Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Dobrovolníci spolku JULINKA pomáhají pečovat o krajinu
banner

Dobrovolníci spolku JULINKA pomáhají pečovat o krajinu

Pavel Pinkava

Sobota, 18. září 2021

Dobrovolníci spolku JULINKA pomáhají pečovat o krajinu

Podobně jako loni se i letos polický spolek JULINKA věnuje aktivitám přispívajícím k zádrži vody v krajině. Někteří z našich členů spolupracují se spolkem Živá voda na mapování povodí toků na Broumovsku a navrhují opatření v krajině (např. obnovení meandrů, mokřadů, tůní, rybníčků, mezí, alejí apod.), která budou posléze projednávána s majiteli dotčených pozemků a s obcemi.

Od jara se též věnujeme zajišťování souhlasu majitelů, povolení úřadů a potřebných finančních zdrojů pro budování tůní. Pro zájemce o vlastní tůně jsme vydali stručný manuál (ke stažení zde https://1url.cz/@manual_tune), který jim pomůže prokousat se administrativou a zajistit nezbytné finance. Jeho výtisky jsme zdarma poskytli všem obcím na území CHKO Broumovsko.

Vlastní kopání jsme začali uprostřed léta na Libné za pomoci dobrovolníků z Komerční banky. Vznikl tak krajinný prvek nazvaný Petrova tůň, ke kterému během podzimu dokončíme i dvojče o pár metrů výše. V údolí Zdoňovského potoka na Libné tak rozšiřujeme soustavu tůní, s jejichž zakládáním začala Živá voda před pár lety v rámci tzv. Modelu Zdoňov, který se posléze transformoval do obecného Modelu Živá krajina (viz https://spolecneprotisuchu.cz/model-ziva-krajina/). Tento model již získal podporu mj. i Ministerstva životního prostředí ČR a Evropské komise, která ho v rámci adaptační strategie zařadila na seznam 15 nejlepších příkladů dobré praxe v celé EU.

Další tůně pak přicházely na svět během dvoutýdenního pracovního tábora (tzv. workcampu) za pomoci 10 dobrovolníků ve věku 19 až 61 let, kteří přijeli z nejrůznějších koutů ČR (z Moravy, Krkonoš, středních Čech, Prahy i Policka). Nejdříve jsme společně ručně obnovili již zarostlý a částečně zanesený mokřad nad rybníčkem Picunda v Bělém (viz i reportáž ČRo HK zde https://1url.cz/@CRoHK), a poté dokončili dvě tůně (předkopané malým bagrem) pod modrou turistickou značkou směrem na Řeřišný. Dále jsme pokračovali zbudováním dvou tůní v Machově v Dolečku, jedné v Horních Teplicích a jedné ve Vižňově (ta doplnila již existující kaskádu tří tůní z loňska). Do konce října spolek plánuje vykopat ještě další tři tůně ve Velké Vsi (i zde již máme tři z loňska) a jednu v Šonově. Celkem bychom tedy v letech 2020-21 měli mít na kontě 30 tůní.

Kromě budování tůní jsme spolu s dobrovolníky vyčistili i většinu hlavních turistických tras v Broumovských stěnách. Zde je třeba s radostí podotknout, že turisté zanechávají v lese mnohem méně odpadků než např. před 10-20 lety. I když odhlédneme od uražené skály poblíž lokality U Václava či lesních cest zničených těžkou technikou při těžbě kůrovcového dřeva, pak většinu nepořádku ve Stěnách zjevně zanechali lesní dělníci (našli jsme např. částečně zarostlé pohozené plastové oplocenky či obaly od nápojů a pohonných hmot poblíž zaparkovaných strojů).

Rovněž jsme pomohli vyčistit část vrcholu Ostaše po těžbě suchého smrkového dřeva.  Na tomto místě se JULINKA chystá na podzim pomoci s výsadbou nového, smíšeného lesa. Po domluvě s Benediktinskou hospodářskou správou Broumov bychom rádi zorganizovali brigádu pro všechny milovníky této skalnaté dominanty našeho kraje. Další výsadbu vzrostlejších listnatých stromů letos plánujeme např. v Dědově či Vižňově.

Benediktinům i dalším uživatelům kláštera v Polici jsme pak během deštivých dnů na konci srpna pomohli také s úklidem a stěhováním.

Součástí workcampu bylo i seznámení se s principy ekologického, příp. experimentálního hospodaření na místních farmách - v Suchém Dole jsme společně s táborníky pomohli s ochranou loni nově vysázeného smíšeného lesa a v Horních Teplicích se zajištěním záhonů proti přemnoženým slimákům.

Ve volném čase dobrovolníci využili možnosti komentovaných prohlídek klášterů v Polici i Broumově, účastnili se besed s ekologickými aktivisty (o zádrži vody, sokolech, vlcích, frakování břidlic, ochraně ozónu, o právech zvířat apod.), s paraglidistou fotografem, otevření komunitní spižírny ve Žďáře, dále si vyzkoušeli jízdu na paddleboardu, navštívili několik koncertů, saunu a podnikli cyklovýpravu po okolí. Kola byla i hlavním dopravním prostředkem při cestách do práce.

Zde tedy náleží poděkování všem, kdo ke zdárnému workcampu (ale i k další letošní činnosti spolku) přispěli - všem dobrovolníkům, vč. organizaci INEX-SDA, která je sezvala, firmě Kola Mikeš z České Skalice za zapůjčení bicyklů, sportovnímu klubu SUP Rozkoš za poskytnutí paddleboardů a sauny, Skautskému středisku Skaláci Police za možnost využívání jejich klubovny a vybavení, Živé vodě za zapůjčení nářadí,  Správě CHKO Broumovsko za poskytnutí finanční podpory na budování tůní a možnosti ubytování a dalším soukromým i veřejným dárcům (mezi které patří zejména program DEAR Evropské unie prostřednictvím Diakonie ČCE, Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, Nadace Via, Nadace České spořitelny, Moneta Money Bank, firma HOBRA Školník, město Police nad Metují, Královéhradecký kraj či MAS Stolové hory).

Za spolek JULINKA (julinka.polickej.net) Pavel Pinkava

PS: Máte-li zájem o zbudování tůně nebo soustavy tůní na vlastním pozemku, budeme rádi, když se nám ozvete.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)