Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Již ve čtvrtek začíná festival dokumentů Jeden svět v Polici nad Metují
banner

Již ve čtvrtek začíná festival dokumentů Jeden svět v Polici nad Metují

Jeden svět v Polici nad Metují, foto archiv festivalu

Pondělí, 27. března 2023

Již ve čtvrtek začíná  festival dokumentů Jeden svět v Polici nad Metují

V Polici nad Metují se ve dnech 30. 3. až 2. 4. 2023 uskuteční 12. ročník Mezinárodního festivalu o lidských právech Jeden svět. Tématem letošního ročníku je Cena bezpečí. Kromě dokumentů nabízí festival návštěvníkům také doprovodný program, který zahrnuje například benefiční koncert komorní sestavy Police Symphony Orchestra.

Festival, který se koná v Kolárově divadle v Polici nad Metují, uvede během čtyř dnů celkem 13 + 1 snímek s širokou paletou témat jako jsou lidská práva, sociální tématika, ekologie a práva zvířat, či aktuální téma užívání sociálních sítí či otázka nepodmíněného příjmu. Celý ročník zastřešuje hlavní festivalové téma, kterým je Cena bezpečí. Co je to bezpečí a jaká je jeho cena je otázka, která vyvstává před každým z nás v dnešní době plné nejistot a jedné krize za druhou. „Cena, kterou jsme za bezpečí ochotni platit, je pro každého jiná. Sloganem Cena bezpečí bychom chtěli přimět publikum napříč Českem k zamyšlení a vzájemnému respektu k různorodým projevům strachu,“ popisuje ředitel pražského festivalu Ondřej Kamenický.

Polický festival slavnostně zahájí ve čtvrtek 30. 3. v 18 hodin snímek známého režiséra Vitaly Manskeho Východní fronta, který diváky zavede přímo na ukrajinskou frontu spolu s jednotkou dobrovolných zdravotníků. Po filmu následuje debata s českou spisovatelkou ukrajinského původu Marií Iljašenko a analytikem běloruského původu Andrejem Poleščukem. Po náročném tématu následuje setkání hostů a publika a odlehčení v podobě tradičního rautu, tentokrát s ukrajinskou kuchyní.

V dalších dnech mohou diváci vybírat z pestré nabídky snímků – ať už se jedná o dokument otevírající otázku nepodmíněného základního příjmu Peníze zdarma, dokument Sloní matka ukazující zákulisí thajského turistického průmyslu, který využívá slony a ženu, jež je z něj zachraňuje, či téměř detektivní snímek Kuciak: Vražda novináře odhalující vyšetřování vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Také další snímky si jistě najdou své publikum – silné téma odvahy ochránit své dítě před zneužíváním přináší dokument Nepříjemně blízko, stejně silný a dojemný je český snímek Naděje až do konce o lidech vyrovnávajících se s diagnózou amyotrofické laterární sklerózy. Závěrečným filmem je tentokrát ekologicko-exoticky laděný dokument Sucho nad vodou, přinášející pohled na život afrického kmene, jehož život významně ovlivňují dopady klimatické krize. Celý program festivalu na www.jedensvet.cz, či ZDE.

Téma většiny dokumentů je dále rozvedeno v následných diskusích s hosty a publikem, letos se do Police nad Metují chystá například novinář Jaroslav Spurný (Respekt) ke snímku Kuciak: Vražda novináře, vernéřovický ekofarmář Jan Bošina k filmu Farmář a hipster, antropoložka Zdenka Sokolíčková coby hlavní hrdinka vizuálně krásného dokumentu ze Špicberků Návštěvníci a další.

Polický Jeden svět nabízí návštěvníkům další program. „Každoročně máme zajímavý doprovodný program, letos v něm jsou však hned dvě velké události,“ říká hlavní koordinátorka polického festivalu Michaela Plchová a dodává: „Tou první je navázání spolupráce s Police Symphony Orchestra, jejímž výstupem je benefiční komorní koncert PSO v Kolárově divadle v sobotu 1. dubna. Druhou premiérou je projekce dokumentu Pongo Calling v Broumově ve čtvrtek 30. 3. od 18 hodin, která vznikla díky spolupráci s Nadačním fondem Broumov 2028.“ V rámci doprovodného programu budou moci zájemci vyzkoušet rovněž dva filmy ve virtuální realitě, zhlédnout výstavu Aleje a Neviditelná síla, potisknout si tričko během sobotní sítotiskové dílny či z farmářské mapy zjistit, kde je možné nakoupit přímo od producentů v regionu. A v neposlední řadě si posedět v oblíbené festivalové kavárně, kterou zajišťuje polická kavárna Krafárna.

Nedílnou součástí festivalu Jeden svět jsou také projekce dokumentů pro žáky základních a středních škol Jeden svět na školách (JSNS). Ten se odehrává hned po projekcích pro veřejnost v celém náchodském okresu, moderátoři odpromítají školní snímky průměrně pro 1000 i více žáků a studentů. Dokumenty programu JSNS rozvádějí témata ekologie, lidských práv, sociální témata a další témata blízká dětem.

Festival podporují tito regionální partneři: město Police nad Metují, společnosti Hobra-Školník, Z-TRADE, Hauk, Urbanic House, Železářství Soukup, Královéhradecký kraj, Nadace Via, město Broumov, Teplice nad Metují a další partneři, bez nichž by jeho uskutečnění nebylo možné. Mediálními partnery je Naše Broumovsko a náchodský Swing.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)