Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • "Důvěra je pro naše životy klíčová," shodli se hosté šestého ročníku Broumovských diskusí

"Důvěra je pro naše životy klíčová," shodli se hosté šestého ročníku Broumovských diskusí

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 7. listopadu 2019

"Důvěra je pro naše životy klíčová," shodli se hosté šestého ročníku Broumovských diskusí

Ve čtvrtek 7. listopadu pokračovaly v broumovském klášteře 6. Broumovské diskuse na téma "Důvěra a porozumění". Dvoudenní konference nabídla setkání s dvanácti osobnostmi, jejichž diskusi si přišlo během obou dní vyslechnout více než šest set návštěvníků.

Čtvrteční, třetí konferenční panel, moderovaný Martinou Maškovou z Českého rozhlasu Plus, přivítal na pódiu sálu Dřevník spisovatelku Ivu Pekárkovou, boromejku a pedagožku Angeliku Pintířovou a psychoterapeutku a signatářku Charty 77 Věru Roubalovou Kostlánovou. Diskuse se točila kolem témat mezigenerační důvěry, důvěry v sebe sama a díky mnoha vstupům účastníků z řad auditoria také kolem otázek, jak překonávat nedůvěru a jak hledat cestu k porozumění mezi lidmi s rozdílnými názory.

Na život před rokem 1989 a s ním spojenou (ne)důvěru a strach zavzpomínala Věra Roubalová Kostlánová, která od mládí aktivně vystupovala proti bezpráví komunistického režimu: "Na důvěře byly založeny přátelské vztahy v disentu – toto období bylo tak zaplněné strachem, že důvěra byla to základní, díky čemu se to dalo přežít a co lidi mohlo spojovat... Důvěra je základ života, řekla bych..."

Řeholnice Angelika Pintířová, která pečovala o Václava Havla v závěru jeho života, mluvila mimo jiné o svých zkušenostech z výchovného ústavu v Křešíně na Pelhřimovsku, kde pracuje už třináct let. Právě na vzájemné důvěře je podle jejích slov postaven nejen život v řeholní komunitě. "Důvěra je poměrně křehká záležitost a ten, kdo důvěřuje, i ten, na koho je spolehnutí, jsou zranitelní... Důvěra není naivita, je potřeba najít zdravou rovnováhu, jak to říká Bible: Buďte prostí jako holubice, ale opatrní jako hadi," říká k tématu důvěry a porozumění.

Spisovatelka Iva Pekárková, která vydala na tři desítky knih a od roku 2005 žije v Londýně, do diskuse přispěla svými postřehy ze života překladatelky, tlumočnice a sociální pracovnice v prostředí etnických menšin: "Myslím, že pokud si chcete s někým skutečně porozumět,... je dobře v něm vidět jednotlivce a ne zástupce nějaké skupiny, ke které patří. To platí mezi lidmi z různých etnických skupin i pro mezigenerační porozumění... Člověk, se kterým zrovna jednáme, by pro nás v tom okamžiku měl být tím jediným a nejdůležitějším. V lásce to tak funguje. Tak proč ne v méně intimních vztazích?"

Odpoledne (a v pátek) konference pokračovala ještě doprovodným programem: workshopy se studenty, Komorní rozmluvou s břevnovsko-broumovským arciopatem Petrem Prokopem Siostrzonkem a dlouholetým ředitelem Nadace Via Jiřím Bártou, mší svatou v klášterním kostele sv. Vojtěcha a páteční komentovanou prohlídkou vybraných kostelů tzv. broumovské skupiny.

Statutárním partnerem konference je město Broumov, hlavními partnery jsou Raiffeisen Leasing, Jan Barta, Hobra-Školník, Pro rozvoj Broumovska, Královéhradecký kraj a Saargummi. Partnery konference jsou Centrum Walzel, Sekyra Foundation, Edumed, Nadace OSF, Nadační fond Josefa Luxe, Coca Cola – Česko a Slovensko a Martina Rosová. Generálním mediálním partnerem je Česká televize, hlavními mediálními partnery jsou Hospodářské noviny a Český rozhlas Plus. Mediálními partnery jsou naše.broumovsko.cz a Místní kultura.

Foto Jaroslav Winter

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)