Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Ať žije Král aneb sto let lezení ve skalách Broumovska
banner

Ať žije Král aneb sto let lezení ve skalách Broumovska

Pavel Lisák, Tomáš Dinter, foto W. Heckel, M. Doubek, K. Joová

Neděle, 14. května 2023

Ať žije Král aneb sto let lezení ve skalách Broumovska

V sobotu 20. května proběhnou v Adršpachu velké oslavy 100. výroční lezení na zdejších pískovcích.

Adršpašské skály si bez horolezců, respektive pískařů, jak se jim také říká, není možné představit. Patří k Adršpachu stejně jako pískovcové věže a stěny, které jim učarovaly. Letos uplyne sto let od první organizované výpravy za účelem sportovního výkonu. Tuto událost si obec Adršpach společně s Horolezeckým svazem hodlá připomenout v sobotu 20. května na zámku v Dolním Adršpachu oslavou Ať žije Král! a podtitulem Sto let lezení v Adršpašských skalách.

Ráno v osm hodin se v Chełmsku Śląskiem sejdou zájemci, kteří si chtějí zopakovat putování saských lezců do Adršpašských skal. Ve 14 hodin dojde na předávání pamětních listů lezcům, kteří se do historie lezení v Adršpachu zapsali nejvíce, a následně proběhne vernisáž výstavy fotografa Viléma Heckela a nové expozice lezení v Adršpachu. Od 17 hodiny zahraje v Adršpachu oblíbené uskupení Tres Udos, které se zaměřuje na skočné mexické melodie. Večer zakončí Šoumen v hostinci U Tošovských. Celý den se budou na zámku promítat filmy s horolezeckou tematikou. 

 

Stručně z lezecké historie

Na jaře letošního roku uplyne sto let od prvního sportovního výstupu v Adršpašských skalách. Průkopníky tehdy ještě stále mladého sportovního odvětví byli saští lezci. Po prvních výstupech v Sasku postupně objevovali blízké i vzdálenější pískovcové oblasti v Čechách. Po Českém Švýcarsku, Hruboskalsku, Suchých a Prachovských skalách přijeli poprvé v roce 1923 i do Adršpachu, kde se stali na celé desetiletí „nerušenými vládci skal“. Zdolávali jednu dominantu za druhou, stanuli na vrcholu Krále, Orla, Milenců, Starosty i Starostové. V Teplických skalách byla vylezena Skalní koruna a Lední medvěd, prvovýstup Hlásky tehdy ještě skončil nezdarem. Zavítali i na Ostaš, kde vylezli dominanty obou labyrintů: Cikánku a Sokola.

V roce 1934 ve zdejších skalách poprvé působí čeští lezci. Opakují některé obtížné saské výstupy a připisují si první prvovýstupy: adršpašský Džbán, v Broumovských stěnách lezou Větrnou v Kovářově rokli a Mušli na Hvězdeckém hřebenu.

Koncem druhé světové války se v Náchodě utváří první lezecký oddíl. Mladí nadšenci bez odborných zkušeností vyráží každý víkend na kolech na Ostaš. Jeho Dolní labyrint byl jedinou skalní oblastí, která nebyla obsazením Sudet přičleněna k Říši. Opakují zde saský prvovýstup na Budíka a postupně lezou prvovýstupy téměř na všechny věže. Bez propustky a s určitým rizikem pronikají i do Horního labyrintu, později do Broumovských stěn, a dokonce i do Adršpachu, kde v 15. přelezu zdolávají Milence.

Konec 50. let a celá 60. léta jsou ve znamení nebývalého rozvoje pískovcového lezení. Vzniká řada lezeckých oddílů v blízkých městech. Zdokonaluje se nejen technické vybavení lezců, ale zvyšuje se i obtížnost prvovýstupů. Vyvíjí se také přísná pravidla lezení, která mají základ v saských zásadách a etickém přístupu ke skále. Z pískovcového lezení, z tohoto objevování, dobývání a velkého dobrodružství se postupně stává regulérní sport.

V současné době je ve skalách Broumovska vylezeno tisíce věží, vede na ně jistě přes deset tisíc cest. Stále ale v našich skalách najdete vrcholky, kde dosud lidská noha nestála. To pravé dobrodružství spojené s objevováním neznámých míst tu tedy stále zůstává a čeká možná právě na vás…

Při svých návštěvách skal můžete lezce při jejich výkonech pozorovat. A komu by to nestačilo, může si s rodinou či přáteli domluvit kurz lezení v některé z lezeckých škol.

 

Fotografie zleva: Starostová – Milan Doubek, Starosta – Vilém Heckel a Král – Květa Joová.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)