Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Hejtmánkovice získaly Oranžovou stuhu v soutěži Vesnice roku
banner

Hejtmánkovice získaly Oranžovou stuhu v soutěži Vesnice roku

Text a foto Michaela Mašková

Pondělí, 10. června 2024

Hejtmánkovice získaly Oranžovou stuhu v soutěži Vesnice roku

Hejtmánkovice získaly Oranžovou stuhu v krajském kole každoroční soutěže Vesnice roku a postupují do celostátního kola. Obec byla oceněna za skvělou spolupráci s místními zemědělci, realizaci protipovodňových a protierozních opatření, výsadbu v krajině a další krajinotvorné aktivity.

Oranžovou stuhu vyhlašuje Ministerstvo zemědělství ČR a váže se k zemědělství, údržbě krajiny a k podnikatelům v dané oblasti. Obec Hejtmánkovice získá díky ocenění 800 tisíc, které může dále použít na rozvoj obce.

„Děláme, co si myslíme, že je dobře a spolupráce se zemědělci, lesníky a v neposlední řadě také s ochranáři z toho vyplývá,“ říká dlouholetý starosta obce Václav Harasevič a vyjmenovává konkrétní příklady: „Sázíme aleje, udržujeme zeleň, děláme protipovodňová opatření, zádrž vody v krajině, vytvořili jsme několik biokoridorů a další.“

 

Zádrže vody dávají smysl

Obec v loňském roce nechala odbahnit rybník, který se nachází za objektem obecního úřadu. „Bylo v něm plus minus čtyři tisíce kubíků bláta, o to více vody nyní napouštíme. Za rybníkem jsme také po dohodě s CHKO vytvořili takové louže pro žáby,“ říká starosta Harasevič a upozorňuje, že příprava a realizace odbahnění trvala celé čtyři roky. „Rybník se nám povedl, musím říct, že z toho mám radost,“ dodává ještě.

Hejtmánkovice také v loňském roce vybudovaly novou tůň blízko lesního rybníku a pramene. Tůň zachycuje v místě vodu, aby hned neodtekla a zůstala v krajině. „Máme plány do budoucna na další zadržování vody, to nám nemusí nikdo říkat,“ upozorňuje starosta. Aktivity v rámci zádrže vody v krajině obec realizuje ve spolupráci s místními zemědělci a podnikatelskými subjekty, což je právě to, co ocenila komise v rámci soutěže Obec roku. Jedním z těchto subjektů je ZD Žďár nad Metují, které hospodaří na pozemcích pronajatých od obce. Dalšími subjekty jsou pak místní malé farmy. „Tuto spolupráci bych rád ocenil,“ říká starosta Harasevič a dodává: „Je s nimi dobrá domluva, spolupráce funguje. Například nechávají okolo alejí travnaté pásy a podobně, vždy se domluvíme. Když oni potřebují něco od nás, také jim pomůžeme.“

 

Strom pro každé narozené dítě

V úzké spolupráci s MAS Broumovsko+ vysazuje obec aleje podél obecních cest. „Chceme, aby krajina byla různorodá, aby stromy rozbíjely vítr,“ vysvětluje starosta. Hejtmánkovice za poslední roky vysadily velké množství stromů, ať už na okraji katastru s Jetřichovem, od staré vodárny na Spořilově na Ráj, podél melioračního kanálu pod Rájem a další. V roce 2022 obec rozhodla vysadit za každé nově narozené dítě strom a nyní už díky tomu vysazuje druhou alej. V loňském roce tak například vysadili osm stromů za osm nově narozených dětí. „To je nevídané! Každopádně nám jde o to, aby se lidé, kteří se zde narodí a odejdou žít jinam měli jednou kam vracet. Až budou jezdit ze světa za svými rodiči, můžou se stavit podívat na strom,“ říká starosta Hrasevič. Každý takový strom je opatřen kovovým medvídkem, na němž je vyraženo jméno a datum narození daného dítěte.

 

Vzhůru do celostátního kola

Hejtmánkovice nejsou v soutěži o Vesnici roku žádným nováčkem. Již v roce 2014 získaly Modrou stuhu za kulturní a spolkový život. „Letos jsme si řekli, že máme co ukázat a půjdeme do toho znovu a jsme za ten výsledek rádi. Je to nějaké ocenění naší práce,“ vysvětluje starosta, proč se obec do soutěže rozhodla jít. Do každé ze zúčastněných obcí přijede krajská komise, obce mají dvě hodiny na to, předvést komisi to nejlepší. „My jsme se letos rozhodli vydat formou krátkých scének. Zapojily se naše milé Hejtmanky, hasiči na hřišti hasili malý model obecního úřadu, rybářům se podařilo během chvíle chytit dva kapry. To nám ani nechtěli věřit, že jsme je předtím nekoupili,“ směje se starosta. Druhou částí prezentace, která se konala 30. května, bylo setkání v sále obecního úřadu. „Chtěl bych vážně moc moc poděkovat všem, kdo se na tom podíleli. Na prezentaci nás navíc přišlo podpořit asi padesát občanů. To bylo moc hezké,“ přiznává starosta, že ho zájem a účast obyvatel Hejtmánkovic dojala.

Oranžová stuha v krajském kole soutěže znamená postup do kola celostátního. V září se tedy do Hejtmánkovic vydá další komise, tentokrát v jiném, celostátním složení. „Už se na to intenzivně připravujeme a samozřejmě bychom byli moc rádi, kdybychom uspěli,“ přeje si starosta. Celostátní komise už hodnotí specifickou oblast, v tomto případě tedy zemědělství, lesnictví, včelařství, rybářství a další. Hejtmánkovice budou o vítězství soutěžit v konkurenci 13 obcí z ostatních krajů.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)