Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovsko zaznamenalo extrémní nápor polských turistů
banner

Broumovsko zaznamenalo extrémní nápor polských turistů

Michaela Plchová, foto archiv Adršpašské skály

Čtvrtek, 11. května 2023

Broumovsko zaznamenalo extrémní nápor polských turistů

Během květnových polských svátků zaznamenaly Aršpašsko-teplické skály a další místa na Broumovsku obrovský nápor turistů. Podle všeho se dá očekávat, že turismus se vrací na úroveň před pandemií covidu 19.

Květnové polské svátky znamenají pro Broumovsko každoročně zvýšený příliv turistů. Extrémní nápor zažívají tradičně Adršpašsko-teplické skály. V minulosti to většinou znamenalo ucpanou silnici skrze Adršpach, a to jak ve směru od Trutnova, tak ze Zdoňovské křižovatky. Tzv. „špunt“ na silnici se pravidelně tvoří také u vjezdu na parkoviště v Teplických skalách.

Zájem polských turistů o návštěvu zdejších skalních měst, a především Adršpachu, se projevil i letos. Polské svátky, které vyšly na pondělí 1. května a středu 3. května, si mnozí turisté prodloužili díky vybrané dovolené až na devět dnů. Nejvíce to pocítilo Adršpašské skalní město, a to zvláště ve dnech, kdy bylo pěkné počasí. „Celých 7 dní po sobě jsme měli vyčerpanou plnou kapacitu denní návštěvnosti,“ upozorňuje Kateřina Menšíková, koordinátorka cestovního ruchu z Adršpašských skal. Kapacita 4000 lidí na den byla vyčerpaná od 29. dubna až do 5. května. V tyto dny se na okruh nedostal nikdo, kdo neměl zakoupenou vstupenku spolu s parkováním prostřednictvím rezervačního systému. Ten Adršpašské skály zavedly v roce 2021 a od té doby se na něj snaží turisty upozorňovat prostřednictvím cílených reklamních kampaní v cílových zemích, především tedy v Polsku, ale také například podél silnic vedoucích do Adršpachu. Reklamní kampaň financuje přímo obec Adršpach. „Je vidět, že část kampaně funguje velice dobře. Existenci rezervačního systému je však třeba stále připomínat,“ upozorňuje Kateřina Menšíková.

Polští turisté tvořili podle Kateřiny Menšíkové na přelomu dubna a května 80 až 90 % z celkové návštěvnosti. Jejich množství musel na silnicích a parkovištích zaznamenat každý, kdo projížděl v blízkosti. „Bylo však znát, že oproti minulému roku lidé díky kampani vědí o existenci on-line rezervačního systému a kupují si lístky předem,“ říká Kateřina Menšíková. Stále však zůstává část zájemců o návštěvu Adršpašského skalního města, která si lístky předem nekoupí a snaží se je získat na místě, což není možné. „Víme, že sem stále ve značné míře jezdí turisté, kteří vědí, že lístky jsou vyprodané, a přesto přijedou a zkoušejí ,štěstí´,“ vysvětluje Kateřina Menšíková a dodává: „Je to sice neuvěřitelné, ale bohužel je to tak.“ Právě díky těmto turistům znovu vznikaly problémy na silnících, byly však nesrovnatelné s dřívějšími roky. Podle Kateřiny Menšíkové k tomu docházelo především ve dny, kdy bylo slunečné počasí – tedy v neděli 30. dubna a v pondělí 1. května. Situaci na problematických místech pomáhala řešit trutnovská policie, která odkláněla auta ze Zdoňovské křižovatky a vysvětlovala turistům, kam jinam mohou jet na výlet. Spolupráce s policií je v této souvislosti běžná, již dříve proběhly pracovní schůzky nejen s trutnovskou policií, ale i s policií z Walbrzychu. Ta také pomáhala na polské straně informovat řidiče mířící do Adršpachu. S koordinací provozu pomáhají také dobrovolní hasiči z Adršpachu.

Kvůli množství aut docházelo k ucpání silnice podle svědků rovněž u Teplických skal, vidět prý bylo množství aut, jež parkovala všude možně. Obrovský přetlak aut a turistů zaznamenal také Ostaš, odkud musela být auta nakonec posílána cyklostezkou do Žďáru nad Metují. „Už teď je jasné, že množství turistů se po pandemii opět vrací zpátky do předcovidových let. Začínáme být na číslech z roku 2019,“ upozorňuje Kateřina Menšíková na očekávaný vývoj turismu v letošním sezóně. Před Broumovskem tedy jsou další polské svátky jako 28. května Letnice a srpnové Nanebevzetí Panny Marie. Avšak i v běžné prázdninové dny je zájem obrovský.

Adršpašské skály se snaží o vyvolání koordinační schůzky mezi Správou CHKO, obcemi Adršpach, Teplicemi nad Metují, Policií ČR a dalšími subjekty. „Víme, že Broumovsko má pro cestovní ruch obrovský potenciál a budoucnost. Je příležitostí pro místní, aby měli obživu. Je proto důležité, začít o tom přemýšlet a přijímat vhodná opatření tak, aby se podpořil udržitelný turismus. Bez toho se nepohneme,“ říká Kateřina Menšíková. Podle ní je důležitá spolupráce v regionu, jak mezi obcemi, tak mezi dalšími subjekty, které se cestovnímu ruchu věnují.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)