Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov 2028: Krajina v kultuře, kultura v krajině

Broumov 2028: Krajina v kultuře, kultura v krajině

Anna Smékalová

Středa, 7. července 2021

Broumov 2028: Krajina v kultuře, kultura v krajině

Víte, že aktuálně probíhají rozhovory s důležitými kulturními aktéry a hybateli v rámci tvorby Koncepce kultury Broumov 2022-2032? V posledních několika týdnech a měsících jsme strávili desítky hodin těmito rozhovory, z nichž máme obrovskou radost. Je tady tolik odhodlaných aktivních lidí, kteří mají co říct. Každý z nich je jiný – ale máme téma, které s námi všemi rezonuje a spojuje nás. Je jím unikátní příroda a krajina Broumovska s vertikálami skalních měst, věžemi dientzenhoferovských kostelů a horizontálami řek, alejí nebo zaniklých železničních tratí.

Někdo do přírody vyráží sám, uklidnit se, pokochat se, urovnat si myšlenky nebo třeba za výkonem a vzrušením z dalšího dobytého vrcholu. Někdo ve skupině motivovaných lidí, kteří společně mapují terén proto, aby mohli připravit plán adaptace na klimatickou změnu. Jsou to úžasné myšlenky a motivace, které nás ke všem těmto aktivitám vedou – mnohdy se jako pojítko jeví téma péče o prostředí, v němž žijeme (a které žijeme). A péče je součástí a předpokladem kultury; mimo jiné i kultury vztahů, protože naším pobytem v přírodě se znovu učíme pečovat o zemi, o vodu, o svoji vlastní vnitřní krajinu. Příroda je v tomto mocná, protože je zrcadlem našich vlastních životů a myslí. Anebo to také může být naopak – a i o tom často slýcháme, že krajinu netvoříme my, ale naopak ona nás.

Je nesporné, že téma krajiny je již dnes jedno z ústředních témat kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028 a velice těší, že se nám i díky jednotlivým rozhovorům a odpovědím v rámci dotazníkového šetření mapujícího preference kulturních potřeb ve městě Broumov daří nahlížet toto téma v jeho mnohovrstevnatosti a komplexnosti. Co člověk, to jiná zkušenost, a přestože pohled na téma přírody a krajiny není (a nesmí být) homogenní, věříme, že je to téma, které nás dnes i budoucnu může spíše spojovat než rozdělovat.

Mini-rozhovor s Lucií Lesákovou

Lucie pochází z Krkonoš, krásy Broumovska jí poprvé učarovaly již před téměř 20 lety. Do oboru cestovního ruchu se vyprofilovala až těsně před maturitou. Po studiích regionálního rozvoje v Hořicích v Podkrkonoší absolvovala pražskou VŠ cestovního ruchu, hotelnictví a lázeňství. Své první zaměstnání hledala již na Broumovsku, kde se chtěla usadit. Od té chvíle je zaměstnána u Města Broumov v Informačním centru Broumovska. Ve své práci se věnuje také projektové a dotační činnosti, aktivně rozvíjí spolupráci s blízkými polskými městy. V rámci kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028 pracuje jako koordinátorka projektové a administrativní podpory.

Lucie, vím o Tobě, že jsi vášnivá turistka, a k tomu tématu bych na Tebe měla několik otázek – jedna bude osobní a další už více profesní. Ta první zní: Jaké je tvé zamilované místo na Broumovsku? A proč?

K aktivní turistice jsem se dostala pořádně až tady, na Broumovsku, a to právě díky jeho jedinečnosti. Jak se člověk postupem času mění a zraje, tak vnímá i vnější svět kolem sebe, tedy i okolní krajinu. Někdy procházíte místem a nezanechá ve vás žádný pocit, dojem ani energii. Ale tady u nás je to jiné, „cosi“, co nejde popsat ani fyzicky uchopit, vás vtáhne a už nepustí. A oblíbené místo? Neprozradím, řeknu jen jediné… není jen jedno!

Další se týkají turismu. Jak je to dnes s turismem v Broumově a na Broumovsku? A jak se proměnila situace vzhledem k pandemii covid-19?

Za mne mohu vývoj turistiky velmi dobře zhodnotit díky působnosti v kanceláři turistického infocentra na broumovském náměstí. Pokud budu posuzovat běžnou situaci, tedy v období před Covidem, tak za poslední desítku let docházelo meziročně k pravidelnému nárůstu počtu zejména českých turistů. Pandemie k tomuto trendu ještě trochu přispěla, nešťastně právě přetlakem v období hlavní turistické sezóny. Turisty však na Broumovsku v dlouhodobě udržitelné formě nutně potřebujeme a chceme, neboť právě přes podporu cestovního ruchu dojde k rozvoji celého regionu.

Nakonec by mě zajímalo, jaký způsob turismu by sis do budoucna pro Broumovsko přála?

Být na turistické stezce sám má své nesporné kouzlo, i když je to u nás v poslední době trochu těžší. Masová turistika v určitých lokalitách je pro nás varováním. Na druhou stranu trendy hovoří jasně. Jsme k přírodě stále ohleduplnější a to je dobře. Hovoříme o udržitelném turismu, o jeho zelené či ekologické formě. Vytváříme takové produkty, které podporují individuální turistiku skrze různé věkové skupiny. Důležitá je a bude spolupráce všech subjektů působících v cestovním ruchu a ochraně krajiny a přírody. Mimo jiné se musíme zaměřit na vytížení turisticky slabých měsíců, prodlužování pobytu turistů a jejich rozptýlení do celého regionu, vnímat a využívat potenciálu blízkého polského příhraničí. Uvědomuji si zvyšující se zájem o Broumovské stěny, z toho mám velkou radost. A ještě větší z toho, jak se zde turisté chovají – nevstupují mimo vyznačené turistické stezky a odpadky si odnáší domů. Přála bych si, aby se to nezměnilo. A přála bych si, aby se Broumovsko stalo jednou z nejvyhledávanějších destinací v České republice, a přitom si uchovalo pověst místa s nedotčenou přírodou a božím klidem. A sobě přeji, aby pro mě zůstal Broumov vždy ideálním místem pro život.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)