Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Hlasujte pro Žďár nad Metují
banner

Hlasujte pro Žďár nad Metují

Michaela Plchová, foto archiv KHK

Úterý, 13. září 2022

Hlasujte pro Žďár nad Metují

Žďár nad Metují bojuje o titul Vesnice roku v celostátním kole soutěže. Hlasovat můžete do 16. září.

Žďár nad Metují získal v letošním roce titul Vesnice roku v krajském kole soutěže, oceněn byl Zlatou stuhou. Nyní se utká s 12 dalšími obcemi o titul Vesnice roku 2022 v celostátním kole. Hlasovat pro Žďár nad Metují můžete na webu soutěže Vesnice roku už jen do pátku 16. září. Soutěžní komise vyhlásí vítěze celostátního kola hned následující den 17. září.

Slavností předání Zlaté stuhy proběhlo ve Žďáru nad Metují 20. srpna za účasti zástupců Královéhradeckého kraje a dalších oceněných obcí. Starosta Pavel Šubíř při této příležitosti prohlásil: „Za posledních 25 let jsme významně investovali do infrastruktury, a především do rozvoje bydlení, čímž se nám podařilo zastavit úbytek obyvatel, a naopak nastartovat jeho přírůstek. Před rokem 2000 zde žilo asi 420 obyvatel, dnes zhruba 680. Ve škole bylo jednu dobu jen 13 dětí, v současnosti až 55. Díky příjmům z provozu turistické ubytovny nejsme závislí jen na daňových příjmech a tvoříme si finanční rezervy. V současnosti pracujeme na digitalizaci obce a snažíme se připravit na energetickou krizi.“

V rámci celostátního kola budou oceněny tři obce. Hodnoceny budou v následujících oblastech – koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce. Vítěz celostátního kola soutěže postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice. Tuto soutěž vyhlašuje Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice (Europäische Arbeitsgeselschaft Landentwicklung und Dorferneuerung ARGE) ve dvouletém intervalu.

Jak se žije v obci Žďár nad Metují si můžete také připomenout v letošním rozhovoru se starostou Pavlem Šubířem pro Naše Broumovsko.

 

Fotografie jsou ze slavnostního předávání 20. srpna 2022.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)