Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Česká spořitelna uzavírá svoji pobočku v Polici nad Metují
banner

Česká spořitelna uzavírá svoji pobočku v Polici nad Metují

Michaela Plchová, foto archiv Prazdedomy.cz

Úterý, 14. března 2023

Česká spořitelna uzavírá svoji pobočku v Polici nad Metují

Ke dni 25. března končí předposlední „kamenná“ bankovní pobočka v Polici nad Metují. Zajímavostí je, že se nachází v architektonicky významné budově hronovského architekta Jindřicha Freiwalda. O jejím dalším využití se teprve jedná.

Česká spořitelna, která uzavírá svoji polickou pobočku, je již třetí bankou, která z města odchází. Již předtím ukončily svůj provoz pobočka Komerční banky a Monety. Hlavním důvodem je podle starosty města Jiřího Škopa aktuální filozofie bankovních domů investovat do rozvoje moderních bankovních aplikací a snižovat mzdové náklady na zaměstnance. „Zkusili jsme České spořitelně samozřejmě nabídnout snížení nájmu, ale bohužel to pro ně nebylo tím rozhodujícím faktorem,“ říká starosta Škop. Podle něj banka chápe, že stále existuje skupina obyvatel, která s mobilními aplikacemi nepracuje a nemá chytré telefony. Pro tuto skupinu obyvatel zůstává k dispozici kamenná pobočka v Broumově (ta je ovšem od 1. 3. 2023 bez pokladny), či Náchodě. Paradoxem je, že tuto skupinu tvoří často právě senioři, kteří nyní budou muset za svou bankou cestovat. Poslední pobočkou, kam lze zajít osobně, tak zůstává pobočka ČSOB na České poště. Po České spořitelně zůstane ve městě jen bankomat, podle starosty Škopa je ovšem otázkou, jak dlouho ho budou moci akceptovat s ohledem na budoucí využití budovy.

Konkrétní plán na další využití budovy město zatím nemá. „Jsme nakloněni oslovit nejprve architekty například formou lehké ideové soutěže, která by přinesla možné návrhy a ukázala, jaké tipy využití jsou vhodné pro tuto architekturu,“ představuje přístup města starosta Škop. Původní bankovní dům totiž neskýtá právě vhodné prostory například pro restauraci, či kavárnu. „Nebude to úplně lehké. Měli jsme však štěstí, že nám úvodní konzultaci nabídl architekt Aleš Krtička z Ateliéru Tsunami. Také on vnímá budovu jako hodnotnou architekturu ve městě,“ vysvětluje starosta Škop a dodává: „Nechceme udělat chybu, spěchat určitě nebudeme.“

Budovu bývalé Okresní hospodářské záložny navrhl hronovský rodák, architekt Jindřich Freiwald, žák slavného architekta Jana Kotěry. Na jeho kontě je řada bankovních i činžovních domů a divadel, to hronovské nevyjímaje. Je rovněž autorem pražské továrny Aero a budovy známého a dodnes funkčního kina Aero na pražském Žižkově.

Budova čp. 377 Okresní hospodářské záložny byla vystavěna v letech 1932-1933 na místě zbourané „Antošovy“ stodoly, která se nacházela na dvoře zadního traktu hostince „Hvězda“. Současně se zde nacházely i byty. V roce 1948 došlo ke sloučení všech stávajících finančních ústavů v Polici nad Metují: Městské spořitelny, Občanské záložny a Okresní hospodářské záložny v jeden celek – Městskou spořitelnu. V prostorách domu čp. 377 v průběhu času byly také různé obchody (např. oděvy, dětské prádlo, potraviny a lahůdky) a po dobu tří let zde sídlila městská knihovna. Posledním nájemcem po roce 2020 byla Česká spořitelna.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)