Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Hejtmánkovický most začíná odhalovat skutečný stav
banner

Hejtmánkovický most začíná odhalovat skutečný stav

Michaela Mašková, foto M. Mašková, ÚS KHK, internet

Čtvrtek, 27. června 2024

Hejtmánkovický most začíná odhalovat skutečný stav

Počínající práce na hejtmánkovickém mostě zatím odhalily v pískovci trhliny. Závěr diagnostického a technického průzkumu však bude znám až na podzim. Poté přijde firma Údržba silnic KHK s návrhem řešení. K rekonstrukci se však zatím staví kladně.

Na hejtmánkovickém mostě aktuálně probíhá odstranění betonové vrstvy torkretu, kterým byl v 70. letech most obalen kvůli zpevnění. „Nepovažuji to za dobré řešení. Vrchní izolací prosakovala do mostu voda, kterou tam torkretová vrstva uzavřela,“ říká Jiří Koutník, technicko-obchodní náměstek Údržby silnic Královéhradeckého kraje. Prosakující voda tak držela v pískovci nežádoucí vlhkost. „Po odkrytí torkretu jsme objevili v pískovcích trhliny,“ vysvětluje Jiří Koutník s tím, že je možné, že pískovec nebude mít požadovanou pevnost. Pravý stav mostu však odhalí až diagnostika.

Ta přijde na řadu po dokončení odstranění torkretové vrstvy, což bude trvat ještě zhruba měsíc. Diagnostiku bude provádět společnost MDS. Diagnostika bude spočívat v zavedení sond do mostu, jimiž se odeberou vzorky pískovce, betonu a malty. Proveden bude také vrt do založení mostu. „Musíme mít jistotu, aby případná rekonstrukce mostu byla udělána správně. Abychom nezrekonstruovali most a pak se neukázalo, že je problém v základech,“ upozorňuje Koutník. Diagnostici budou tedy zkoumat vlastnosti jednotlivých materiálů a poté je dostane statik. Ten vypočítá a vytvoří statický model a na tomto základě se bude dělat model rekonstrukce mostu. To může trvat další dva měsíce.

Pevnost mostu je základním požadavkem, neboť je velmi zatížen osobní i nákladní dopravou. Požadovanou šíři mostu dnes řeší devítimetrové betonové nosníky, jimiž je překryt, a které v současnosti také zakrývají jeho historický vzhled. Podle Jiřího Koutníka jsou tyto nosníky už dnes rovněž ve špatném stavu. Pokud by se most rekonstruoval, budou se muset vyměnit. Výzvou tedy bude nalézt vhodné a citlivé řešení, aby byla zachována historická hodnota a vzhled mostu. „Budeme muset vymyslet, jakým způsobem vytvořit rozšíření mostu vzhledem k pískovci,“ říká Jiří Koutník a upozorňuje, že také podoba případného nového mostu, tak jak byla v původním plánu navržena, zahrnuje jeho obložení pískovcem.

Výsledky diagnostiky budou známy zhruba v listopadu tohoto roku. Teprve poté bude možné říct, jak se bude v případě hejtmánkovického mostu pokračovat dále. „Musíme také spočítat, na kolik by rekonstrukce vyšla. Pak dáme na stůl možná řešení,“ uzavírá Jiří Koutník a zdůrazňuje, že s výsledky samozřejmě seznámí občanskou iniciativu, která na záchranu mostu upozornila a také zorganizovala 18. června veřejnou debatu v Broumově.

 

Příklady dobré praxe

Stavbu nového mostu připravuje firma Údržba silnic KHK od roku 2018, je součástí projektu rekonstrukcí na trase od Starostína až do Otovic. Firma projektuje celých 18 kilometrů komunikací, poslední realizovanou etapou byla rekonstrukce Masarykovy třídy. Díky občanské inciativě, petici a podpoře hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka se demolice mostu, k níž mělo dojít v roce 2026, zastavila. Jiří Koutník přiznává, že most, jehož původní podoba byla schována pod torkretem, nepovažovali za vzácný. Firma se přitom nestaví k rekonstrukci odmítavě, má s nimi předchozí zkušenosti. „Je to sice složitější a dražší, ale umíme to,“ řekl Jiří Koutník a vzpomenul například rekonstrukci kamenného mostu přes Divokou Orlici v lokalitě přírodní památky Zemská brána. Ten firma opravila a rozšířila a most se stal stavbou roku 2006 Královéhradeckého kraje v kategorii dopravních a inženýrských staveb. Podobně provedla rekonstrukci starého kamenného mostu v Pěčíně na Rychnovsku.

Otázku, jak naložit se starými mosty, aby byl zachován jejich původní vzhled a zároveň sloužily k současnému zátěžovému využívání, řeší na mnoha dalších místech nejen v Česku, ale i v Evropě. V Chebu například nyní probíhá architektonická soutěž, která hledá řešení tamního historického Chebského mostu z 19. století.

Hodnotu mostu v Hejtmánkovicích potvrzuje také odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově. Podle památkářů patří dvouobloukový kamenný most se sochami světců, postavený pravděpodobně v 1. čtvrtině 19. století, bezpochyby k nejvýznamnějším stavbám svého druhu v našem regionu. Cílem památkového ústavu je proto jeho zachování, a to při současném umožnění jeho plnohodnotného užívání. „V tomto duchu jednáme jak s místními petenty, tak se zástupci vlastníka mostu. V současné době dopracováváme návrh na jeho prohlášení za kulturní památku na základě podnětu, který obdrželo Ministerstvo kultury ČR. Zjištěné památkové hodnoty dávají podle našeho názoru předpoklad k tomu, aby se most kulturní památkou stal,“ uvedl pro Naše Broumovsko Národní památkový ústav.

Fotografie zleva: druhá - trhliny v hejtmánkovickém mostě; předposlední fotografie - rekonstrukce mostu v Pěčíně; poslední - rekonstrukce mostu na Divoké Orlici

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)