Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov 2028 a Broumovské diskuse
banner

Broumov 2028 a Broumovské diskuse

Ivana Čuříková, Nadační fond – Broumov město kultury

Neděle, 7. listopadu 2021

Broumov 2028 a Broumovské diskuse

Je to asi tak pět let zpátky. Bylo chladné podzimní ráno, přesně takové, jaké byste od listopadu očekávali. Choulila jsem se do své obrovské šály, čepici jsem měla naraženou přes uši a táhlo mi na kotníky. Dorazila jsem do Dřevníku až nečekaně včas, kabát si odložila v šatně, své dlouhé vlasy stáhla do drdolu a cestou do sálu jsem si nalila kafe. Usadila jsem se na volné místo v polovině sálu a s programem v ruce napjatě čekala.

Po úvodních slovech se na pódiu objevili řečníci prvního diskusního panelu a já jsem seděla s ušima navrch hlavy. Nikdy předtím jsem žádnou diskusi neviděla (nepočítám všechny debaty Václava Moravce, které běžely jako zvuková kulisa při nedělních obědech v mém dětství), sama jsem pořádně diskutovat neuměla, a tak jsem moc netušila, co mě čeká. Chvíli jsem jen napjatě sledovala dění na pódiu a nechápala, co si diváci okolo mě neustále zapisují. A za chvíli, ani nevím jak, už jsem chytala jednu myšlenku za druhou a tužka mi klouzala po papíře stejně tak, jako všem okolo.

Pamatuji si, jak jsem se tenkrát cítila. Hlava mi málem explodovala pod náporem všech nových informací, myšlenek a pohledů na svět, mému zápisníku téměř nestačily stránky. Chodila jsem po Dřevníku s hlavou hrdě vztyčenou a vážila si toho, že já můžu být součástí této společnosti a že mám díky studijnímu stipendiu možnost poslouchat inspirativní rozhovory, které mi rozšiřují obzory.

Zmíněný zápisník už dávno nemám, vzpomínky mi ale zůstaly dodnes. Zážitek debat z Broumovských diskusí vnímám jako zásadní zkušenost pro mě jako mladého člověka. A od té doby také vnímám jejich sílu pro kohokoliv, kdo se jim bude chtít otevřít. Umět naslouchat názorům druhých, otevřít se jim a respektovat je, přestože jim nejsme třeba úplně nakloněni. Umět hledat kompromisy a nová východiska. Diskuse jsou dle mého názoru opravdovým uměním a mohou být také nástrojem změny a rozvoje – a to především změny a rozvoje myšlení. Diskuse poskytuje prostor vyjádřit se, měnit slovem, skrz slova dále měnit činy. Poskytuje prostor diskutovat nad změnou. A to třeba i nad tou, kterou může přinést kandidatura Broumova na Evropské hlavní město kultury. Ostatně, i kandidatura samotná vznikla (a stále vzniká) diskusí.

Diskuse nad změnou umožňuje otevírat mysl a zároveň formovat budoucí změnu. Prostor pro debatu je tak důležitý – a v otázkách rozvoje Broumova především. Proto, prosím, přijměte židli k diskusi. Diskusi o budoucnosti Broumova, která se týká nás všech, a je proto důležité mít prostor o ní mluvit. Volnou židli k debatám o budoucnosti rozvoje kultury v Broumově a kandidatuře na Evropské hlavní město kultury 2028 budete mít možnost obsadit vždy půl hodiny před a půl hodiny po diskusním panelu v rámci Broumovských diskusí. Ty se letos konají od 3. do 6. listopadu ve Dřevníku v klášterní zahradě a jejich hlavním tématem budou Hodnoty a společnost, které bude řečníky nahlíženo ze všech možných stran. Z řečníků se představí například Tomáš Petříček, Miroslav Kalousek nebo Daniel Prokop. Jednou z moderátorek diskusních panelů bude Světlana Witovská. Celý program Broumovských diskusí včetně kompletního seznamu řečníků naleznete na https://www.broumovskediskuse.cz.

Minirozhovor s Hanou Valentovou

Hana Valentová působí jako výkonná ředitelka konference Broumovské diskuse. Vystudovala žurnalistiku a mediální studia na Univerzitě Karlově a mezinárodní vztahy a evropská studia na Masarykově univerzitě. Baví ji práce na smysluplných projektech, a tak vedle toho například edituje knihy nebo spolupracuje s domácím hospicem či Člověkem v tísni. 

Hanko, jste výkonnou ředitelkou Broumovských diskusí. Náš rozhovor proto nemohu začít snad ničím jiným než otázkou týkající se diskuse jako takové. V čem obecně spatřujete její moc a krásu?  

Věřím, že diskuse napomáhá porozumění mezi lidmi a dokáže člověku odhalit souvislosti tématu, které sám nevidí. V tom je dle mého ona moc i krása. Ale má to jednu zcela nezbytnou podmínku: musí to být diskuse kvalitní. Tedy vedená s respektem – a to ať člověk diskutuje s přáteli u vína, anebo ať se jedná o předvolební debatu politiků v televizi. My na Broumovských diskusích proto ctíme zásady takové kultivované diskuse. Jsou jimi trpělivost, zdvořilost, otevřenost, poctivost a věcnost. 

Děkuji. Zmínila jste Broumovské diskuse, čímž mě přivádíte na mou další otázku. A to, jakou nejzajímavější myšlenku jste si z Broumovských diskusí odnesla a pokud si vzpomínáte, od koho byla? Čím Vás tak zaujala?

Vždy se těším na slova pana arciopata Siostrzonka, který Broumovské diskuse zahajuje. Často mluví o potřebě si vzájemně naslouchat – skutečně naslouchat. Je zajímavé pozorovat, jak nám v době sociálních sítí a rychlé komunikace tato dovednost do velké míry chybí. Schválně se zkuste někdy v diskusi s blízkými anebo při sledování politické debaty soustředit na to, zdali se lidé opravdu vzájemně poslouchají – zdali vůbec vnímají argumenty komunikačního partnera, zdali se snaží porozumět tomu, co a proč druhý říká. Umění naslouchat dává diskusi úplně jiný rozměr. 

Dovolte mi poslední otázku. Broumov se bude ucházet o titul Evropské hlavní město kultury 2028. Jak vnímáte tento odvážný krok Broumova Vy?

Mám velkou radost z ambice Broumova kandidovat na Evropské hlavní město kultury 2028. I Broumovské diskuse totiž mají evropské ambice – chceme býti konferencí významnou pro náš evropský prostor a zvát i zahraniční hosty. Bohužel pandemie nám to poslední dobou komplikuje... K Broumovu mezinárodní aspekt historicky patří a jsem přesvědčena, že může být obohacením pro místní obyvatele, stejně jako pro návštěvníky, kteří díky projektům, jako je kandidatura nebo Broumovské diskuse, region teprve objeví.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)