obecní veselice s kapelou Slaveňáci a na 19 hodinu je naplánováno tradiční pohřbení basy. Na božanovský masopust se dostanete také z Broumova autobusem zdarma.

Ve stejný den se koná další masopustní rej s netypickým názvem Putování za švédským bubeníkem, jenž pořádá Jan Hamerský. Průvod má připomenout pověst o švédském bubeníkovi, který straší v křinickém lese od zimy roku 1647, kdy se pod polickou horou Hvězda střetla dvě hladová a zubožená vojska, císařské a švédské. Sraz masek je v 9 hodin na kostelním náměstí v Broumově, odkud průvod vyrazí za hudby a všeobecného veselí k restauraci Amerika v Křinicích. V 11 hodin tam proběhne vojenskými písněmi proložená přednáška Jana Tůmy z Muzea Náchodska o bitvě pod polickou horou, mladší účastníci si budou moci vyzkoušet, co obnášel výcvik a těžký život žoldnéřů. Teplé občerstvení nabídne restaurace Amerika, špekáčky a cokoli dobrého na oheň, nechť si vezmou masky sebou.

Do třetice se koná 18. února masopustní průvod v Adršpachu. Maškary tam mají sraz v 11 hodin u hasičárny a vítáni jsou všichni špásfóglové a kumpáni, kterým masky zajistí anonymitu při tropení lotrovin. Masopustní obchůzka obcí je naplánována od 11:30 až do 14 hodin, chybět nebude masopustní občerstvení. V 15 hodin se pak k všeobecnému veselí připojí také děti z Mateřské a Základní školy Adršpach, které si připravily kramářské písně.

Veselý masopustní průvod se den před Popeleční středou – 21. února – koná v Machovské Lhotě. Na Masopustní průvod masek zve 4. března obec Hejtmánkovice, která 11. března pořádá i Ostatkovou zábavu.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)