Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Jan Bošina je celorepublikovým Živnostníkem roku
banner

Jan Bošina je celorepublikovým Živnostníkem roku

Text i foto: Firma roku

Sobota, 10. prosince 2022

Jan Bošina je celorepublikovým Živnostníkem roku

Po vítězství v krajském kole soutěže získal ekologický zemědělec Jan Bošina z Vernéřovic také první místo v celorepublikové kategorii MONETA Živnostník roku. Gratulujeme! 

Jan Bošina se zabývá chovem hospodářských zvířat, konkrétně skotu, prasat, drůbeže, dále zpracováním vlastních produktů, jako je maso, vejce, uzeniny v biokvalitě, které prodává přímo ze dvora. „Naše rodina hospodaří ekologicky na 400 hektarech v broumovském výběžku. Chováme masný skot, prasata plemene mangalice a drůbež. Veškeré maso zpracováváme na vlastní porážce a bourárně, a poté prodáváme ve farmářském krámku na farmě,“ říká Jan Bošina. Pro zákazníky je připravena i dětská farma s hospodářskými zvířaty a občerstvení. Pořádá také exkurze a zážitkové vyučování pro školy. Zákazníky jsou lidé, kteří chtějí kvalitní potraviny, zároveň jim není jedno, kde potraviny vznikají a jaký má jejich výroba dopad na životní prostředí. Za největší úspěch považuje okruh zákazníků, kteří neváhají zajet nakoupit na farmu, která je poměrně vzdálená od větších měst.

„Začínal jsem úplně od nuly. Jediné, co mi pomohlo, tak bylo, že můj bratr začínal už v roce 1993 také, ale hospodaří na druhém konci republiky, v Chomutově. Ze začátku mi pomohl, jak radami, tak také technikou. Ale jak on, tak ani já jsme nic nezdědili a začínali jsme prakticky na místě, kde předtím nikdo nehospodařil a pozemky byly ladem,“ říká Bošina. Od malička měl rád zvířata, studoval střední zemědělskou školu i vysokou zemědělskou školu a když se naskytla příležitost, tak neváhal a pustil se do toho. „Jako mladý jsem neměl vůbec potuchy, co to bude obnášet, ale zase jsem neměl žádné závazky, takže nebylo proč se bát. Je to celoroční práce, v zimě, v létě. Ale je to práce krásná, je to práce venku. I když také často musíme sedět u počítače a vyplňovat, co si na nás úředníci vymyslí. Ale hlavní naší náplní je starat se o zvířata,“ popisuje vítězný živnostník.

Má tři zaměstnance na farmě, pak tři na zpracování produktů, což je další činnost k vlastnímu zemědělství. „Máme to štěstí, že jsme v turistické oblasti Adršpachu, takže často se nám stává, že přijedou návštěvníci, jednou si u nás nakoupí, a potom se k nám vracejí. Takže odbyt máme, i když samozřejmě v době covidu jsme přemýšleli o internetovém prodeji, ale pro nás by to byla další práce a zatím to není úplně nutné,“ dodává Jan Bošina. Každému doporučuje vyzkoušet jejich farmářského mazánka, což je konfitované maso z mangalice, maďarského plemene prasete.

„Mám radost, že se Živnostníkem roku stal ekologický zemědělec pan Bošina. MONETA Money Bank totiž dlouhodobě podporuje české zemědělce a je největším poskytovatelem úvěrů na nákup půdy v Česku s více než třetinovým podílem na financování zemědělců. Navíc podporuje i řadu programů spojených s ochranou životního prostředí. Jen zdravá půda a hospodářská zvířata nám totiž poskytnou zdravé potraviny,“ říká k celorepublikovému vítězi ředitel segmentu pro živnostníky a malé podniky Marek Dvořák z MONETA Money Bank.

Pokud vám unikl letošní rozhovor s Janem Bošinou pro Naše Broumovsko, můžete si ho přečíst ZDE.

 

Přehled vítězů v ostatních kategoriích:

IBM Firma roku 2022
1. Biohealing s.r.o. – vývoj inovativních perinatálních léčivých produktů (Ostrava)
2. ICE Industrial Services a.s. – průmyslová automatizace (Praha)
3. STROJÍRNA OSLAVANY spol. s r.o. – výroba hydraulických tlumičů pro kolejová vozidla (Oslavany)

MONETA Živnostník roku 2022
1. Jan Bošina – chov hospodářských zvířat (Vernéřovice)
2. Marie Mrňávková – výroba textilních hraček (Kamenický Šenov)
3. Jan Šerák – kovář, šperkař a restaurátor (Bílovice nad Svitavou)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022
Dominik Grohmann – potulný sadař (Hrušky)

Cena České televize České stříbro 2022
Kitl s.r.o. – výroba přírodních sirupů a obnova Vratislavické kyselky (Jablonec nad Nisou)

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Hana Svobodová
    Datum: 10. 12. 2022 15:06

    Moc gratuluju!!!

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)