Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovsko hledá cesty k zelené energii
banner

Broumovsko hledá cesty k zelené energii

Jiří Jeřábek, foto ilustrační

Pondělí, 30. října 2023

Broumovsko hledá cesty k zelené energii

Celkem 23 obcí na Broumovsku je zapojeno do projektu, pomocí něhož budou postupně hledat možnosti, jak ušetřit energii či si vyrábět energii vlastní.

Vlny veder či další extrémní jevy podnebí zažíváme na vlastní kůži či vidíme ve zprávách z dalších částí Česka i zbytku planety. Státy po celém světě se snaží na jedné straně snižovat emise skleníkových plynů a na druhé straně se adaptovat na měnící se životní podmínky. Nejvíce lidmi produkovaných emisí pochází ze spalování fosilních paliv, tj. ropy, zemního plynu a uhlí, a proto je tolik pozornosti zaměřeno na transformaci energetiky. Kromě národních států se mohou do snah zapojit i občané, firmy i samosprávy. 

Strategická rada regionu Broumovska spojila své síly s konzultační společností ENVIROS a v rámci celoevropské skupiny podobných organizací společně získaly grant z evropského programu LIFE. Podpořený projekt má za cíl rozvíjet zelenou transformaci šesti regionů v EU, jedním z nich je právě Broumovsko. Součástí projektu je příprava Plánu udržitelné energetiky Broumovska, organizace vzdělávacích akci pro veřejnost, firmy i zástupce obcí. Do projektu je zapojeno 23 obcí na Broumovsku, které budou postupně hledat možnosti, jak ušetřit energii, či vyrábět si energii vlastní, např. ze slunce.

Energetický plán spočívá v tom, že se zjistí, jak se v rámci Broumovska vyrábí a spotřebovává energie, jaké budovy vlastní jednotlivé obce a jaká opatření směřující k úspoře energií by se dala provést. Obvykle se jedná o zateplení domu či alespoň jeho částí, výměna vytápění např. za tepelné čerpadlo. Hledají se také vhodné střechy či jiné plochy, na kterých by se daly instalovat fotovoltaické panely. Energetičtí specialisté také hledají další možností rozvoje obnovitelných zdrojů z vody, větru, biomasy či geotermální energie.

Kromě snížení emisí skleníkových plynů přináší investice do zelených technologií i snížení emisí místního znečištění, snížení nákladů na energie a podporují zaměstnanost. Vedle obnovitelných zdrojů a úspor se projekt také bude dívat na možnosti, jak je možné pomoci s problémem energetické chudoby. Nezanedbatelnou součástí plánu jsou také opatření na adaptace na změnu klimatu, spočívající např. v investicích na uchování vody v krajině a v obcích, zelené střechy, různé druhy stínění nebo zvyšování dostupnosti vody na veřejných prostranstvích.

Vedle přípravy energetického plánu se také plánují vzdělávací akce, před létem se uskutečnily semináře pro obce a firmy o dotačních příležitostech, na příští rok se pak chystají setkání týkající se rozvoje fotovoltaiky, energetických úspor v domácnostech či zakládání komunitní energetiky. O těchto akcích budeme ještě informovat.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)