Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Je to úžasná příležitost
banner

Je to úžasná příležitost

Text a foto Michaela Plchová

Čtvrtek, 28. července 2022

Je to úžasná příležitost

Nový hudebně-taneční kroužek pro děti se v září otevře v Broumově díky projektu OnStage.

V září odstartuje v Broumově projekt OnStage, díky němuž se zrodilo několik nových volnočasových aktivit pro děti. Smyslem projektu je přenos dobré praxe z jiných měst, propojení dětí z majority a minority, a především zapojení dětí do zájmových aktivit a tím i do běžného fungování ve společnosti. „Myslím si, že pro Broumovsko a pro děti z vyloučených lokalit je to úžasná příležitost, protože rodiče opravdu skvěle spolupracují. Vycházejí mi vstříc, pomohou, chodí se na děti dívat, to je opravdu úžasné a jsem jim vděčná. Budu v tom tedy pokračovat i nadále,“ vysvětluje vedoucí tanečních kroužků pro děti Kateřina Jirásková ze Základní a Praktické školy v Broumově důvody, proč je projekt OnStage pro Broumov důležitý. Kateřina Jirásková začala s tanečním kroužkem už dříve ve škole a jeho výsledky mohli občané Broumova zažít na vlastní oči například na červnové slavnosti Oslavuj Broumov na Mírovém náměstí.

Důležité je, že projekt OnStage propojil mnoho lidí, ať už pedagogů ze ZUŠ Broumov, Ulity, či základních škol, ale i zástupců romské komunity a těch, kteří se k projektu přidali tzv. zdola a stanou se lektory kroužků. Mezi ně patří také Andrea Zálišová a Nikola Jeremiášová z romské komunity v Broumově. „Jsme lektorky a od září chceme dělat s dětmi něco podobného jako Kateřina Jirásková. Představujeme si, že by to byl takový pěvecký a taneční soubor v doprovodu hudebních nástrojů. Nemá to být jen pro romské děti, ale i pro děti z majority. Chceme, aby vznikl smíšený kroužek,“ představuje jejich plány Andrea Zálišová a její kolegyně Nikola Jeremiášová dodává: „Povedeme ten kroužek společně.“

Obě lektorky prošly průpravou na setkání lektorů projektu OnStage v Brně, kde se dozvěděly, co je metoda El Sistema i jak nejlépe přistupovat k dětem. „Pro děti je nejdůležitější, aby se jim dostalo motivace, která je povede dál. Takovou motivací může být třeba vystoupení, na které se připravují, mají nové zážitky. Pro děti je to opravdu důležité. Zvlášť v dnešní době, kdy děti stejně často tráví doma čas s telefonem, nahrávají si hudbu a vytvářejí videa. Takže pokud je někdo uvidí naživo, mají z toho obrovskou radost,“ vysvětluje specifika přístupu Andrea Zálišová. „Chceme s dětmi nacvičit romské a české lidovky v doprovodu hry na nástroje. S tímto programem bychom chtěli jezdit po vystoupeních,“ doplňuje její slova Nikola Jeremiášová.

Již dnes existuje v Broumově velká nabídka zájmových aktivit pro děti. Podle lektorek to není s dětmi ze sociálně slabších rodin a vyloučených lokalit vždy úplně jednoduché. „Liduška je finančně náročná, což by sám o sobě nebyl problém, protože rodiče, kteří berou dávky hmotné nouze, mají nárok na kroužky pro děti zdarma. Problém je však v pravidelné docházce, aby je někdo nutil, což se v těchto rodinách většinou neděje,“ říká Kateřina Jirásková a vysvětluje, jak to chodí u ní v tanečních kroužcích: „Já si děti odchytím hned po skončení vyučování a domů je nepustím. Vím, že bych je znovu do školy nedostala.  A navíc na děti uplatňuji jiný přístup. Na rozdíl od lidušky, nechávám jim volnou ruku – samy si připravují choreografii a velmi napomáhá vědomí, že jsou tam ze své vlastní vůle. Vědí však, že máme určitá pravidla a dodržují je. Je však důležité je nenutit, chodí, protože je to baví.“ V rámci OnStage se propojili s místní ZUŠ, s kterou všechny kroužky nacvičí společné vystoupení.

Zájem dětí o nové kroužky je podle lektorek velký. „Zájem o vznikající zájmové aktivity mají nejen romské děti, ale i děti z majority a také z Dětského domova v Broumově. Ty opravdu čekají, až to vypukne,“ upozorňuje Andrea Zálišová a dodává: „Lidé by si měli uvědomit, že pro děti je to opravdu důležité, aby se mohly realizovat.“ Druhá z lektorek, Nikola Jeremiášová, upozorňuje na to, že kroužky by mohly podchytit i starší děti od 14 let výš. „Takto se třeba starší děti scházejí a hrají v Alejce a spoustě lidem to vadí. Neuvědomují si, že to dělají proto, že je hraní a zpívání vážně baví,“ říká Nikola Jeremiášová.

Lektorky byly nadšené z přístupu města Brna, které se v posledních letech více zaměřilo na práci v romské komunitě. „V Brně bylo znát, že podpora města ve vztahu k romské komunitě a zlepšení jejího postavení, je velká,“ vzpomíná na setkání Andrea Zálišová a jako příklad podpory a dobrého fungování uvádí romský sbor Čilágos z Náchoda. „Je to sbor, který existuje už od 90. let. Dostávají často příležitost k vystoupením na náměstí a jinde. Myslím, že to dělá i klid v ulicích. Děti mají kam chodit a realizovat se,“ uzavírá Andrea Zálišová.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)