Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Král smrků padl
banner

Král smrků padl

Michaela Mašková, foto archiv Správy CHKO Broumovsko

Středa, 2. srpna 2023

Král smrků padl

V závěru letošního června došlo k pokácení dvou výjimečných stromů v NPR Adršpašsko-teplické skály. V obou případech šlo o smrky a oba byly napadeny dřevokaznými houbami, tesaříky a kůrovcem. 

Jednalo se o velký smrk u Ozvěny a největší smrk Teplických skal, nazývaný Král smrků, rostoucí na dně rokle před Skalní bránou (Harfou) nedaleko Goethovy pamětní desky. Smrk u Ozvěny uschnul už někdy v letech 2020 nebo 2021. „Důvodem bylo napadení baze kmene dřevokaznými houbami (zřejmě václavkou), tesaříky a také kůrovci. Protože k odsychání kůry docházelo pomalu, nejprve v úzkém podélném pruhu, nelze vyloučit ani zásah slabším bleskem. Zdravotní stav však dlouhodobě nebyl dobrý,“ vysvětluje dendrolog Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko. Vzhledem k tomu, že strom rostl několik metrů od altánu Ozvěna, bylo vcelku rychle rozhodnuto, že bude pokácen

Bohužel ušetřen nezůstal ani zřejmě největší ze smrků v Teplických skalách nazývaný Král smrků. Také jeho koruna začala prosychat a v průběhu zimy koruna zcela uschla a začala opadávat kůra. Kůru obvykle oklovou datli, protože pod ní hledají larvy hmyzu. „Baze kmene byla silně vyhnilá, dutiny byly velké tak, že do nich bylo možné zastrčit celou ruku. Strom byl navíc mírně nakloněn směrem na turistickou stezku. I zde bylo dohodnuto, že musí být poražen,“ říká Petr Kuna.

Smrk, nazývaný jako Král smrků, je zajímavý tím, že v mládí unikl velkému požáru, který v roce 1824 zpřístupnil Teplické skalní město. Podle všech historických pramenů se již dříve chodilo až ke Skalní bráně (Harfě), kde je také pamětní deska Goetha. V těchto místech zřejmě těsně před požárem rostl mladý les se zhruba dvacetiletými stromky, kterých se požár nedotkl. Právě z nich se dosud zachovalo několik jedinců na dně rokle před Skalní bránou.

Novým kandidátem na Krále smrků Teplických skal je podle Petra Kuny smrk rostoucí na dně rokle asi 130 m od původního Krále směrem na východ, tj. zpátky ke vstupu, zhruba na úrovni skalního útvaru Sova. „Návštěvníci ho mohou vidět z turistické stezky průhledem, který vznikl pádem velkého buku v nedávné době. Je zhruba 48 metrů vysoký a obvod kmene v prsní výšce 315 cm. Poblíž stojí ještě jeden podobně velký smrk,“ říká dendrolog.

Na Broumovsku se v lesích nachází ještě několik srovnatelně velkých smrků. Jeden roste v lese u Březové, další v Javořích horách v údolích nad Heřmánkovicemi nebo v pralesovitém porostu nedaleko Hvězdy. Největší smrky je možné spatřit v Adršpašském skalním městě, ten vůbec největší má výšku cca 52 metrů. „Rekordního stáří však paradoxně nemusejí dosahovat stromy největší. Velmi staré stromy se vyskytují třeba na temenech skalních plošin,“ vysvětluje Petr Kuna. V loňském roce byl například pokácen vcelku nenápadný, kůrovcem napadený smrk na okraji PP Kočičí skály. Ten měl při průměru na pařezu okolo 30 cm a dosahoval stáří 219 let. Jeho výška s ohledem na okolní stromy zřejmě nepřesahovala ani 20 m

 

POKÁCENÉ SMRKY V DATECH:

Král smrků Teplických skal:
Poloha_cca_50.5938378N, 16.1324619E
O1,3m = 363cm, měřeno ještě na stojícím stromu, výška 50m měřeno výškoměrem, výška 49,7 m – podle pokácených kusů, průměr pařezu 138x136cm, výška pařezu 60 cm, průměr kmene s kůrou ve výšce 12m : 67x71cm. Odhadovaný objem dřeva 19 m3 (bez kůry a bez větví).
Uschnul: zima 2022/23
Pokácen: 27.6.2023
Stáří: 209 letokruhů na pařezu o výšce 60 cm nad zemí – odpovídá datu 1813
Datum vyklíčení semene: cca 1803-1808
 

Smrk u Ozvěny (byl o něco menší a mladší asi o 60 let)
Poloha 50.5947236N, 16.1416714E
Uschnul: 2020-2021
Pokácen: 30.6.2023
O1,3 = 303cm (měřeno ještě na stojícím stromu), výška 39 m měřeno výškoměrem, výška 44 m – podle pokácených kusů
Stáří na pařezu podle letokruhů: cca 145-150 let
Stáří od vyklíčení semene: cca 160 let
 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)