Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Jaký bude další osud polického špejcharu?
banner

Jaký bude další osud polického špejcharu?

Michaela Mašková, foto archiv města PnM

Středa, 26. července 2023

Jaký bude další osud polického špejcharu?

Město Police nad Metují začalo diskutovat využití budovy bývalé sýpky.

Budova bývalého špejcharu se nachází při výjezdu z Police nad Metují na křižovatce směrem na Bělý. Raně barokní budova sýpky byla postavena benediktiny roku 1694. Během válečných střetů roku 1761 posloužila jako polní nemocnice pro raněné a nemocné. Od roku 1788 sloužila jako sýpka pro vytváření zásob obilí pro časy nouze. Poslední dochovaný záznam je z roku 1886, kdy vichřice odnesla střechu sýpky i s krovy. Další osudy špýcharu nejsou známy. Od 2. poloviny 20. století byla budova řadu let využívána zemědělským družstvem a následně družstvem vlastníků. Nikdy se nepodařilo vypátrat, kdo vlastnil sýpku po benediktinech, proto vlastnictví přešlo na stát a následně byl roku 2014 objekt převeden do vlastnictví města Police nad Metují. Roku 1988 byla zapsána do státního seznamu památek.

„V tuto chvíli jsou na stole dva záměry, které stojí možná v určité konkurenci, možná by bylo možné je i spojit,“ prozrazuje starosta města Jiří Škop. Prvním z nich je realizace minipivovaru s restaurací a sálem, s kterým přišli současní nájemci divadelního klubu. Druhý záměr je poněkud košatější – kromě gastro provozu zahrnuje vybudování multifunkčního sálu, který by byl základnou pro Police Symphony Orchestra. Umožňoval by zároveň využití pro další umělecké styly jako je balet či divadlo. Součástí druhého návrhu je i vybudování ubytovacích prostor pro soubory.  

Podle starosty Jiřího Škopa, je zájmem města s objektem do budoucna pracovat, revitalizovat ho a vdechnout mu nový život. „Co bude jeho náplní, se ukáže, až zjistíme, jaký je jeho potenciál. Důležité je také, co dovolí úřady,“ upřesňuje starosta. Prvním krokem tedy bude provedení stavebně-historického průzkumu, aby bylo možné vyhodnotit hodnotu jednotlivých konstrukcí a případné rekonstrukční zásahy. Na základě toho chce mít město hotový ideový záměr posvěcený památkáři, hasiči a dalšími aktéry stavebního řízení. Teprve poté mohou začít jednání o tom, ke kterému ze záměrů se město přikloní. V případě realizace pivovaru by se pravděpodobně jednalo o dlouhodobý pronájem, v případě vybudování multifunkčního sálu by šlo o spolupráci města a více subjektů. „Určitě chceme mít nejprve hotovou ideovou studii. Ještě nevíme, jak ji budeme zadávat – zda napřímo, či vyhlásíme soutěž, kterou by vyhodnotila odborná komise složená z architektů. Cítíme však, že takto se to u tohoto typu objektů má dělat, abychom i pro budoucí generace zachovali historickou hodnotu objektu a génius loci, který tam je. Uvnitř na člověka skutečně dýchá historie a kumšt starých stavitelů,“ uzavírá starosta Jiří Škop.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)