Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Koncepce cestovního ruchu pro DSO Broumovsko
banner

Koncepce cestovního ruchu pro DSO Broumovsko

Michaela Plchová, foto archiv S. Staříka

Úterý, 4. ledna 2022

Koncepce cestovního ruchu pro DSO Broumovsko

O koncepci jsme si povídali se Stanislavem Staříkem, pracovníkem destinačního managementu SDMB a manažerem Národního geoparku Broumovsko.

Co je Koncepce cestovního ruchu?

Koncepce cestovního ruchu DSO Broumovsko je dokument, navrhující aktivity pro koncepční řešení rozvoje cestovního ruchu a turistiky v území DSO Broumovsko. Využívá návrhů stávajících strategických rozvojových dokumentů a studií. Jde například o Rozvoj cestovního ruchu a geoturistiky ve Středních Sudetech/na Broumovsku, Strategie rozvoje geoturistiky a Národního geoparku Broumovsko, Koncepce práce s návštěvnickou veřejností CHKO Broumovsko, Územní studie specifické oblasti Broumovsko. Kompletuje je s konkrétními záměry a aktuálními návrhy rozvojových opatření vycházejících z analýzy současného stavu jednotlivých obcí a celého zpracovávaného území.

 

Mohl byste to stručně vysvětlit?

Koncepce CR DSO Broumovsko sestává, jako každý koncepční dokument tohoto druhu, ze tří částí – analytické, návrhové a implementační části. Na základě podrobné analýzy celkového stávajícího stavu území jednotlivých členských obcí DSO Broumovsko předkládá ve druhé, Návrhové části, komplexní návrhy opatření směřujících k naplnění cílů stanovených pro jednotlivé rozvojové oblasti. Jako hlavní rozvojové oblasti jsou v dokumentu definovány Marketing a organizace CR, Základní a doprovodná infrastruktura CR, Dopravní a turistická infrastruktura a Tvorba produktů CR. V Implementační části, nazývané někdy akčním plánem, jsou pak podle navrhovaných opatření zadány k realizaci konkrétním realizátorům doporučené konkrétní aktivity. Například v okruhu opatření „Zkvalitnění a rozšíření doprovodných služeb CR a jejich infrastruktury“ je městu Teplice nad Metují v rámci plnění rozvojové aktivity „Budování nové doprovodné infrastruktury“ doporučeno „Vymezit plochy parkoviště pro návštěvníky rozhledny na Čápu a Jiráskových skal v osadě Skály“. Zjednodušeně, koncepce doporučuje konkrétním subjektům v území DSO Broumovsko, jaké jimi realizované konkrétní aktivity mohou napomoci koordinovanému koncepčnímu rozvoji cestovního ruchu, a tím i celého regionu.

 

Jaká je vize?

Celková vize a její hlavní teze odrážejí očekávaný stav turistického regionu v dlouhodobějším časovém horizontu po realizaci Koncepcí navrhovaných opatření a naplnění vytyčených cílů. V obecné rovině představují plánovaný budoucí vývoj. Mezi hlavní teze patří například tyto: „Území je vnímáno jako kvalitní destinace, kde návštěvníci najdou celoročně širokou nabídku kulturních, sportovních, poznávacích, zážitkových a relaxačních aktivit uspokojujících jejich požadavky na trávení volného času.“ Nebo „Místní občané mají zájem o prosperitu své obce a cestovní ruch vnímají jako nástroj regionálního rozvoje.“

 

Co konkrétního může Koncepce přinést obyvatelům Broumovska? Myslím tím například majitelům restaurací, penzionů, živnostníkům…

Broumovsko je region, předurčený svým současným charakterem (morfologie krajiny, přírodní a kulturní památky) k rozvoji cestovního ruchu a turistiky nejen sezónně, jako tomu bylo doposud, ale celoročně. Při současném trendu zvyšujícího se zájmu o poznávání Broumovska jako atraktivní turistické destinace s možností i dlouhodobějších rekreačních pobytů s širokým sportovním a kulturním vyžitím se jeví smysluplným rozšiřovat v regionu nabídku služeb v oblasti CR. V tomto smyslu mám na mysli především dosavadní citelný nedostatek stravovacích služeb, ale v některých částech regionu i služeb ubytovacích. To znamená, že zde vznikají nové možnosti zaměstnání a podnikání v segmentu CR, což ve finále může významně přispět k celkovému rozvoji regionu. A co tedy může koncepční rozvoj cestovního ruchu přinést obyvatelům Broumovska? Vyšší a dlouhodobější návštěvnost, vyšší tržby, prosperitu.

 

Vy jste mluvil o konkrétních záměrech jednotlivých obcí. Mohl byste nějaký konkrétní záměr, u nějž už se nastartoval proces realizace, jmenovat?

Například v obci Jetřichov již proběhly a probíhají opravy komunikací, budování chodníků. Dále kultivace památky Laudonovy kaple a jejího okolí, v obcích Božanov a Křinice se řeší rozšiřování a úpravy parkovacích ploch pro návštěvníky.

 

Jak se potkává KCR s ochranou přírody a tím, že nechceme, aby bylo Broumovsko přehlcené turisty jako třeba Adršpach?

Rozvoj cestovního ruchu a turistiky na Broumovsku samozřejmě chápeme jako udržitelný rozvoj, a rozhodně nechceme dosáhnout overturismu, tedy nadměrného turismu. Avšak k zastavení stálého odlivu obyvatel Broumovska a dosažení vyšší prosperity regionu je třeba zde vytvořit kvalitnější životní podmínky. Rozvoj cestovního ruchu a turistiky s vybudováním odpovídající infrastruktury tomu může výrazně napomoci. Pro to ovšem bude třeba najít citlivý kompromis mezi potřebným navýšením návštěvnosti regionu a nezbytnými regulativy z pohledu ochrany přírody v rámci CHKO Broumovsko.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)