Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Děti na Broumovsku již potřetí zachránily příběhy místních pamětníků
banner

Děti na Broumovsku již potřetí zachránily příběhy místních pamětníků

Pavla Semeráková, koordinátorka projektu

Středa, 30. září 2020

Děti na Broumovsku již potřetí zachránily příběhy místních pamětníků

Ve čtvrtek 17. září se podařilo slavnostně uzavřít třetí ročník vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů na Broumovsku. Projekt, který realizuje nezisková organizace Post Bellum ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Broumov, byl tentokrát díky pandemii výrazně delší a místo původních 7 měsíců trval celý rok. Do projektu se zapojilo šest týmů ze škol na Broumovsku díky finanční podpoře měst Broumov, Police nad Metují, Teplice nad Metují a Královéhradeckého kraje.

Přestože slavnostní závěrečnou prezentaci v Dřevníku kláštera Broumov opět jako na jaře ohrozila opatření k pandemii a celé poděkování pamětníkům a vystoupení žáků a studentů místních škol probíhalo v rouškách, odprezentovaly všechny týmy své výstupy opravdu výborně a porota neměla lehké rozhodování.

Šest dokumentaristických týmů žáků a studentů ze ZŠ a MŠ Teplice nad Metují, ZŠ Police nad Metují, broumovských ZŠ Hradební a ZŠ Masarykova, Gymnázia Broumov a ZUŠ Police nad Metují měly v rámci projektu za úkol najít ve svém okolí pamětníka, natočit s ním rozhovor, zpracovat jeho příběh, sepsat životopis a zdigitalizovat dobové fotografie. Od září 2019 do září 2020 vznikly dvě rozhlasové audio reportáže a čtyři video reportáže, poprvé se týmy také pustily do vizuálního zpracování příběhů a doprovodily vyprávění krásnými komiksy a ilustracemi. Na závěrečné prezentaci pak týmy životní příběhy pamětníků představily a předvedly i své audio a video výstupy.

Role porotců se na prezentaci tentokrát zhostili Pavel Frydrych – ředitel muzea v Polici nad Metují, Karolína Gottsteinová – ředitelka ZŠ v Adršpachu a šéfredaktorka Náchodského deníku – Regina Hellová. Porota vybírala tři nejlépe zpracované výstupy a stejně jako v předešlém roce se rozhodla udělit cenu poroty.

Na prvním místě se po dlouhé poradě poroty umístil tým žáků ze Základní školy Masarykovy s příběhem Elisabeth Kopáčkové, která vzpomínala na své dětství v českém pohraničí očima německé dívky. Druhé místo obsadil tým žáků ze ZŠ Hradební v Broumově se vzpomínkami paní Dorky Šenkové, která vyprávěla o své česko-německé rodině a o svém životě po válce na Broumovsku. Třetí místo si odnesl tým ze ZŠ v Polici nad Metují za příběh o Jaromíru Stejskalovi, o jeho lezecké vášni a zdolávání osmitisícovek s kamarády. Cenu poroty získal tým ZUŠ v Polici nad Metují, který natočil a profesionálně zpracoval vyprávění horolezce Jaroslava Seiferta. Neméně poutavé ale byly i vzpomínky bývalé teplické starostky Věry Vítové či broumovské farářky Církve československé husitské Jany Wienerové.

Všechny týmy pod vedením pedagogů Jindřišky Vašákové, Renaty Michlové, Šárky Rambouskové, Vladimíra Berana, Michala Bureše a Tomáše Hambergera natočily zajímavé příběhy 20. století a pomohly nám tak uchovat vzpomínky a část minulosti, na kterou nesmíme zapomínat. Příběhy zdokumentovaných pamětníků jsou ke zhlédnutí na webových stránkách projektu https://www.pribehynasichsousedu.cz/broumov/broumovsko-2019-2020/.

Za sedm let trvání se do vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů zapojilo přes 5 000 žáků a studentů z více než 800 škol po celé České republice, kteří zdokumentovali téměř 1 500 pamětnických příběhů. Cílem projektu je předávání zkušeností mezi generacemi, které Post Bellum považuje za nejpřirozenější způsob vzdělávání a chce zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu studentů. Žádná učebnice nedokáže tak jedinečným způsobem inspirovat jako vyprávěný příběh.

Zdroj fotografií VKCB

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)