Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov 2028: Broumovsko & strategický rozvoj
banner

Broumov 2028: Broumovsko & strategický rozvoj

Ivana Čuříková, Nadační fond – Broumov město kultury

Pondělí, 29. listopadu 2021

Broumov 2028: Broumovsko & strategický rozvoj

Prožili jsme bohatý kulturní půlrok. S jeho závěrem a posledními opadanými listy stromů se ale kulturní dění, stejně jako celá příprava kandidatury, rozhodně neukládají k zimnímu spánku. Co zásadního se v posledních týdnech odehrálo?

Například, pokud bychom se v čase posunuli zhruba tak o měsíc a půl zpět, udál se v klášterních Opatských sálech druhý workshop k tvorbě Koncepce kultury Broumov 2022-2032. Kulturní koncepce je plán, který určuje, jakou cestou se bude kultura konkrétního města ubírat ve vymezeném časovém období. Je to způsob, jakým lze rozvíjet kulturní dění. Zúčastnění diskutovali nad otázkami, které vyvstaly z prvního workshopu a společně na ně hledali odpovědi. Zamýšleli se například nad tím, jak zlepšit spolupráci hlavních kulturních aktérů nebo jak kultivovat veřejný prostor. Workshopu se zúčastnili nejen zástupci městské samosprávy, ale také různých kulturních a vzdělávacích organizací z celého Broumovského regionu. Možná vás napadá otázka, proč byli přítomni i zástupci institucí z regionu, když se jedná o kulturní koncepci města Broumova?

Odpověď je prostá. Kulturní koncepce města vzniká částečně i díky chystané kandidatuře Broumova na titul Evropské hlavní město kultury a tento plán, jak se má kultura a život ve městě rozvíjet, bude jedním z hodnocených kritérií přihlášky. Město Broumov však nekandiduje jen samo za sebe, ale i za svůj okolní region. V přípravách kandidatury proto nespolupracuje jen s organizacemi v Broumově, ale i v jeho okolí. Široká spolupráce přináší nejen úspěch, ale je hlavně cestou, jak zajistit udržitelný rozvoj. Je ve své podstatě pojistkou, že se vše zas po čase nevrátí do starých kolejí.

Jednou takovou organizací je i Strategická rada regionu Broumovsko. Málokdo o ní ví, ale přitom je to organizace důležitá. Jedná se o platformu pro mezioborovou regionální spolupráci, jejíž hlavním cílem je zvýšení kvality života na Broumovsku a jeho sociální, ekonomický a kulturní rozvoj. Byla založena v loňském roce městy Broumov, Police nad Metují a Teplice nad Metují, Agenturou pro rozvoj Broumovska, Společností pro destinační management Broumovska a Podnikatelským klubem Broumovska. Zástupci všech šesti zakladatelů se pravidelně schází, ať už sami nebo i za účasti dalších hostů, a diskutují rozvojová a strategická témata, jakými je například rozvoj dopravy v regionu nebo problematika klimatické změny. Strategická rada regionu Broumovsko se zabývá také kulturou a památkami na Broumovsku, jejich ochranou a využitím jejich potenciálu v rozvoji regionu. V těchto bodech se protíná s tématy kandidatury na Evropské hlavní město kultury, a proto spolu oba týmy často komunikují a spolupracují.

Pokud byste se chtěli dozvědět více informací o přípravách kulturní koncepce nebo o probíhajících projektech v rámci kandidatury, podívejte se na náš nový web www.broumov2028.cz do sekce Novinky nebo Projekty.

 Mini-rozhovor s Petrem Osobou

Petr je rodák z Teplic nad Metují. Studoval geografii a regionální rozvoj na Univerzitě Karlově, absolvoval studijní stáž v Polsku na univerzitě ve Vratislavi a poté pracoval v sociálně-vědním výzkumu. Před třemi lety se s rodinou vrátil zpět na Broumovsko, nyní žije v Otovicích a je ředitelem Strategické rady regionu Broumovsko. Ve svém volném čase pořádá na Broumovsku punkové koncerty.

Ahoj Petře, myslím, že pro dnešní rozhovor jsme si nemohli vybrat lepšího hosta než tebe, ředitele Strategické rady regionu Broumovska (SRRB). Na úvod bych se tě chtěla zeptat, co tě na tvé práci nejvíc baví?

Baví mě zamýšlet se nad tématy důležitými pro náš region a přispívat alespoň určitou měrou k jejich řešení. Rád poznávám lidi z různých oblastí, poslouchám jejich názory a snažím se něco přiučit.

Jakými tématy se aktuálně SRRB zabývá?

Je jich celá řada. Provozujeme webové stránky s regionální pracovní inzercí www.prace.broumovsko.cz, kde mohou lidé hledat pracovní příležitosti. V projektu nazvaném Adaptace na klimatickou změnu se navrhuje optimální řešení krajiny, které povede k vyšší zádrži vody a zároveň bude i ochranou například před bleskovými povodněmi. Zpracovává se část povodí Stěnavy a celé povodí Dunajky (přítok Metuje) na katastru celkem šesti obcí. V oblasti dopravy koordinujeme zavedení turistických autobusů a optimalizaci autobusových linek. Řešíme i možnosti rozvoje železnice na Broumovsku, projekt singltreku, či přípravu projektové dokumentace cyklostezky Broumov – Police nad Metují. Dále spolupracujeme s dodavateli externích výzkumů, letos jsme např. od společnosti STEM získali studii Kvalita života v obcích sdružených ve Strategické radě regionu Broumovsko, do konce roku bude představena studie Broumovská cesta zpracovávaná studiem KONTRA.

Mám na tebe poslední otázku. Cílem SRRB i kandidatury města Broumova na titul EHMK je rozvoj regionu. Jsou nějaké projekty, ve který se potkáváte, případně je řešíte společně?

Tady bych vypíchnul jeden bod. V poslední době nás zaměstnávají hlavně otázky z oblasti energetiky. Vzhledem k probíhající klimatické změně se oblast energií, jejich šetrné výroby či úspor stane v Evropě klíčovým tématem, jakkoliv to českou perspektivou zatím může vypadat jinak. Kromě již zmíněných adaptačních strategií na přicházející změny je toto vše možné uchopit jako příležitost a modernizovat – investovat do obnovitelných zdrojů, komunitní energetiky nebo třeba elektromobility. Všechny tyto změny budou podporovány na evropské i národní úrovni. A propojení na EHMK je jednoduché – kandidatura se v souvislosti s tím pokusí usilovat o to, aby byla částečně uhlíkově neutrální. My bychom měli zprostředkovat kontakt s odborníky a připravit koncepční materiály.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)