Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • K 660 letům Teplic nad Metují vyjdou čtyři publikace
banner

K 660 letům Teplic nad Metují vyjdou čtyři publikace

Michaela Plchová, foto Adalbert Meier

Pondělí, 21. února 2022

K 660 letům Teplic nad Metují vyjdou čtyři publikace

U příležitosti letošního výročí 660 let od první písemné zmínky o městě Teplice nad Metují, připravuje Institut regionální paměti ve spolupráci s městem Teplice nad Metují vydání několika publikací vztahující se k historii města a okolí.

Jako první vyjde publikace s názvem Domov / Heimat, která vychází na zakázku a díky podpoře Teplic nad Metují a Institut regionální paměti ji má již nějakou dobu ve svém edičním plánu. Jedná se o soubor fotografií, které pořídil Adalbert Meier z Teplic nad Metují. Byl notářem místního okresního soudu v meziválečném období a amatérským fotografem. V Teplicích se už před lety našel soubor jeho skleněných negativů, Adalbert Meier je zanechal na půdě svého domu. Zřejmě je zde schoval, když musel jít do odsunu. Negativy byly bohužel ve velmi špatném stavu, neboť zřejmě vypadly ze svého úkrytu a byly částečně potřísněné olejem, omítkou, poškrábané, zlomené atd. „Hlavním problémem bylo je zrestaurovat a následně počítačově upravit. To jsou samozřejmě obrovské náklady a celé se to podařilo jen díky tomu, že je na sebe vzalo město Teplice nad Metují,“ říká Petr Bergmann z Institutu regionální paměti. „Je potřeba říct, že ty fotografie jsou jedním z mála autentických dokladů o životě v Teplicích nad Metují, protože Adalbert Meier fotil výlety, venkovní scény, portréty a rodinný život. Zachytil například oslavu Vánoc, hrající si děti, obyvatele Teplic…,“ upozorňuje Petr Bergmann na obsah fotografií a dodává: „Nejen, že jsou unikátní tím, že zachycují málo zmapované meziválečné období, ale hlavně se jedná o špičkové fotografie. Myslím tím z uměleckého hlediska. Jsou to prostě krásné fotky, které snesou velké zvětšení. Je to prostě takový poklad. To se nestává často.“ Fotografie ilustrují život v Teplicích nad Metují a okolí mezi lety 1920 až 1930. „Byli jsme schopni to datovat podle dvou fotografií. Na jedné je nástěnný kalendář s rokem 1923 a na druhé je vidět datovaný svatý obrázek u Vernéřovické studánky rokem 1930,“ vysvětluje Petr Bergmann.

Nález zahrnuje zhruba 80 fotografií, v publikaci jich bude okolo 60. Z fotografií bude také následně připravena výstava v galerii, mělo by se jich tam dostat okolo 35. Kdo fotografie nalezl nechce Petr Bergmann zatím prozrazovat: „Byl to klasický půdní nález, jméno nálezce zatím zveřejňovat nechci, neboť k tomu nemám svolení. V knize však jeho jméno bude.“

Další knihou, jež vyjde na zakázku města Teplice nad Metují, je kniha fotodvojic. „Vezmeme staré fotografie nebo pohlednice převážně z mého archivu a k tomu nafotíme současný pohled na daná místa. Tím přiblížíme Teplice nad Metují tehdy a dnes a proměnu různých míst. Týkat by se to mělo všech obcí a míst, které dnes patří k Teplicím,“ říká Petr Bergmann. Kniha by měla mít až 300 stran, aby obsáhla všechna místa včetně zajímavých přírodních lokalit. Z této knihy bude též v létě v městském parku uspořádána venkovní výstava.

Na jaře letošního roku vyjde kniha o sochaři Emilu Schwantnerovi. Ta sice přímo nesouvisí s oslavami města, ale Teplic nad Metují se určitě týká. Na titulní straně bude onen Trubač, který dnes již na teplickém náměstí nestojí. Schwantnerovy sochy jsou v Libné, ve Zdoňově a jeho dílo se tedy dotýká i Teplic nad Metují.

Zásadní a dlouho očekávanou publikací, která má vyjít na podzim, je překlad knihy Josefa Karpfa Weklsdorf čili Teplice nad Metují. Ta vyšla v roce 2000 a dosud je k dispozici pouze v němčině. Němci na ni nyní poskytli práva, podílejí se na dodání podkladů a jeden z jejich zástupců je členem ediční rady. „Knihu budeme doplňovat novým obrazovým materiálem, předělají se mapky, černobílé fotografie se vymění za barevné, prostě celá kniha se obrazově předělá. Doufáme, že broumovští Němci najdou podklady, protože víme, že pan Karpf je předal a mohli bychom celou tu knihu dobře obrazově zrekonstruovat. České vydání bude mnohem bohatší a v lepší výpravě, předpokládáme, že bude mít okolo 400 stran,“ říká Petr Bergmann.

 

Fotografie zachycuje obyvatele Teplic nad Metují po sklizni švestek. Za zapůjčení děkujeme Petrovi Bergmannovi.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Jaroslav Čáp
    Datum: 23. 2. 2022 17:16

    Dobrý den, se zájmem jsem si přečetl článek, bohužel se v něm vyskytuje nepřesnost. Jmenovaný Adalbert Meier nebyl notářem, ale podle záznamů v archivních pramenech byl jen notářským úředníkem. Čili vykonával kancelářské práce pro samotného notáře. Navíc notář jako takový byl samostatným právním subjektem, nepodléhal okresnímu soudu a ani nebyl jeho organizační součástí. Naopak mohl sdílet v podnájmu např. kancelář v budově okresního soudu. Jinými slovy notářství a okresní soud byli dvě nezávislé a samostatné instituce, byť z hlediska své činnosti velmi blízké.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)