Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Čím méně směsného odpadu, tím lépe
banner

Čím méně směsného odpadu, tím lépe

Michaela Plchová, foto MP

Čtvrtek, 6. ledna 2022

Čím méně směsného odpadu, tím lépe

Od ledna zavádí město Police nad Metují pro své občany nový systém svozu tříděného odpadů. Ten by měl vést k lepší vytříděnosti odpadu z domácností a k celkovému snížení objemu směsného odpadu.

Vést občany k důkladnějšímu třídění odpadů přikazuje městům a obcím nový zákon o odpadech (č. 541/2020 Sb.). Zákon vychází z akčního plánu Evropské unie k oběhovému hospodářství, který stanovuje snížit během deseti let do roku 2030 množství směsného odpadu na polovinu oproti roku 2020.

Město Police nad Metují proto od 1. ledna tohoto roku zavádí ve spolupráci se společností Marius Pedersen 1. etapu svozu plastů, nápojových kartonů a papíru přímo z domácností. V 1. etapě nakoupilo město 300 barevných popelnic na plasty a papír a nabízí je zdarma majitelům domů. „Zatím se přihlásilo asi 170 lidí,“ říká starosta Police nad Metují Jiří Beran a dodává: „V tuto chvíli je to dobrovolné. Ale doufáme, že až další občané uvidí, že to funguje, také se přihlásí a postupně se celý systém rozjede. Zatím se snažíme nenásilnou formou nabídnout zdarma popelnice do výpůjčky od města a postupně přejdou do vlastnictví lidí.“

V 2. etapě přijdou na řadu obce Pěkov, Hlavňov a Radešov. Město musí také vyřešit bytové domy, které mají více obyvatel. Starosta Beran předpokládá, že u bytových domů by byly společné větší kontejnery na tříděný odpad.

Od nového systému si město slibuje vyšší vytříděnost. Inspiraci našlo v blízkém Červeném Kostelci, kde už podle starosty Berana nový systém dobře funguje. V současné době je v Polici nad Metují stanovišť s kontejnery na tříděný odpad poměrně dost. „Už dnes je ale docházková vzdálenost k těmto stanovištím do 150 metrů od domu, těch míst máme opravdu hodně,“ upozorňuje starosta Beran a dodává: „Podle toho, jak se celý systém rozjede postupně omezíme četnost vývozů těch hromadných míst i jejich počet. A uvidíme, jak se to bude vyvíjet.“

Náklady města na svoz odpadů se kvůli novému systému v první fázi zvýší, ale postupně – tím, že se sníží četnost vývozu kontejnerů ze společných stanovišť – se budou zase snižovat. „Jde nám ale hlavně o snížení množství komunálního odpadu, jak nám to ukládá zákon. Každý rok je to přísnější. Když je moc směsného odpadu, vlastně se náklady zvyšují. Chceme se vejít do zákonných limitů a tohle jsou postupné kroky,“ vysvětluje starosta Beran.

Barevné popelnice by se od domů měly vyvážet v režimu plasty 1x za dva týdny, papír 1x měsíčně. „Uvidíme, jak to bude fungovat. Pan místostarosta Škop testoval už do září, kolik odpadu čtyřčlenná rodina vyprodukuje a zda popelnice budou stačit… A koneckonců, komunální odpad jede také 2x měsíčně,“ uzavírá starosta Beran.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)