Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Jak bude fungovat sdílení elektřiny?
banner

Jak bude fungovat sdílení elektřiny?

Jiří Jeřábek, foto Pixabay, placený článek

Úterý, 16. července 2024

Jak bude fungovat sdílení elektřiny?

V červenci tohoto roku začala platit novela energetického zákona, která umožňuje zakládání tzv. energetických společenství a sdílení elektřiny obecně. Jak to celé bude vypadat a probíhat? 

Teoreticky zákon zavedl více druhů sdílení. V první řadě je třeba říci, že sdílení nebude probíhat ve fyzickém smyslu, kdy by bylo třeba kabelem spojovat výrobce a spotřebitele. Sdílení se děje za využití veřejné distribuční soustavy a následného vyúčtování.

Například pokud budete mít na střeše chalupy v jedné části republiky fotovoltaickou elektrárnu, budete moci přebytky sdílet například s vaším bytem či někým z rodiny. Obecně bude možnost takto sdílet výrobu až s deseti odběrnými místy. Takto si může sdílet elektřinu firma mezi různými pobočkami či obec vyrábět elektřinu například na škole a spotřebovávat ji v domově důchodců. Sdílení bude mít samozřejmě svá pravidla. V první řadě bude probíhat v reálném čase v rámci 15 minutových intervalů. Tzn. pokud budete vyrábět elektřinu mezi 11 až 11:15 hodin dopoledne, musíte ji v jiných odběrných místech zapojených do sdílení ve stejné době a ve stejném množství spotřebovat. Staré elektroměry toto neumějí měřit, a proto všechny výrobny i zapojení spotřebitelé dostanou elektroměry nové s průběhovým měřením. Na jejich bezplatnou instalaci je dle zákona náro,k a to do tří měsíců od podání žádosti.

Při zapojení se do systému sdílení elektřiny si budete moci zachovat stávajícího dodavatele elektřiny i tarif. Na vyúčtování a faktuře následně dodavatel sníží celkovou částku o elektřinu, kterou jste spotřebovali v rámci sdílení. Nicméně celková suma se sníží jen o tzv. tržní část ceny elektřiny, kterou neodeberete od dodavatele, ale z vašeho společenství. Všechny poplatky (poplatky za distribuci, podpora obnovitelných zdrojů, síťové služby a jistič) zůstávají stejné a platí se i za elektřinu sdílenou. 

Výše popsané platí pro skupiny do 11 členů (typicky jedna výrobna a 10 spotřebitelů). Pro větší skupiny (až do 1000 osob) pak zákon nabízí možnost založit energetické společenství, které bude mít formu např. sdružení či družstva a bude umožňovat složitější sdílení elektřiny. Takové společenství bude ale omezeno geograficky. Ministerstvo životního prostředí aktuálně připravuje finanční podporu pro až 100 takových sdružení, aby jim ulehčilo nastavení všech technických, právních i ekonomických parametrů. Jednou z organizací, která bude moci využít tuto podporu, bude Místní akční skupina Stolové hory. Energetická společenství pak budou kombinovat účast občanů, firem i obcí a mohou zahrnovat i více druhů zdrojů elektřiny. 

 

Článek vznikl v rámci evropského projektu DIGIT podporující udržitelnou energetiku na Broumovsku.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)