Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Dětští dokumentaristé z Broumovska točí vzpomínky pamětníků

Dětští dokumentaristé z Broumovska točí vzpomínky pamětníků

René Herzán

Neděle, 22. prosince 2019

Dětští dokumentaristé z Broumovska točí vzpomínky pamětníků

Najít ve svém okolí pamětníka, natočit jeho vzpomínky, dále je zpracovat, a nakonec představit veřejnosti. Do těchto úkolů se již potřetí pustili na Broumovsku žáci základních škol, gymnázia a základní umělecké školy v rámci projektu Příběhy našich sousedů.

Vzdělávací projekt v regionu realizuje ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov nezisková organizace Post Bellum, a to díky finanční podpoře měst Broumov, Police nad Metují a Teplice nad Metují a Královéhradeckého kraje.

Sedm dokumentaristických týmů z šesti škol si během půl roku vyzkouší práci opravdových dokumentaristů, od natočení rozhovoru na diktafon či kameru, přes zpracování příběhu do formy rozhlasové či video reportáže, komiksu nebo třeba divadelní scénky až po veřejnou prezentaci své práce. Žákům v projektu pomáhají jejich učitelé a regionální koordinátorka Post Bellum Pavla Semeráková.

"Na Broumovsku realizujeme projekt třetím rokem. Těší mě, že zájem neupadá, spíš naopak. Sem tam se ozývají noví učitelé, kteří by rádi do projektu vstoupili v příštím roce, nebo mi někdo zavolá, že má tatínka, který by rád vyprávěl svůj příběh. Děti se těší na zážitky spojené s natáčením a všimla jsem si i radosti z toho, že budou v rámci školy pracovat na něčem mimo školní lavice. Tohle všechno by samozřejmě nebylo možné bez spolupráce VKCB, Post Bellum a obrovské podpory měst," uvedla Semeráková.

Že je o projekt mezi žáky velký zájem, dokládá i to, že ze ZUŠ Police nad Metují se letos zapojili do natáčení příběhů všichni studenti oboru multimediální výchova a po školním kole bude do Příběhů našich sousedů zapojen ten nejlepší tým.

Zážitky a vzpomínky, o kterých pamětníci žákům vyprávějí, se letos dotýkají témat vysídlení, kolektivizace, událostí srpna 1968 a listopadu 1989. Například tým žáků z broumovské Masarykovy základní školy si vybral jako pamětnici babičku jedné členky týmu, paní Elisabeth Kopáčkovou, rozenou Schreiberovou. Pamětnice žila v Markoušovicích, místní části Velkých Svatoňovic. Velká část její rodiny pocházela z Německa a pamětnice do svých dvanácti let hovořila pouze německy. Žákům mimo jiné vyprávěla o tom, jak těžké to celá rodina včetně ní měla v době, kdy její otec musel narukovat na vojnu a s pěchotou se dostal do Francie, kde hlídal pobřeží Normandie před hrozbami z Anglie.

Všech sedm životních příběhů pamětníků žáci představí široké veřejnosti na závěrečném slavnostním večeru na konci března příštího roku v sále Dřevníku v broumovském klášteře. Zpracované vzpomínky pamětníků se navíc stanou součástí archivu Paměti národa a budou tak uchovány pro další generace.

Za sedm let trvání se do vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů zapojilo téměř 5 000 žáků a studentů z více než 760 škol po celé České republice, kteří zdokumentovali přes 1 200 pamětnických příběhů. Cílem projektu je předávání zkušeností mezi generacemi, které Post Bellum považuje za nejpřirozenější způsob vzdělávání a chce zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých studentů. Žádná učebnice nedokáže tak jedinečným způsobem inspirovat jako vyprávěný příběh.

Paměť národa je projekt neziskové organizace Post Bellum, který dokumentuje a veřejnosti zpřístupňuje životní příběhy pamětníků, kterým do života zasáhl jeden či oba totalitní režimy 20. století. Spolutvůrci projektu jsou Ústav pro studium totalitních režimů a Český rozhlas. Post Bellum také vzdělává děti i dospělé, vydává knihy, organizuje výstavy, společenské akce, zážitkové workshopy či školní vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů. Posluchači a diváci mohou znát rozhlasový dokumentární cyklus Příběhy 20. století na vlnách Českého rozhlasu nebo stejnojmenný dokument vysílaný v České televizi.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)