Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovští speleologové zdokumentovali fenomén oblasti Kočičích skal
banner

Broumovští speleologové zdokumentovali fenomén oblasti Kočičích skal

Jiří Kopecký

Středa, 20. října 2021

Broumovští speleologové zdokumentovali fenomén oblasti Kočičích skal

Ve středu 6. října 2021 jsme úspěšně ve výstavní síni LokArt v budově Café Herzog v Broumově zahájili výstavu „Kočičí skály a jejich pseudokrasový fenomén“. Realizátorem výstavy konané v rámci grantových aktivit zájmových složek měst Broumov a Nowa Ruda byla broumovská jeskyňářská skupina ZO Česká speleologická společnost 5-03 Broumov.

Rok po loňské výstavě konané ve stejném výstavním prostoru věnované 40. výročí speleologické činnosti na Broumovsku je námětem letošní výstavy představení výsledků ukončeného speleologického výzkumu, dokumentace a monitoringu v první ze zdejších pseudokrasových oblastí, v Kočičích skalách, uzavřeného monograficky pojatým souhrnným materiálem v rozsahu 88 stran textu a 28 samostatných příloh o popisné, fotografické a grafické části s plány jeskyní i geomorfologickými profily pseudokrasového terénu vypracovanými v měřítku 1:50.

Z 16 výstavních panelů jsou tři ústřední panely věnované garanci výstavy a postavení Kočičích skal a jejich geografického postavení v rámci Broumovské vrchoviny, sedm panelů obsahuje ukázku samotné speleologické dokumentace pseudokrasových jeskyní, skalních bran a profilu skalním terénem, která je tím nejdůležitějším výstupem prováděných speleologických aktivit. Další dva panely jsou věnované formám geomonitoringu probíhajících v této skalní oblasti a výsledkům studií k získání dat o mezo- a mikroklimatu v jeskyních a terénu Kočičích skal. Fotodokumentace z průběhu prací v pseudokrasovém podzemí zaujímá další dva panely. Závěrečný panel pak představení speleologických materiálů uzavírá včetně uvedení citace odborných článků o Kočičích skalách. Jeden samostatný panel je pak ještě připomenutím, že probíhající rok 2021 je celosvětově vyhlášen za Mezinárodní rok jeskyní a krasu, jemuž je i speleologická výstava v Broumově připsána.

Vernisáž této výstavy za přítomnosti více jak tří desítek účastníků byla za garanční partnery zahájena ing. Jaroslavem Bitnarem, starostou města Broumova, a Bc. Lucií Rojkovičovou za pořádající Informační centrum v Broumově. Krátce promluvil i Oldřich Jenka, předseda ZO ČSS 5-03 Broumov, načež Jiří Kopecký ml. přečetl krátké úvodní prohlášení k otevírané výstavě. Následně pak Jiří Kopecký st., autor projektu výstavy, postupně představil zaměření a obsah všech jednotlivých panelů. Před nabídkou k individuální prohlídce pak odpověděl ještě na několik dotazů ke speleologické činnosti obecně i ke specifikům aktivit v samotných pseudokrasových terénech Kočičích skal. Před jednotlivými panely pak již volná diskuze pokračovala ještě o 18. hodině, kdy dotazům již odpovídalo více členů ZO ČSS.

Výstava bude přístupná až do 30. října, lze tedy předpokládat, že bude navštívena ještě řadou místních obyvatel i návštěvníků Broumova. Její návštěva je rovněž zařazena do programu česko-polského speleologického workshopu, který jako jedna z akcí již zmíněného grantu v Broumově proběhne 23. října jako diskuzní setkání profesionálních i amatérských řešitel problematik krasu, pseudokrasu i historického podzemí v české i polské části Sudetské horské oblasti.

Úspěšná vernisáž znovu prokázala, že obě v krátké době po sobě proběhlé speleologické výstavy jsou velmi vhodnou formou informování a propagace speleologických aktivit na veřejnosti. Tyto aktivity s velkým přínosem pro poznání a evidenci i velmi těžko dostupných částí přírodního prostředí místních skalních oblastí probíhají i ve značně přísném režimu pro činnosti v chráněných přírodních  územích „bez možnosti sledování diváky“. Proto lze jen vítat, že při svých náročných a společensky přínosných a současně pro veřejnost i zajímavých aktivitách a jejich výsledcích jsou broumovští jeskyňáři ochotni se o ně podělit s místní veřejností. Vedle článků v Broumovských novinách a oblíbených přednášek s promítáním snímků z povrchu i podzemí rozsáhlých pseudokrasových terénů na Broumovsku se prokazuje, že velmi vhodnou formou kontaktu s veřejností je i pořádání výstav.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)