Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kam vede společná kreativní pouť Broumova a Českých Budějovic?
banner

Kam vede společná kreativní pouť Broumova a Českých Budějovic?

Královéhradecký kraj, foto archiv Broumov2028+

Čtvrtek, 6. června 2024

Kam vede společná kreativní pouť Broumova a Českých Budějovic?

Co pojí města Broumov a České Budějovice? Obě kandidovala na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Spolupráce pro ně byla od počátku samozřejmostí. Budějovice vyhrály, Broumov titul nezískal, ale tím společná pouť rozhodně neskončila.

Jednou z mnoha věcí, kterou Broumovu přinesla účast v soutěži o titul Evropské hlavní město kultury 2028 je velmi úzká a přátelská spolupráce s Českými Budějovicemi. Tam, kde by jiní viděli konkurenci, týmy Broumova a Českých Budějovic už od prvního kola viděli příležitost k propojování. „Cítili jsme, že spojit síly, pracovat společně, sdílet nápady i zkušenosti bude pro všechny mnohem prospěšnější a vlastně to přišlo zcela přirozeně. Podařilo se ukázat, že spolupráce je cestou k udržitelnějšímu fungování, které překračuje hranice soutěže,“ vzpomíná hlavní koordinátorka broumovské kandidatury Marie Silondi.

Přestože to byly Budějovice, kdo nakonec ze soutěže odcházel s titulem EHMK, společná kreativní pouť pokračuje i teď, téměř rok od finále. A není toho málo, co se na této cestě událo. Klíčové bylo rozhodně únorové podepsání Memoranda o spolupráci za přítomnosti starosty města Broumov a primátorky Českých Budějovic. I když by se podepsání dohody na první pohled nemuselo zdát tak zásadní, protože spolupráce probíhala i bez něho, je to určitá formalizace vztahů, která otevírá cestu k novým možnostem a vede k udržitelnosti spolupráce.

Jejím hlavním cílem je vytvoření bohatšího kulturního prostředí v obou městech. Především díky propojování kulturních aktérů, umělců, ale i organizací. Města spolu mohou sdílet zkušenosti a poznatky z realizace jednotlivých projektů a akcí. Mohou si předávat důležité kontakty a know-how. Umělci a kulturní aktéři z Broumovska se mohou zapojit do projektů realizovaných Českými Budějovicemi a naopak. Sdílení zkušeností se netýká pouze kulturní scény. Společnými tématy jsou také cestovní ruch, zapojení škol, kreativní a environmentální vzdělávání a mnoho dalších. 

Zástupkyně Broumova v umělecké radě

V rámci partnerství nabídly České Budějovice Nadačnímu fondu Broumov – město kultury místo v umělecké radě ČB2028. Nadační fond nominoval ředitelku Vzdělávacího a kulturního centra Broumov Žanetu Vávrovou. Umělecká rada je složená ze zástupců regionálních kulturních aktérů, umělců, kurátorů a dohlíží na obsah všech programů z přihlášky a jejich realizaci. 

Broumovští studenti na Majálesu v Budějkách

Na konci května studenti a studentky broumovského gymnázia vyrazili do Budějovic, kde se jako dobrovolníci podíleli na pořádání budějovického Majálesu. Ten je jednou z největších studentských akcí v Česku. Vyzkoušeli si, co obnáší produkce velké kulturní akce a jistě si dovezli cenné zkušenosti a možná i nová přátelství. „Moc si přejeme, aby i mladí z Broumova měli možnosti a chuť sami pořádat kulturní akce a tohle je příležitost, která jim dodá odvahu i důležité zkušenosti“, říká Pavla Jenková, koordinátorka zapojování veřejnosti Broumov2028+.

Kul.turista na Broumovsku

Budějovice 2028 zapojily Broumov do projektu Kul.turista, který je určen pro aktivní občany Budějovicka. V rámci spolupráce dostaly martínkovický Hoprich a otovická Villa Strooikaas finanční podporu a s ní i možnost uspořádat jedinečnou kulturní akci – Kdo se bojí, musí do lesa, která proběhne poslední říjnový víkend. Anna Smékalová a Petr Osoba připraví spolu s budějovickými umělci program plný hudby, performativních vystoupení a sousedské pospolitosti. 

Kreativní učení v broumovské škole

Přihláška Budějovic a Broumova na EHMK měla hodně společných témat, jedním z nich bylo kreativní učení, které se v současné době rozvíjí v obou krajích. V Budějovicích vznikl projekt Kreativní mysli, který propojuje umělce s pedagogickými pracovníky. Stejnou podobu má i projekt Kreativní učení v Královéhradeckém kraji, kde si ho vzalo za své Centrum uměleckých aktivit. Do projektu kreativního učení se zapojila i broumovská ZŠ Hradební, se kterou spolupracuje umělkyně, performerka, kuchařka a kurátorka Heidi Hornáčková. Spolu s paní učitelkou Danou Frömmelovou a žáky 7.B poznávali pomocí všech smyslů vzdálené kouty naší země.

Budějovice v Broumově

Budějovice byly pozvány do Broumova ke kulatému stolu v rámci projektu Closing the Gap (volně přeloženo jako překonávání propastí) pořádaného The European Network of Cultural Centres (ENCC) ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Broumov. ENCC propojuje kreativní centra po celé Evropě. Ambasadorka projektu a ředitelka VKCB Žaneta Vávrová pozvala zástupce týmu Budějovic a veřejné sféry města a Jihočeského kraje, aby se zúčastnili setkání, které je zaměřené na podporu spolupráce mezi kulturními centry a jejich místními orgány (politiky, úředníky). U kulatého stolu se diskutovalo pokračování odkazu kandidatury Broumova, nebo také jak přemostit mezeru, která vzniká mezi kulturním sektorem a místními tvůrci politiky.

Zástupci Budějovic nebudou chybět ani na dvou zásadních broumovských akcích – Za poklady Broumovska a Broumovských diskusích. Festival za poklady Broumovska angažoval Jihočeskou filharmonii jako gesto úcty a oslavy vítězství města v soutěži o titul EHMK.  Na Broumovské diskusích pak budou moct pozvaní jihočeští zástupci nasát inspirativní atmosféru konference.

Spolupráce mezi Broumovem a Budějovicemi je jedinečným příkladem, jak pomyslní konkurenti v soutěži mohou najít společné cesty ke spolupráci na poli kulturním, politickém i lidském. Výsledkem je předání cenných zkušeností, praktických dovedností, kontaktů, a hlavně bohatší kulturní program pro lidi v obou regionech. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)