Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Knihy o obcích na Broumovsku znovu v prodeji
banner

Knihy o obcích na Broumovsku znovu v prodeji

Text a foto Michaela Plchová

Úterý, 16. května 2023

Knihy o obcích na Broumovsku znovu v prodeji

Město Teplice nad Metují nabízí k prodeji německé knihy o jednotlivých obcích na Broumovsku.

Jedná se o známou edici „zelených“ knih v německém jazyce o obcích na Broumovsku. Knihy postupně vycházely od 90. let až do období po roce 2000. Jako poslední vyšel v roce 2022 Rožmitál. „Dříve bylo možné je zakoupit u pana Neumanna, ale to již není možné. Zdálo se tedy, že nejsou dostupné. Není to však pravda. Knihy jsou k dostání v krajanském muzeu ve Forchheimu a nyní v teplickém Infocentru. Od každé jsme dovezli asi 10 kusů,“ říká místostarostka města Teplice nad Metují Věra Prokopová.

Vydavatelem knih je krajanský spolek Heimatkreis Braunau a každá kniha má jiného autora, neboť je sepsali pamětníci. Jedná se o vzpomínky odsunutých obyvatel/rodáků na to, jak si vesnici pamatují v předválečné době. Knihy obsahují množství obrazového materiálu včetně mapek a nákresů, kde stávaly domy včetně čísel popisných a které rodiny v nich bydlely. „Knihy jsou svědectvím o předválečném životě v obci, lze v nich nalézt soupisy obyvatelstva či informace o spolkové činnosti…“ vysvětluje Věra Prokopová.

To, že jsou knihy užitečné pro lidi, kteří se zajímají o historii nebo se snaží vypátrat své předky, potvrzuje muž, který zrovna v teplické knihovně studuje knihu o Libné. „Hledám tam Marii Letzel,“ prozrazuje. Šedovlasý motorkář v bundě Harley Davidson si podle svých slov dělá rodokmen: „Úplně mě to pohltilo, dokonce jsem se kvůli tomu naučil číst staré písmo kurent,“ vysvětluje. Oči mu při tom svítí nadšením a je vidět, že v historických záznamech se pohybuje bravurně. Jeho maminka byla sudetská Němka a knihy o obcích na Broumovsku jsou pro něj úplný poklad.

Podle slov Věry Prokopové se po nich v poslední době zvýšila poptávka. Některé obce už také nechaly knihy přeložit do češtiny, zatím česky vyšly Jetřichov a Martínkovice. Česká vydání knih nemají jednoho vydavatele – pokud má obec o českou verzi zájem, musí se o to zasadit sama. „Pokud vím, měly by se začít překládat Šonov a Božanov,“ říká Věra Prokopová. Aktuálně je nejblíže vydání knihy o Teplicích nad Metují, která vyjde v nakladatelství Bor Dr. Evy Koudelkové a kniha by měla být dostupná na předvánočním trhu. „Zatím všechno běží podle plánu – překlad je hotový a nyní se párují fotografie,“ prozrazuje Věra Prokopová.

V Teplickém infocentru jsou nyní k dostání všechny obce kromě Dolního Adršpachu, Zdoňova a Libné, které jsou rozebrané už i v Německu. Tyto knihy si zájemci mohou prohlédnout, či zapůjčit v obecních knihovnách. „U nás v knihovně jsou nyní dostupná celá edice – tedy knihy o všech obcích,“ upozorňuje Věra Prokopová a dodává: „Vím také, že knihovna v Broumově knihami disponuje, něco se kupovalo do Meziměstí. Zda jsou ve všech obecních knihovnách však nedokážu říci.“

Ceny německých knih se pohybují okolo 200 až 300 korun. Nejdražší jsou Teplice, které vzhledem ke svému objemu vycházejí na 400 korun. Možné je také zakoupit historickou mapu Broumovska.  

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)